11

Botwinka na zimę (do słoków)




Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie smak wiosennej botwinki z młodym, aromatycznym czosnkiem oraz świeżym koprem i chcielibyście cieszyć się jej smakiem nie tylko o tej porze roku, to mam dla Was idealne rozwiązanie :)

Poniżej prezentuję Wam dwie opcje przechowywania botwinki w słoiku. W przypadku pierwszej opcji będziecie musieli później zalać ją wodą i ugotować do miękkości, a opcja druga to taki "gotowiec". W obu przypadkach jednak przed podaniem wymagane jest dodanie większej ilości wody, śmietany oraz w razie potrzeby większej ilości przypraw (zwłaszcza cukru, soli oraz soku z cytryny).

Osobiście uważam, że opcja druga jest szybsza i wygodniejsza, ale botwinka w opcji pierwszej ma moim zdaniem odrobinę "świeższy" smak. Tak więc wybór należy do Was :)



Składniki na 1 porcję (słoik ok. 1-1,2 litra)

* 2 spore pęczki botwiny dużymi buraczkami

* 1 duży pęczek koperku

* 3-4 duże ząbki młodego, polskiego czosnku

* 3 łyżki soku z cytryny

* 2 łyżki cukru

* 1 płaska łyżka soli

Opcja 1

Botwinę dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Liście oraz łodygi drobno siekamy, a obrane buraczki ścieramy na grubych oczkach tarki.

Do posiekanej botwiny dodajemy posiekany koperek oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, sok z cytryny, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2-3 godziny, aby botwina puściła sok.

Po tym czasie botwinę wraz z powstałym sokiem przekładamy do wyparzonego słoika mocno dociskając (należy pozostawić około 2-3 cm wolnej przestrzeni od szyjki słoika). Jeśli botwina puściła za mało soku i po dociśnięciu nie wypływa on na wierzch, dolewamy odrobinę wrzątku. Słoik mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 40 minut od chwili zagotowania się wody. W trakcie pasteryzowania dolewamy wrzątku, aby woda zawsze sięgała co najmniej 3/4 słoika.

Opcja 2

Kiedy botwina wymieszana z pozostałymi składnikami puści sok, dodajemy do niej około 150-200 ml wody i gotujemy ją przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Gorącą (a w zasadzie gotującą się) przekładamy do słoika, ustawiamy go na blacie do góry dnem i tak pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)


Opublikowano: 18 maja 2016
Tagi: botwinka
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
elpati
elpati
04.09.2017 20:24 odpowiedz
Odnośnie pasteryzacji w piekarniku to ile czasu i na jakiej temperaturze?
Czy po tym czasie wyciągacie od razu słoiki i odwracacie do góry dnem? Czy zostają w piekarniku do ostygnięcia?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2017 07:35 odpowiedz
Oczywiście. Ja też pasteryzuję tylko w piekarniku :)
o.zak
02.08.2017 12:35 odpowiedz
:) no tak ,przecież jest na zdjęciu :)
Jeszcze jedno pytanie , tym razem a propos pasteryzacji ... nie lubię pasteryzować w wodzie , wolę w piekarniku ... Ale to chyba jest bez różnicy w tym przypadku ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2017 22:28 odpowiedz
Zwykły, zielony koperek. Taki, jak na zdjęciu :)
o.zak
31.07.2017 21:56 odpowiedz
witam, szukam właśnie jakiegoś przepisu na botwinkę :) jeżeli chodzi o koperek , to ma być taki zielony czy taki jak do ogórków?
dzięki !
Maggie
Maggie
19.08.2016 07:41 odpowiedz
Ps. Robiłam wersje 2
Maggie
Maggie
19.08.2016 07:37 odpowiedz
Niestety po 2 tygodniach słoiki sfermentowaly a jeden nawet lekko wybuchnął :) mimo ze je dobrze sparzylam . Chciałabym powtórzyć przepis bo lubię botwinkę i myśle o pasteryzacji . Myślisz Kasiu ze można?
pop321
24.05.2016 17:22 odpowiedz
Ale bajecznie wygląda :)
Renata
22.05.2016 10:27 odpowiedz
pierwszej wersji nie znam i na pewno wypruję przepis
pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.05.2016 22:47 odpowiedz
Myślę, że nie ma przeciwwskazań :)
Aga
Aga
18.05.2016 21:43 odpowiedz
wow;) kocham botwinę od kilku lat jak ją odkryłam;) a kiedyś wiele lat temu pamiętam jak u mnie w domu jadło się buraki a to "zielsko" szło do kosza...wrrr!!! ;) rok temu mroziłam, wiec może w tym roku słoiki? dzięki za przepis;) ps. można ja jeśc na surowo? bo ostatnio jak ją kroiłam to podjadałąm cały czas;) i doszłam do wniosku że chyba mozna...;p