Zastanawiałam się, dlaczego zawsze grzane wino przygotowuje się z wina czerwonego i postanowiłam spróbować przygotować je z wina białego. Dodałam sporo mandarynek i aromatyczne przyprawy by wino miało świąteczny charakter.
Okazało się, że efekt końcowy był naprawdę super i tak przygotowane białe wino smakowało mi nawet bardziej niż wino czerwone. To był bardzo udany eksperyment który i Wam polecam :)
Składniki:
* 1 litr białego wytrawnego wina (użyłam Celebro)
* 4-5 mandarynek (pokrojone w plastry)
* 2 łyżki płynnego miodu
* 2 łyżki cukru
* 5 strąków kardamonu
* 5 goździków
* 3 kawałki kory cynamonu
* 2 plasterki świeżego imbiru
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu do chwili aż wino będzie intensywnie parować ale nie dopuszczamy do zagotowania.
Podajemy gorące.
Smacznego :)

Ernest Hemingway
Ingredients:
* 1 liter dry white wine
* 4-5 tangerines (cut into slices)
* 2 tablespoons honey
* 2 tablespoons sugar
* 5 cardamom pods
* 5 cloves
* 3 cinnamon barks
* 2 slices fresh ginger
Place all ingredients in a pot and heat gently until hot (but do not let it boil). Remove the pot from the cooker.
Serve hot.
Cheers!

Myslę, że takie białe grzane mus być lepsze od czerwonego!
zapisuje do zrobienia, niekoniecznie na świąteczny wieczór:)
pozdrawiam Cię serdecznie!
Gosia
No nie przecież tak też można !!!
Wygląda anielsko.
IwKo