33

Bezmączne ciasto czekoladowe z bezą


O tym, że czekolada uzależnia, wie pewnie większość z Was :) Czy można się jej oprzeć? No cóż, łatwo nie jest...

A czy wiecie, że czekolada zawiera przeciwutleniacze chroniące nasze komórki przed starzeniem?

A że podczas jedzenia czekolady wydzielają się endorfiny, czyli hormony szczęścia?

No i że czekolada jest doskonałym źródłem potasu, żelaza, fosforu, cynku i miedzi?

Ale o kolejnym fakcie z pewnością nie wiedzieliście :) Bo czy ktoś wcześniej powiedział Wam, że zawarte w czekoladzie kakao hamuje rozwój bakterii wytwarzających kwasy, które trawią nasze zęby?

 

Dzisiaj chciałabym Wam opowiedzieć o wyjątkowej czekoladzie. Czemu wyjątkowej? Bo produkowanej z ogromnym wkładem miłości. Prawdziwa, wyrabiana ręcznie, a co najważniejsze, całkowicie naturalna i bez żadnych środków chemicznych.

Taką czekoladę produkują Tomek i Krzysztof. Dwóch młodych mężczyzn, którzy porzucili pracę za biurkiem na rzecz poświęcenia się swojej pasji jaką jest tworzenie czekolady. Od kiedy zobaczyłam program o ich fabryce jestem pod ogromnym wrażeniem. Każda, dosłownie każda tabliczka czekolady wyrabiana jest ręcznie! Droga od ziaren kakaowca do tabliczki czekolady jest w ich fabryce bardzo krótka, dlatego jej smak jest tak cudownie prawdziwy. Ja osobiście jestem fanką produkowanej przez nich czekolady z kwiatem soli. Doznania... nieziemskie.

Ponieważ już wiecie, że kilka dni temu obchodziliśmy z Mężem drugą rocznicę ślubu, postanowiłam na ten wyjątkowy dzień zaserwować wyjątkowy wypiek. Postawiłam na bardzo intensywne ciasto czekoladowe. Do ciasta użyłam miazgi kakaowej która wyszła spod rąk Tomka i Krzyśka. I wiecie co? Nawet nie wiem co mam o nim napisać. Nie wiem jakie słowa dobrać i nie wiem, jak oddać nimi to, czego doznaliśmy. Mocny, intensywny smak czekolady i zapach, który wypełnił cały dom.

Powiem szczerze, że wysłałam wiadomość do Manufaktury Czekolady i opisałam swoje doznania. Nikt nie prosił mnie o ten wpis. Ja po prostu chciałam zwrócić Waszą uwagę na produkty, których nie spotyka się już w czasach masowej produkcji. I nie jest to wpis reklamowy. To wpis oczarowanej smakiem czekoholiczki, która chce zwrócić Waszą uwagę na tą perełkę, jaką jest Manufaktura Czekolady. Po prostu.



 

Składniki:

* 350 g wysokiej jakości czekolady (co najmniej 70% kakao) ja użyłam TEJ

* 150g miękkiego masła

* 180 g cukru

* 6 dużych jajek (osobno żółtka i białka)

* 1 łyżka esencji waniliowej

* nasiona z jednej, dużej laski wanilii

* szczypta soli

Beza:

* 4 białka

* 100 g gorzkiej czekolady

* 100 g cukru pudru

* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Białka ubijamy z solą na pianę. Masło miksujemy z cukrem, wanilią i żółtkami, a następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę. Kiedy składniki się połączą dodajemy 1/3 piany i miksujemy, aby masa się odrobinę rozluźniła. Następnie odstawiamy mikser i dodajemy resztę piany delikatnie mieszając dużą łyżką do chwili uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut.

W tym czasie ubijamy białka przeznaczone na bezę, a kiedy będą już sztywne dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Czekoladę kroimy (kostkę dzielimy na 4 mniejsze kwadraciki) i łączymy z mąką. Dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Po 30 minutach pieczenia, ciasto delikatnie wysuwamy z piekarnika (ale nie wyjmujemy go na zewnątrz) i szybciutko na wierzchu umieszczamy pianę z czekoladą i pieczemy kolejne 20 minut.

Ciasto studzimy w tortownicy. Kiedy jest już zimne (po kilku godzinach) możemy je odrobinę posypać kakao.

Ciasta nie należy trzymać w lodówce! Trzymane w temperaturze pokojowej zachowuje idealną konsystencję, a włożone do lodówki stwardnieje i nie będzie smaczne.

Smacznego :)

PS. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z historią i asortymentem Manufaktury.

www.manufakturaczekolady.pl



 



 




Opublikowano: 11 października 2010
Tagi: czekolada
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (33)
kasiaaaa24
kasiaaaa24
12.12.2017 20:53 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto smakuje :)
Joasia
Joasia
12.12.2017 16:50 odpowiedz
Po raz kolejny robię ten przepis, a Manufakturę Czekolady - uwielbiam! Dziękuję Ci bardzo za inspirację :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2012 21:57 odpowiedz
Ja zawsze robię tak: wykładam spód papierem (oczywiście boki nie), i dodatkowo i papier i boki tortownicy smaruję olejem. Mam pewność, że na pewno nic mi się nie przyklei :)
Nie musisz dawać papieru jeśli masz dobrej jakości tortownicę. Wtedy tylko natłuść, ale nie obsypuj niczym, bo moim zdaniem to działa niekorzystnie na smak ciasta. Każdego :)

Czekam na recenzję z pieczenia i smakowania :)
kajotde
kajotde
27.03.2012 19:27 odpowiedz
W takim razie ostatnie pytanie przed wielką próbą. Tortownica może być wysmarowana tłuszczem i posypana wriórkami, bądz bułka tartą czy trzeba piec w papierze? Nigdy nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, a nie lubię piec w papierze;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.03.2012 21:41 odpowiedz
Tak, musi być ziemniaczana.
kajotde
kajotde
26.03.2012 17:35 odpowiedz
Czy mąka musi być koniecznie ziemniaczana?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2011 21:54 odpowiedz
Pysiu dziękuję za komentarz :) A co do poduszeczek, to jest to o niebo lżejsze ciasto od tego, ale są gusta i guściki :) Ja lubię takie ciężkie ciasta czekoladowe, chociaż poduszeczki też podbiły moje serce :)

Pozdrawiam ciepło :)
Pysia
Pysia
05.01.2011 18:28 odpowiedz
Wyszło piękne niemal takie jak na zdjęciu.
Jednak mimo że jestesmy fanami czekolady i czekoladowych ciast dla mnie toszkę za mdłe w smaku chodzi dokąłdnie o ciasto ;/
Mąz zawsze powtarza że moge już nie próbowac nowych przepisów bo on KOCHA poduszeczki. i to się nie zmieni :)

Pozdrawiam serdecznie
piegusek1976
18.10.2010 23:14 odpowiedz
cudowne ciasto :)
madziaq
14.10.2010 15:04 odpowiedz
Zaśliniłam monitor :D Kocham czekoladę w każdej postaci, a im bardziej gorzka tym lepsza :) Na bank zrobię niebawem to ciasto. I jeszcze bez mąki, w sam raz do mojej diety :) Chyba idę zakupić duuuzo czekolady :)
cezonia_wino_i_oliwki
14.10.2010 11:57 odpowiedz
Bezmączne...wygląda nieziemsko smacznie!
Kasia
12.10.2010 23:38 odpowiedz
Cudne to ciacho, przepis zapisany, teraz będzie czekał na realizację :)
a.misztal
a.misztal
12.10.2010 10:00 odpowiedz
Twój przepis wywołał wspomnienie z dzieciństwa. Czekolada zawiera też magnez. Więc z bratem wołaliśmy do mamy, że potrzebujemy magnezu. A mama ze śmiechem zawsze znalazła czekoladę ;) Pozdrawiam wszystkich czeko-uzależnionych ;))
zaytoona
11.10.2010 23:56 odpowiedz
Aż brak mi słów, by opisać, jak cudowne jest to ciasto. Po prostu istna rewelacja!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.10.2010 21:43 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto Wam się podoba :) Dziękuję za miłe słowa. Chętnie bym się nim z Wami podzieliła :)
justmydelicious
11.10.2010 21:41 odpowiedz
mnóstwo czekolady! mniam!
karmel-itka
11.10.2010 19:34 odpowiedz
niezwykle wygląda... coh!
jest wspaniałe.
krokodyl
krokodyl
11.10.2010 17:46 odpowiedz
Ciekawe. Świetnie, że napisałaś, nie spotkałam sie z nimi wcześniej. Wczesniej kupowałam pyszne czekoladki robione ręcznie i to naprawdę recznie, łącznie z ręcznym temperowaniem czekolady (widziałam maszyny do tego w cukierniach, a tu jak w filmie "Czekolada") z pysznym nadzieniem, też wytwarzanym własnoręcznie, wg własnych pomysłów. Są do kupienia w Tortowni. Podobna pasja. Podobna historia. Również mała manufaktura. I tak, uważam, że warto reklamować takie miejsca, takie male firmy, bo to wcale niełatwa działalnosć, a unikalna i wartościowa. Czekolady kupię. Ciekawa jestem ich smaku. :-) A proponowany przez Ciebie przepis też świetny. :-) Pozdrawiam :-))
kabamaiga
11.10.2010 17:09 odpowiedz
O nie, o nie. Ja jestem czekoholiczka numer 1. Ciacho więc dla mnie i już.
ugotujmy
11.10.2010 16:16 odpowiedz
cudna jest ta czekoladowośc..
fiolka-fiolunka
11.10.2010 15:51 odpowiedz
Ciasto wygląda pięknie, a o Manufakturze jeszcze nie słyszałam, ale chętnie tam zaglądnę bo jestem łasuchem czekolady ;)
milk_chocolate84
11.10.2010 13:42 odpowiedz
aż ślinka cieknie.. Pycha :) A taką naturalną czekoladę na pewno sobie zakupię.. chociażby z ciekawości :)
elau66wr
11.10.2010 12:09 odpowiedz
Hi Hi to ja życzę wszystkim łasuchom - Smacznego! sama podjadam ogórki marynowane w occie z musztardą... Pycha. Sorki, ale nie lubię czekolady i słodyczy. Raz na kilka lat połykam jedną w całości z orzechami i rodzynkami - ale wtedy, gdy organizm krzyczy: Daj mi czekoladę!
Ciasto wygląda pięknie w tym białym "ubranku" wokół niego.
n_ina
11.10.2010 11:38 odpowiedz
jest taki program na TVN Style, który obala wiele mitów kulinarnych, odżywczych, żywieniowych, gdzie prowadząca po prostu obala reklamowe slogany; do wszelkich rewelacji na temat właściwości produktów podchodzę sceptycznie, niemniej jednak czekolada może nie mieć jak dla mnie żadnych specjalnych właściwości, żeby ją jeść

lubię, nawet nie "na surowo", ale w deserach ;)
fantazjemagdyk
11.10.2010 11:14 odpowiedz
do czekolady nie potrzebna mi zachęta :), cieszę się jednak, że podzieliłaś się wrażeniami czekoladowymi, chętnie wypróbuję czekolady które przedstawiłaś :)

a co do ciasta prezentuje się wyśmienicie, bardzo, bardzo czekoladowo
darki85
11.10.2010 11:09 odpowiedz
już robię listę zakupów, ciasto wygląda bosko i pewnie bosko smakuje. W sumie jak wszystkie czekoladowe (:
pozdrawiam (:
marinia
11.10.2010 10:31 odpowiedz
Zdjęcia jak zwykle - bomba! A ciacho na pewno wypróbuję bo kusi, oj kusi...
kucharnia
11.10.2010 09:42 odpowiedz
O jej, z samego rana takie kuszenie! Cudowne!
kaspiecze
11.10.2010 09:00 odpowiedz
obłędnie wygląda i do tego bezmączne ( to dal mnie bardzo ważne), super!
przyznam, że wiedziałam o wszystkim, co pisałaś o czekoladzie, nawet o działaniu przeciw próchniczym, bo przygotowywałam reklamę zachęcającą do jedzenia czekolady, oczywiście w zdrowych ilościach :)
anna.kaminska.pl
11.10.2010 08:44 odpowiedz
Znam Manufakturę Czekolady od dawna. Myślę, ze znana jest fanom czekoladowych pyszności.
Ciasto niesamowite!


http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/" rel="nofollow">kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
Retrose
11.10.2010 08:38 odpowiedz
Piękne to ciasto, a czekolada aż z niego kapie, tak nią nasączone. O Manufakturze już gdzieś słyszałam, pewnie że trzeba zwracać uwagę na fajne marki czy takie małe biznesy z pasją. Powinno się je chronić i na nie dmuchać w dobie masowej produkcji.
A jeszcze co do ciasta, po takim cieście to ja mogę zostać Twoją żoną, albo mężem, albo czym tam chcesz!
Pozdrawiam!
kulinarnespotkania
11.10.2010 08:11 odpowiedz
pewnie ogladalysmy ten sam program:) i ta czekolada mnie zachwycila, ale nie probowalam jeszcze... a uwielbiam czarna gorzka, wiec chyba sie skusze i sobie zamowie:)

a Twoje ciasto jest rewelacyjne!!! az mi dech zaparlo jak zobaczylam to czekoladowe cudo:) Przepis spisany i na pewno wyprobuje. Pozdrawiam:)

a ze nie pamietam czy gratulowalam Ci z okazji rocznicy slubu, to WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WAS NA KOLEJNE LATKA:)
szarlotek
11.10.2010 08:03 odpowiedz
Też jestem pod wrażeniem smaku ziarna i śruty kakaowej :) Mogłabym je jeśc łyżeczką ;D Podoba mi się pasja obu panów i stworzone przez nich bardzo głębokie w smaku czekolady :) A przepis na ciasto...zapisany ;D