10

Beza Pavlova



Dostojna, elegancka, intrygująca i przykuwająca wzrok.   
Ale też kapryśna, słodka i uzależniająca. 
Jak każda prawdziwa Dama. 

Twarda z zewnątz, ale gdy już dotrzesz do jej środka - przepadasz.
I chcesz coraz więcej. 

Dziś bez długiego wstępu. 
Po prostu:
Panie i Panowie - oto Królowa Wypieków. 
 


SKŁADNIKI 
  • 6 dużych białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 

KREM 
  • 350 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru 

DO DEKORACJI 
  • ulubione owoce (u mnie truskawki, porzeczki, maliny i granat)

Białka przekładamy do suchej miski i ubijamy do chwili uzyskania luźnej piany. Następnie, w kilkuminutowych odstępach dodajemy po łyżce cukru. 
Każda kolejna porcja cukru powinna zostać dodana gdy poprzednia całkowicie się rozpuści. 
Ostatnią porcję cukru powinien stanowić cukier puder. 
Kiedy uzyskamy gładką pianę dodajemy do niej ocet i skrobię. Miksujemy krótko, tylko do chwili, aż mąka rozprowadzi się w bezie. 

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 23-24 cm (najlepiej odrysować spód od tortownicy ;) )

Pianę bezową wykładamy na papier i nadajemy jej kształt przy pomocy łyżki lub silikonowej szpatułki.  

Bezę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 130 stopni. 
Suszymy pół godziny, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy kolejne 3 - 3,5 godziny. 
Po wyłączeniu piekarnika delikatnie uchylany drzwiczki (ja wkładamy kilkukrotnie złożoną ściereczkę) i pozostawiamy ją do całkowitego wystudzenia. 

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy śmietankę. Miksujemy do zgęstnienia. 
Krem wykładamy na przestudzoną bezę i dekorujemy owocami. 

Bezę przechowujemy w lodówce.

Smacznego :) 

Opublikowano: 11 stycznia 2021
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Barbara
Barbara
12.01.2021 20:46 odpowiedz
Ile łyżek cukru pudru do kremu ?Wyświetla się łyżek cukru bez ilości ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.01.2021 12:42 odpowiedz
2 łyżki 
Kasia
Kasia
11.01.2021 21:59 odpowiedz
Co zrobić jak po wyjęciu się kruszy i rozpada ! Jest jakiś produkt aby beza była bardziej stabilna i mniej krucha ?
Tez w trakcie pieczenia lubi pęknąć ?
Czy jest możliwość pieczenia dwóch blatów w jednym czasie ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.01.2021 12:43 odpowiedz
Nie wypowiadam się na temat innych przepisów i nie wiem dlaczego inne bezy nie wychodzą. 
Proszę spróbować z tego przepisu. 
Bobrze ubita beza z dobrych proporcji zawsze powinna się udać. 
Dominika
Dominika
11.01.2021 11:16 odpowiedz
Moja beza zawsze wychodzi lekka beżowa, mimo ze zawsze pilnuje temp. O co chodzi? Czemu nigdy nie jest jasno biała?;) czy może byc jakis powód tego koloru?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.01.2021 16:43 odpowiedz
Moim zdaniem może to być kwestia zbyt wysokiej temperatury. 
Widziałam przepisy, które sugerują suszenie w 130, a nawet w 150 stopniach. Uważam, że to stanowczo za dużo. Beza spieka się i staje się beżowa. 
Bezy wymagają cierpliwości. W niższej temperaturze, ale dłużej. 
Moim zdaniem to właśnie klucz do sukcesu. 
I nigdy nie piekę bez na termoobiegu. Wyłącznie na opcji góra + dół. 
Ada
Ada
11.01.2021 11:04 odpowiedz
Jak długo może stać tak przystrojona w lodówce? Chcę zrobić na prezent i nie wiem ile wcześniej mam ją przygotować.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.01.2021 16:41 odpowiedz
Krem najlepiej nałożyć w dniu, kiedy będzie wręczana. Samą bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej. 
Aneta
Aneta
11.01.2021 10:47 odpowiedz
Wygląda wspaniale :).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.01.2021 16:40 odpowiedz
Dziękuję :)