16

Babka kajmakowa




Co roku staram się przygotować 2 lub 3 nowe babki, które goszczą na Wielkanocnym stole obok tradycyjnej baby drożdżowej z lukrem i naszej ulubionej - babki na majonezie. 

Pewnie powiecie, że 5 babek to sporo, ale pomimo takiej ilości w ubiegłym roku, w drugi dzień Świąt piekłam jeszcze dwie. Przy licznej rodzinie babki znikają praktycznie natychmiast, a że nie przepadamy za mazurkami, są głównym świątecznym wypiekiem.

W ramach testowania nowych przepisów dziś przedstawiam Wam babkę kajmakową. Babka jest puszysta (nie spodziewałam się nawet że aż tak) i pięknie pachnie masą krówkową. Niestety pomimo dużej ilości jajek nie wyrasta zbyt wysoka. 

Do babki polecam przygotowanie polewy z kajmaku i słodkiej śmietanki, ale możecie też przygotować pyszny lukier kawowy, na który przepis znajdziecie tutaj.

Składniki:

* 200 g mąki pszennej

* 100 g mąki ziemniaczanej

* 4 pełne łyżki cukru

* 5 dużych jajek

* 300 g masy krówkowej (kajmaku)

* 100 g masła

* sok z połowy cytryny

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

* 100 g masy krówkowej

* 2 duże łyżki śmietanki 30% (ok. 50 ml)

Masę krówkową podgrzewamy z masłem do chwili połączenia się a następnie odstawiamy do przestygnięcia (powinna jednak nadal pozostać płynna). 

Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut (ok. 7-8) do chwili, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy do niej sok z cytryny i masę krówkową. Miksujemy do chwili połączenia się składników a następnie do masy przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do chwili połączenia się składników.

Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut, ale już po 40 sprawdźcie patyczkiem czy babka jest upieczona. 

Babkę odstawiamy na około 10 minut a następnie wyjmujemy ją z foremki. 

Pozostałą masę kajmakową podgrzewamy ze śmietanką (energicznie mieszając by się nie przypaliła) i taką, gorącą polewą dekorujemy wierzch babki. 

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 27 marca 2014
Tagi: kajmak
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2015 07:26 odpowiedz
Forma o średnicy ok. 22 cm. Najlepiej polać jeszcze ciepłą babkę.
meg
meg
01.04.2015 06:54 odpowiedz
Przymierzam się do upieczenia tej babki i w związku z tym dwa pytania: jakiej wielkości mniej więcej forma w której piekłaś (możesz podać średnicę)? I jeszcze: polewę wyłożyć na ciepłe ciasto czy takie zupełnie wystudzone? Będę wdzięczna za podpowiedź :-)
sweet cherimoya
28.07.2014 20:59 odpowiedz
I ja teraz mam czekać do Wielkanocy na tą babkę? Jeszcze ostatnio kupiłam sobie nową blaszkę z kominkiem, więc na pewno zrobię ją wcześniej. Dzięki!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2014 08:26 odpowiedz
Pieczemy na opcji góra + dół.
sept
sept
14.04.2014 20:12 odpowiedz
czy babkę pieczemy z termoobiegiem czy bez?
Szkatułka Emi
Szkatułka Emi
14.04.2014 01:37 odpowiedz
Kasiu, co ja bym jadła gdyby nie Ty ? :) Święta tuż, tuż więc zasiadam i spisuję przepisy. Pozdrowionka !
jolantaszyndlarewicz
03.04.2014 11:39 odpowiedz
U nas też babki zawsze schodzą jak swieże bułeczki i zawsze ich za mało:). Bardzo lubię kajmakowe babki, upiekłam ich już kilka:)
ewela
ewela
29.03.2014 21:03 odpowiedz
babka pycha, już zjedzona:)
lucynella
27.03.2014 21:03 odpowiedz
Piękna babeczka :) zjadłabym!
smakowekubki
27.03.2014 17:06 odpowiedz
Tej babie nie daruję!
To nic ,że nie wyrasta wysoko, małe jest też pię.. i smaczne.
Zapisuję, zrobię, bo jest niebanalna , przepis bardzo mnie przekonuje,że się uda.
Pozdrawiam
shiral
27.03.2014 15:26 odpowiedz
Kasiu wychodzi na to, że mamy podobna myśl pieczenia :)
Przepisy całkiem różne, u Ciebie na bazie piaskowej u mnie ucieranej:) Ale na pewno są równie smaczne:)
Zresztą ja czasem lubię babki, ot takie zwykłe nawet, zjeść popijając kakao :)

A o Twoich zdjęciach to nawet nie trzeba pisać, już nie raz je zachwalałam i zachwalać będę, bo jest co!
Olka
27.03.2014 12:10 odpowiedz
Baardzo apetyczna babeczka....;))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2014 10:26 odpowiedz
Tak, tylko pamiętaj, żeby jej nie przepiec. Może się okazać, ze posiadasz mocniejszy piekarnik niż ja, więc sprawdź patyczkiem troszkę wcześniej czy jest już sucha. Przepieczona babka stanie się sucha. Ale jeśli zostanie wyjęta w odpowiednim momencie, będzie pyszna :)
Tylko ciastka
Tylko ciastka
27.03.2014 09:55 odpowiedz
a czy jest wilgotna?
Inspirowane Smakiem
27.03.2014 05:53 odpowiedz
Ależ ona musi być dobra. Zjadłabym w sekundę, a na jednym kawałku by się nie skończyło. ;)
karmel-itka
27.03.2014 01:22 odpowiedz
imponująca :]