26

Babka jabłkowa z karmelem




Zanim zacznę zachwalać jej smak muszę wyrazić ogromny żal, że nie zrobiłam Wam zdjęcia jej środka, ponieważ babka po rozkrojeniu wygląda po prostu cudnie. Między warstwami puszystego ciasta znajdują się dwie warstwy jabłek w cynamonie, które nie mieszają się z ciastem więc stanowią odrębne warstwy dzieląc ją trochę w sposób, w jaki masa rozdziela biszkopt w torcie. Ale babka przygotowana była jako słodki upominek w podziękowaniu za gościnę więc myślę, że zrozumiecie, dlaczego nie rozkroiłam jej wcześniej :)

Ale do sedna. Babka jest naprawdę wyborna. Delikatnie wilgotna, chociaż wciąż puszysta. I nie musicie obawiać się, że jabłka w cieście sprawią, że wokół nich utworzy się zakalec. Co prawda piecze się dość długo, ale jeśli wyjmiecie ją z piekarnika dopiero w chwili, w której wbity w nią patyczek po wyjęciu nie będzie oblepiony ciastem, to z pewnością wszystko się uda.

Wierzch babki pokryłam karmelem, ponieważ trio: karmel, jabłka i cynamon od dawna stanowią jedno z moich ulubionych połączeń.

A by nadać jej odrobinę dostojności i powabu oprószyłam ją brokatem. Jadalnym oczywiście. No bo co ja poradzę, że lubuję się w takich słodkich błyskotkach ;)

Składniki:

* 3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1,5 szklanki cukru

* 1 szklanka oleju

* 1/4 szklanki soku jabłkowego (z odciśniętych jabłek)

* 4 jajka

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

* 1 szczypta soli

* 3 większe jabłka 

* 1 łyżeczka cynamonu

Sos karmelowy:

* 50 g cukru

* 30 g masła

* 90 ml kremówki (najlepiej 36%)

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Delikatnie odciskamy z nich nadmiar soku, oprószamy cynamonem i mieszamy. Z odciśniętego soku odlewamy 1/4 szklanki.

Jajka, olej, sok, cukier oraz ekstrakt waniliowy łączymy ze sobą i miksujemy do chwili połączenia się składników. Następnie dodajemy do nich po łyżce przesianej z solą i proszkiem do pieczenia mąki. 

Formę na babkę natłuszczamy olejem. Na spód wylewamy 1/3 ciasta, a następnie układamy na nim połowę jabłek, które przykrywamy połową pozostałego ciasta. Na cieście ponownie rozkładamy jabłka i przykrywamy je resztą ciasta. 

(UWAGA - Układając jabłka należy zachować ok. 1,5 cm marginesu od ścianek formy, aby ciasto otoczyło jabłka.)

Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 55-60 minut (do suchego patyczka). 

Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy na około 30-40 minut aby odrobinę przestygła, a następnie wyjmujemy ją z formy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

W czasie kiedy babka się studzi przygotowujemy karmel.

Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu aż całkowicie się rozpuści (cukru nie mieszamy do czasu aż będzie płynny!). Następnie, cały czas mieszając gotujemy go do chwili, aż zmieni kolor na bursztynowy (u mnie trwało to nie dłużej niż minutę). Wówczas zmniejszamy gaz na minimum i do cukru dodajemy drobno pokrojone masło. Energicznie mieszamy trzepaczką do chwili, aż się rozpuści. Jak tylko masło połączy się z cukrem, wlewamy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy do czasu aż sos będzie gładki. Kiedy sos zacznie powiększać objętość, zdejmujemy go z ognia i przelewamy do miseczki. Sos również odstawiamy do wystygnięcia by zgęstniał (trwa to kilka godzin).

Smacznego :)


Opublikowano: 27 marca 2017
Tagi: jabłka
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (26)
Finka
Finka
17.04.2019 13:15 odpowiedz
Ile jabłek idzie do babki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2019 23:02 odpowiedz
Tak jak jest napisane w przepisie - 3 większe sztuki.
BUBA
BUBA
25.03.2019 14:44 odpowiedz
Czy mozna dodac zwyklej maki pszennej czy koniecznie musi byc tortowa?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2019 07:18 odpowiedz
Tortowa jest lżejsza, więc najlepiej sprawdzi się typ 405 lub 450. 
Magda
06.04.2018 12:12 odpowiedz
Smaczna i świetny pomysł z jabłkami. Ja jednak wolę bardziej wilgotne ciasta.
Gość
Gość
15.04.2017 13:11 odpowiedz
Witam
W składnikach podana jest mąka, ale w opisie przepisu nigdzie jej nie dodajemy. Rozumiem, że mieszam ją z cukrem, jajkami itd?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2017 12:37 odpowiedz
Między solą i cynamonem ;)
Joanna
Joanna
14.04.2017 09:51 odpowiedz
w składnikach przepisu nie ma informacji o ilości jabłek czy tylko ja ich nie widzę?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2017 09:53 odpowiedz
Wazka - Ekstrakt przygotowany jest z alkoholu i świeżych lasek wanilii. Nie mam na myśli syntetycznych aromatów dostępnych w małych buteleczkach :)
Ewentualnie można zastąpić go cukrem z prawdziwą wanilią.

Gość - Średnica formy babki to ok. 23 cm. Babka wygląda też na dużą, ponieważ jest na małej paterze :)
wazka
wazka
12.04.2017 09:44 odpowiedz
Witam, czy ekstrakt waniliowy to inaczej aromat waniliowy w formie płynnej czy może cukier waniliowy ? czy jeszcze coś innego ? :) Serdecznie pozdrawiam
Gość
Gość
12.04.2017 00:34 odpowiedz
Babka na zdjęciu wygląda na bardzo dużą. Zastanawiam się, czy taka standardowa babkowa forma nie okaże się za mała. Czy babka bardzo urośnie? Jaki margines formy pozostawić na wyrośnięcie? I wreszcie: jakiej formy Pani użyła, może zna Pani objętość?
kasiaaaa24
kasiaaaa24
07.04.2017 12:36 odpowiedz
Niestety obawiam się, że są one za wilgotne. Ważne jest, aby pozbyć się nadmiaru soku, a da się go odcisnąć jedynie ze świeżych jabłek :)
Jola
Jola
06.04.2017 08:38 odpowiedz
mam pytanie: czy zamiast tych tartych jablek moglabym uzyc zrobionych w sloikach? Mam ich duza ilosc i chcialabym zuzyz , a szarlotka sie lekko przejadla. A pomysl super. Jola
Aska
Aska
03.04.2017 20:00 odpowiedz
A czy można zmniejszyć w tym przepisie ilość oleju aby ja troszkę odchudzić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2017 10:17 odpowiedz
myślę, że nie ma przeciwwskazań do wykonania jej w keksówce.
Alicja
Alicja
30.03.2017 09:46 odpowiedz
Czy można użyć do tej babki formy keksówki? Nie mam takiego kominka.
slodkogorzkie_zycie
28.03.2017 23:11 odpowiedz
Brzmi świetnie - z jabłkami i karmelem jeszcze nie próbowałam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2017 22:06 odpowiedz
Tak. Przestudzoną babkę polewamy schłodzonym karmelem. Najlepiej nawet włożyć go na chwilę do lodówki, by nie spłynął z babki :)
Ania
Ania
27.03.2017 21:04 odpowiedz
A ja mam może głupie pytanie, ale rozumiem że tym sosem, po przestudzeniu oczywiście, polewamy babkę ? Chyba wypróbuję na prezent... I brokat spożywczy zakupie :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2017 16:50 odpowiedz
Kasia - dobrze schłodzony ma stałą konsystencję :) Proponuję włożyć go na 2 godziny do lodówki :)

Magda - jajka ubijamy z olejem i cukrem 2-3 minuty. Ale nie powstanie z tego puszysta masa :) Nie ma potrzeby ubijać ich wcześniej na pianę, ale oczywiście to nie zaszkodzi :)
Kasia
Kasia
27.03.2017 16:21 odpowiedz
Czy sos karmelowy da sie jakos zmodyfikowac tak by byl bardziej staly i latwiejszy w transporcie?:)
Magda
Magda
27.03.2017 15:26 odpowiedz
Jajek nie trzeba ubijać na puszystą masę?
wypiekibeaty
27.03.2017 13:42 odpowiedz
Jakoś je tam przegapiłam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2017 12:11 odpowiedz
Tak jak podane w składnikach - 3 większe sztuki :)
wypiekibeaty
27.03.2017 12:05 odpowiedz
Kasia, a ile tych jabłek?
zielenina
27.03.2017 10:39 odpowiedz
Mmm, zjadłabym. Szczególnie podstawioną pon nos ;-)