
Zanim zacznę zachwalać jej smak muszę wyrazić ogromny żal, że nie zrobiłam Wam zdjęcia jej środka, ponieważ babka po rozkrojeniu wygląda po prostu cudnie. Między warstwami puszystego ciasta znajdują się dwie warstwy jabłek w cynamonie, które nie mieszają się z ciastem więc stanowią odrębne warstwy dzieląc ją trochę w sposób, w jaki masa rozdziela biszkopt w torcie. Ale babka przygotowana była jako słodki upominek w podziękowaniu za gościnę więc myślę, że zrozumiecie, dlaczego nie rozkroiłam jej wcześniej :)
Ale do sedna. Babka jest naprawdę wyborna. Delikatnie wilgotna, chociaż wciąż puszysta. I nie musicie obawiać się, że jabłka w cieście sprawią, że wokół nich utworzy się zakalec. Co prawda piecze się dość długo, ale jeśli wyjmiecie ją z piekarnika dopiero w chwili, w której wbity w nią patyczek po wyjęciu nie będzie oblepiony ciastem, to z pewnością wszystko się uda.
Wierzch babki pokryłam karmelem, ponieważ trio: karmel, jabłka i cynamon od dawna stanowią jedno z moich ulubionych połączeń.
A by nadać jej odrobinę dostojności i powabu oprószyłam ją brokatem. Jadalnym oczywiście. No bo co ja poradzę, że lubuję się w takich słodkich błyskotkach ;)
Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej tortowej
* 1,5 szklanki cukru
* 1 szklanka oleju
* 1/4 szklanki soku jabłkowego (z odciśniętych jabłek)
* 4 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 1 szczypta soli
* 3 większe jabłka
* 1 łyżeczka cynamonu
Sos karmelowy:
* 50 g cukru
* 30 g masła
* 90 ml kremówki (najlepiej 36%)
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Delikatnie odciskamy z nich nadmiar soku, oprószamy cynamonem i mieszamy. Z odciśniętego soku odlewamy 1/4 szklanki.
Jajka, olej, sok, cukier oraz ekstrakt waniliowy łączymy ze sobą i miksujemy do chwili połączenia się składników. Następnie dodajemy do nich po łyżce przesianej z solą i proszkiem do pieczenia mąki.
Formę na babkę natłuszczamy olejem. Na spód wylewamy 1/3 ciasta, a następnie układamy na nim połowę jabłek, które przykrywamy połową pozostałego ciasta. Na cieście ponownie rozkładamy jabłka i przykrywamy je resztą ciasta.
(UWAGA - Układając jabłka należy zachować ok. 1,5 cm marginesu od ścianek formy, aby ciasto otoczyło jabłka.)
Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 55-60 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy na około 30-40 minut aby odrobinę przestygła, a następnie wyjmujemy ją z formy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W czasie kiedy babka się studzi przygotowujemy karmel.
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu aż całkowicie się rozpuści (cukru nie mieszamy do czasu aż będzie płynny!). Następnie, cały czas mieszając gotujemy go do chwili, aż zmieni kolor na bursztynowy (u mnie trwało to nie dłużej niż minutę). Wówczas zmniejszamy gaz na minimum i do cukru dodajemy drobno pokrojone masło. Energicznie mieszamy trzepaczką do chwili, aż się rozpuści. Jak tylko masło połączy się z cukrem, wlewamy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy do czasu aż sos będzie gładki. Kiedy sos zacznie powiększać objętość, zdejmujemy go z ognia i przelewamy do miseczki. Sos również odstawiamy do wystygnięcia by zgęstniał (trwa to kilka godzin).
Smacznego :)
Opublikowano: 27 marca 2017
Tagi:
jabłka
W składnikach podana jest mąka, ale w opisie przepisu nigdzie jej nie dodajemy. Rozumiem, że mieszam ją z cukrem, jajkami itd?
Ewentualnie można zastąpić go cukrem z prawdziwą wanilią.
Gość - Średnica formy babki to ok. 23 cm. Babka wygląda też na dużą, ponieważ jest na małej paterze :)
Magda - jajka ubijamy z olejem i cukrem 2-3 minuty. Ale nie powstanie z tego puszysta masa :) Nie ma potrzeby ubijać ich wcześniej na pianę, ale oczywiście to nie zaszkodzi :)