Po babce majonezowej i pomarańczowo kardamonowej przyszła pora na coś bardziej klasycznego. Mocno czekoladowa babka, z dodatkiem mąki migdałowej wspaniale smakuje zarówno z filiżanką kawy jaki i z kubkiem mleka :) To taki rodzaj wypieku, który smakuje każdemu i o każdej porze roku. A nadchodząca Wielkanoc to tylko kolejna okazja do upieczenia jej :)
Składniki:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 120 g masła
* 120 g cukru
* 4 jajka
* 70 g mielonych migdałów
* 60 g mąki
* 1 łyżeczka proszku
Polewa:
* 100 g mlecznej czekolady
* 1-2 łyżki kremówki
Czekoladę, masło i cukier topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby powstała masa trochę przestygła. W tym czasie ubijamy białka na sztywno i również je odstawiamy. Żółtka miksujemy przez chwilę, a następnie dodajemy przestudzoną czekoladę. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem. Kiedy ciasto jest jednolite dodajemy pianę i łyżką, bardzo delikatnie mieszamy do chwili aż piana połączy się ciastem.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 175 stopniach ok 45 min ( do suchego patyczka).
Kiedy babka przestygnie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę a następnie dodajemy śmietankę. Kiedy utworzy się jednolita polewa nakładamy ją na babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
PS. A jutro wszystkich pełnoletnich czytelników zapraszam na mocno zakrapiają babkę ;)




Źródło
Dobrze że mam jeszcze kawałek serniczka przed soba i kawę ;)
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam.