56

Babka czekoladowo miętowa


Nie macie jeszcze dość moich babek? Mam nadzieję, że nie :) Ale obiecuję, że jeszcze jedna dziś i jedna jutro i ... przechodzimy do mazurków ;) Babki są dla mnie niezmiernie wdzięcznym wypiekiem, dlatego poświęciłam im tyle miejsca. Tym bardziej, że tak na prawdę babki w moim domu piecze się tylko w okresie wielkanocnym. Więc niech chociaż w tym czasie świecą swoje triumfy :)  

Ponieważ już jakiś czas temu nabyłam na jednym z krakowskich placów sadzonki mięty, zdążyły się one już tak rozrosnąć, że spokojnie uzbierałam ok 50 listków do babki. Połączenie czekolady i mięty uwielbiam bezgranicznie. Lody, czekolady, czekoladki, koktajle - jak dla mnie wiele słodyczy mogłoby w ogóle nie istnieć, albo raczej wszystkie mogłyby miec smak mięty i czekolady :) Pamiętacie czekoladowo miętowe ciasteczka które serwowałam Wam latem? Wówczas podbiły one serca - i podniebienia - wielu z Was. Dziś mam nadzieję, że uda mi się namówić Was na tą babeczkę :)

Składniki:

* 1 niepełna szklanka mąki

* 1 1/2 łyżeczki proszku

* 2 duże jajka

* 160 ml mleka

* 100 g gorzkiej czekolady

* 2 łyżki kakao

* 110 g masła

* 2 łyżki oleju

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2 garści listków mięty (w zależności od wielkości ok 50-60 listków)

Miętę bardzo drobniutko siekamy (możecie także zmiksować ją z olejem w blenderze, wtedy odda zdecydowanie więcej aromatu), a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 jajku oraz olej (jeśli nie został zużyty do miksowania mięty). Następnie dodajemy stopioną czekoladę i mleko. Mąkę łączymy z kakao, proszkiem i miętą i dodajemy stopniowo do masy maślanej. Jeśli zdecydujecie się na miskowanie mięty, to wymieszajcie ją z mlekiem. Miksujemy jeszcze chwilkę do czasy aż utworzy się jednolite ciasto. Jeśli w początkowej fazie (łączenie jajek z masłem i mlekiem) macie wrażenie, że masa wygląda jak zważona, to jest to zupełnie normalna reakcja i nie należy się tym przejmować :) Tak zareaguje masło na dodanie zimnego mleka, ale wszystko się wyrówna po dodaniu suchych składników.

Babkę pieczemy w 175 stopniach ok 40 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już sucha). Po wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 



 



 



Przepis autorski


Opublikowano: 13 kwietnia 2011
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (56)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2016 20:15 odpowiedz
Nie jest bardzo sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna :)
Dorota Owczarek
15.03.2016 19:08 odpowiedz
Kasiu jaka ta babka jest w środku? wilgotna czy raczej piaskowa?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.09.2011 08:42 odpowiedz
Mam nadzieję, że udało Ci się spróbowac chociaż kawałeczek i że Tobie też smakowała :) Pozdrawiam :)
flambir
30.09.2011 08:34 odpowiedz
Mąż zjadł babkę całą, chyba nie muszę dodawać, że bardzo smakowała ;)
zjedz_mnie
02.08.2011 12:43 odpowiedz
Foremka do ciasta - rewelka ;]
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2011 09:25 odpowiedz
Po pierwsze bardzo pomagają formy sylikonowe. Po drugie, trzeba dobrze natłuścic, najlepiej olejem i NIGDY nie wyjmuj gorącej babki. Musi trochę przestygnąc. A jak wyjmuję z metalowej formy, to podważam nożem ze wszystkich stron :)
pieczarka_mysia
02.08.2011 09:22 odpowiedz
Zrobilam babke :) ale za szybko wyjelam z formy i mi sie rozleciala na drobne kawaleczki, ale zrobie ja jeszcze raz, bo jest pyszna i kazdemu ja polecam. A masz moze Kasiu jakis sposob na wyjmowanie babek z forem?

Pozdrawiam :)
sobanna
sobanna
18.05.2011 18:54 odpowiedz
Upiekłam z suszoną miętą. Dałam trzy saszetki. Smakowo bardzo mi odpowiada, ale ciasto bardzo się rozsypywało. Chyba było za gęste, bo nie rozlewało się w blaszce.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.05.2011 13:31 odpowiedz
Myślę, że można wspypac 2 - 3 saszetki mięty, chociaż ja w takiej wersji jeszcze nie robiłam. Daj znac, jak wyszło :)
sobanna
sobanna
15.05.2011 12:10 odpowiedz
Ja też uwielbiam połączenie czekolady z miętą, ale niestety nie mam świeżej mięty. czy można zastąpić ją suszoną albo kroplami. Jeżeli tak to w jakich ilościach.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.04.2011 19:45 odpowiedz
Marto cieszę się, ze smakowały :) Pozdrawiam :)
Marta
Marta
27.04.2011 15:11 odpowiedz
zrobiłam bez mleka i w miarę się udało:) ale w sumie był taki pyszny, że cieszyl sie dużym powodzeniem, babki smakowały pysznie:)
Marta
Marta
21.04.2011 12:20 odpowiedz
dodałam i bylo zbyt płynne chyba, po 30 minutach patyk nadal był mokry, no i ostatcznie ciasto opadło i w srodku jest bardzo mokre.. nie jak ciasto:) wiec probuje jeszcze raz:) bo mam cala puszkę maku:) aaa i dla tych, ktorzy tak jak ja nie lubią tych mas ze wzgledu na bakalie- ja je potraktowała blenderem i dzieki czemu jest aromat, a nie ma skorki pomaranczowej ani rodzynek:))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2011 10:18 odpowiedz
Marto to zależy. Jeśli wyjdzie Ci bardzo gęste ciasto, to dopiero wtedy dodaj, nie wcześniej, bo często masy są tłuste i przez to rzadkie. Ciasto ma byc w miarę płynne, wiec zobaczysz czy da się je przelac do blachy :)
Marta
Marta
21.04.2011 08:41 odpowiedz
noga w gispie, wiec latwiej z reka raczej byloby gorzej:) reka cala w tym sensie, ze od krecenia ciast zawsze mnie bolala potwornie:)

czy jeśli biorę masę, to mam dodawać mleko?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.04.2011 21:32 odpowiedz
Marto pięknie dziękuję za ten komentarz :) Ale poszalałas w kuchni :) Podziwiam, tym bardziej z ręką w gipsie...
Gotowa masa makowa na pewno może byc, ale musisz zwiększyc ilośc masy do - moim zdaniem - 300g.
Cieszę się, że wypieki się udały i mam nadzieję, że będziesz je musiała powtarzac przed świętami, bo wszystkim będą tak smakowac ;)
Pozdrawiam ciepło :)
Marta
Marta
20.04.2011 20:13 odpowiedz
Kochana,

od niedawna mam twój blog w sowich zakładkach i nie zaluję:))))

dzisiaj- uwaga uwaga zrobiłam maraton! babka zatopiona w likierze kawowym, babka czekoladowo-mietowa , a w piekarniku siedzi wlasnie babka advokatowa... mimo nogi w gipsie caly dzien siedze w kuchni i jestem w niebowzieta, bo wszystkie wyszly:))) a reki do ciast niby nie mam najlepszej:)

nie wiem czy wytrzymaja do swiat...

dziękuję!!!

p.s. w planach miałam jeszcze mazurek makowy- nie mam masyznki do mielenia maku, kupilam mase makowa, niestety z bakaliami, czy z tego tez wyjdzie?

p.s. wszystkie babki robiłam mikserem od poaczatku do konca i sie udaly, a reka cała:D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.04.2011 11:45 odpowiedz
Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
l3artol
20.04.2011 11:05 odpowiedz
Robisz genialne zdjęcia , gratuluje. Wszystko musi być pyszne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2011 13:00 odpowiedz
Kasiu polecam i pozdrawiam :)
kaaasiuniaa
14.04.2011 12:52 odpowiedz
Uwielbiam czekoladki miętowo czekoladowe,a po obejrzeniu tych pięknych zdjęć po prostu muszę zrobić tą babkę jednak moja mięta wypuściła dopiero malutkie listki ach dobrze, że mięta wyjątkowo szybko rośnie bo cierpliwość nie jest moją mocną stroną ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2011 10:31 odpowiedz
Dziękuję :)
nathalia8
14.04.2011 10:29 odpowiedz
Ta babeczka to dopier dzieło!!!!prezentuje sie rewelacyjnie\!i do tego czekoladowa!!!piekne zdjecia!jestem zachwycona!!!!
Zuza
14.04.2011 07:38 odpowiedz
Ale masz cudną formę :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2011 23:03 odpowiedz
Dziękuję Wam pięknie za te miłe słowa :) Cieszę się, że babka podoba się :)

Atria - jak chodzi o babki, to ja bym piekła je dzień wcześniej. Wcześniejsze pieczenie może sprawic, że nie będą już takie świeże. Ale upieczenie babki na szczęście nie zajmuje wiele czasu :)

Tyśka - skuś sie na majonezową, jest super :) A co do jedzenia, to właśnie mąż nie je sporo, ja nie jem w ogóle, ale na szczęście mamy sporo przyjaciół, znajowmych i zawsze głodnych sąsiadów ;)

Mikimama - jest wyszukiwarka też po lewej stronie, tylko trzeba byc na stronie głównej :)

Cashmere85 - foremkę kupiłam na Placu Imbramowskim (jestem z Krakowa) za 11 zł :)

Atria
13.04.2011 22:48 odpowiedz
Kasiu, Twoje babki są prześwietne!
Mam pytanie, czy długo zachowują świeżość? Nie za szybko przed świętami je przygotowujesz? Ja też chcę zrobić babkę (szafranową, staropolską) i nie wiem ile dni wcześniej powinnam zrobić?

Zazdroszczę Ci tylku foremek! Jesteś moim babkowym guru! Przecudne zdjęcia!:)
tyśka
tyśka
13.04.2011 20:48 odpowiedz
Świetne te babki (wciąż zastanawiam się nad majonezową), kiedy dziś zobaczyłam kolejną, nie mogłam pozbyć się pytania: kto to wszystko zjada?! Musisz być niesamowicie gościnna, mieć dużą rodzinę albo męża łasucha ;)
pozdrawiam serdecznie :)
mikimama
13.04.2011 20:22 odpowiedz
Kasiu, bardzo przydatna jest również wyszukiwarka na blogu. Polecam!
Babeczka jest przepiękna. Ja nigdy nie mam dość :)
Violiśka
13.04.2011 20:18 odpowiedz
Dzięki Kasiu za odpowiedź:) już wszystko widzę - i spis treści i archiwum. Pozdrawiam serdecznie:)
anytsujx
13.04.2011 19:52 odpowiedz
Babka wygląda cudnie, bardzo fajna forma !:)
Avelina
Avelina
13.04.2011 19:45 odpowiedz
Swietny kształ babki. Sama od dłuższego czsu przymierzam się do babki czekoladowo miętowej ale ciągle robię inną.
chantel111
13.04.2011 17:50 odpowiedz
coś co lubię - połączenie czekolady z miętą :)
zaytoona
13.04.2011 17:36 odpowiedz
Masz po prostu przepiękne babkowe formy, Kasiu! A i pomysły na ich wypełnienie prawdziwie wyborne...

Pozdrawiam! :)
cashmere85
13.04.2011 16:20 odpowiedz
Ale ostatnio szalejesz Kasiu z babkami :) I bardzo dobrze, bo ja uwielbiam babki! A najbardziej uwielbiam babki piekące babki! :)
Piękna foremka, można wiedzieć gdzie kupiłaś?
Pozdrawiam serdecznie.
judik1119
13.04.2011 15:56 odpowiedz
Ja tych babek nigdy nie będe mieć dość takie są wspaniałe i pyszne:) A połączenie czekolady z miętą uwielbiam:)
Gosia
13.04.2011 13:40 odpowiedz
Kasiu! Prześliczna forma.
kabamaiga
13.04.2011 13:38 odpowiedz
Kasiu z nieba mi spadasz z tym przepisem. Moja mięta szaleje i niedługo zarośnie mi całe okno :) Babeczka cudna, a po Twoich ciasteczkach miętowo-czekoladowych wiem, że to dobre połączenie.
trisch
trisch
13.04.2011 13:04 odpowiedz
jasne:) wszystko dziala jak trzeba:))
dziekuje;)
kuchennefascynacje
13.04.2011 12:44 odpowiedz
O nie takich babeczek jak robisz nie mam dość a ta po prostu uczta dla mojego podniebienia. Uwielbiam połączenie czekolady z miętą :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2011 12:20 odpowiedz
Aby wyświetlił się spis treści, trzeba byc na stronie głównej, czyli klikamy w nazwę bloga w nagłówki i zostajemy przekierowanie na stronę główną, a nie pod konkretny wpis. I teraz, pod "ostatnimi wpisami" widoczne są "zakładki". Z numerem 0 informacje o mnie, a pod 1 spis treści :) Udało się znaleźc? Jak nie, to będe nakierowywac dalej, ale wydaje mi się, że jak będziecie na stronie głównej, to znajdziecie go bez problemu :)
trisch
trisch
13.04.2011 12:13 odpowiedz
A ja ponawiam pytanie o spis tresci-rowniez nie widze zadnych zakladek, po lewej stronie jest haslo -ostatnie wpisy- i same babeczki. Z checia pobuszowalabym po Twoich sekretnych przepisach:)
Kini
13.04.2011 11:56 odpowiedz
jaki ma cudny kształt! :) a czekolada z miętą daje rewelacyjne połączenie, więc oprócz tego, że świetnie wygląda to musi jeszcze lepiej smakować :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2011 11:31 odpowiedz
Majanko i Darki nie kuście.... ;)
darki85
13.04.2011 11:29 odpowiedz
tez bardzo lubię miętę z czekoladą i wcale się nie obrażę jeśli jeszcze nie jedna babkę zamieścisz (:
majanaboxing
13.04.2011 11:02 odpowiedz
Z miętą musi być pyyyszna! Takie połączenie - mięta i czekolada bardzo mi odpowiada, nawet bardzo, bardzo :)
A babek nie mam dość :)
Pozdrowienia:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2011 10:55 odpowiedz
Violu jest spis treści :) Po lewej stronie są zakładki, a spis treści ma nr 1. W spisie treści są kategorie, a wchodząc w nie są zdjęcia i opisy przenoszace bezpośrednio do danego przepisu :)
Ale podsyłam link do ciasteczek
gotowaniecieszy.blox.pl/2010/08/Czekoladowe-ciastka-ze-swieza-mieta.html
A inne ciasteczka znajdziesz w kategorii MAŁE SŁODKOSCI. Pozdrawiam
Violiśka
13.04.2011 10:48 odpowiedz
Mam pytanie: czy istnieje na Twoim blogu jakiś spis treści albo archiwum? Chciałabym na przykład zobaczyć przepis na te ciasteczka miętowe, o których wspominasz, ale jak mam je odnaleźć? Pozdrawiam:) Zdjęcia, jak zwykle bardzo ładne:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2011 10:46 odpowiedz
Dziękuję Kochane za te miłe slowa :)

Joluś jak znajdę jeszcze chwilę, to też upiekę drożdżowa :) W drożdże się już zaopatrzyłam, niestety doba nie chce sie wydłużyc ;)

Trisch - witaj :) Miło mi, że blog Ci się podoba i będzie mi niezmiernie miło gościc Cię częsciej :)
najsmaczniejsze.pl
13.04.2011 10:35 odpowiedz
babka napewno przepyszna, ale ta forma, kształt babki wychodzi przepiękny, taki inny
trisch
trisch
13.04.2011 10:23 odpowiedz
Jestem zachwycona Twoim blogiem. Przyznam sie, ze zagladam na strony te bardziej znane, a tu taka niespodzianka!:) Piekne zdjecia, wspaniale przepisy i bardzo wiosenna atmosfera u Ciebie! Pozdrawiam serdecznie!
1  2