26

Babka cytrynowa ze Sprite




Święta coraz bliżej i nie wiem jak Wy, ale ja już powoli zaczynam planowanie świątecznego menu. Klasyczne dania od lat pozostają bez zmian, ale eksperymentuję też troszkę z nowościami. Dziś chciałabym Wam zaprezentować babkę, którą ostatnio przygotowaliśmy właśnie w ramach testowania nowych przepisów. 

Jednym ze składników babki jest Sprite, który sprawia że babka jest lekka i puszysta. Do babki możecie też użyć 7 up'a. Ważne jest jedynie by był to napój gazowany i o smaku cytryn.

Składniki:

* 3 niepełne szklanki mąki (o pojemności 250 ml)

* 1 1/2 szklanki cukru

* 160 g bardzo miękkiego masła

* 5 jajek

* 3/4 szklanki Sprite'a (ok. 200 ml)

* skórka otarta z 1 dużej cytryny

* sok z połówki cytryny

* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

* 1,5 szklanki cukru pudru

* 2-3 łyżki zimnej wody

Masło miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Następnie dodajemy sok oraz skórkę z cytryny i stopniowo po jednym jajku. Miksujemy przez około 3-4 minuty.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślanej po 2-3 łyżki na zmianę ze Sprite'm. 

Formę na babkę obficie smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.

Przestudzoną babkę lukrujemy.

Smacznego :)