34

Babka cytrusowa


W przeciągu miesiąca piekę ją już trzeci raz i dopiero teraz, udało mi się zrobić jej zdjęcie, zapewne tylko dlatego, że upiekłam ją w czasie, gdy Grzegorz był w pracy :)  Ta bardzo prosta i niezwykle aromatyczna babka stała się ulubionym wypiekiem męża. W zasadzie nie ma się czemu dziwić, babka nie tylko pięknie pachnie cytrusami, ale też pomimo iż jest wilgotna, strukturą przypomina sypką babkę piaskową.

Składniki:

* 200 g mąki ziemniaczanej

* 100 g mąki pszennej

* 200  g cukru

* 250 g margaryny - najlepiej Kasi :)

* 4 jajka

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* skórka otarta z : cytryny, limonki i małej pomarańczy

Lukier:

* 1 szklanka cukru pudru

* 2 łyżki soku z cytryny

Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Mąkę łączymy z proszkiem di pieczenia i skórkami z owoców. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (ok 5 minut), a następnie dodajemy margarynę i ubijamy kolejne 2 minuty, po czym stopniowo dodajemy po łyżce mąki. Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie jednolite.

Keksówkę o wymiarach 13 x 25 cm natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Ciasto możecie też upiec w formie na babkę.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-55 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i lukrujemy. Cukier łączymy z sokiem i energicznie mieszamy. Lukier powinien być dosć gęsty, aby nie spływał z ciasta, wiec jeśli wyda się wam za rzadki, po prostu dosypcie cukru.

Smacznego :)

 



 Zmodyfikowany przepis rodzinny


Opublikowano: 3 czerwca 2011
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (34)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.03.2017 10:40 odpowiedz
Od kilku lat używam tylko masła, przepis jest sprzed 6 lat :)
Basia
Basia
10.03.2017 10:25 odpowiedz
Proponuję zastąpić margarynę prawdziwym masłem, myślałam, że margaryny są już nieużywane, dlaczego?- warto sięgnąć po współczesną wiedzę na temat tłuszczów
Od dawna używam w swojej kuchni prawdziwego masła w tym klarowanego , oraz oliwy z pierwszego tłoczenia, pozdrawiam
Aga F
Aga F
25.03.2016 22:32 odpowiedz
Witajcie ;)
mam 30 lat. dużo już ugotowałam i baaaardzo dużo upiekłam. Pierwszy raz w swoim zyciu skomentuję coś na blogu z którego biorę przepis a uwierzcie mi było ich mnóstwo. Już jako nie jedna osoba mam dość czytania komentarzy pod przepisem pt. muszę upiec , o jaka piękna, wygląda pysznie, jutro ją zrobię itp. itd. Kogo to obchodzi? tam powinny być rady i przemyślenia już po ugotowaniu czy pieczeniu. Z większości takich blogów zmykam jak najszybciej ale tu na dole pod stertą tylko pochwał znalazlam kogos kto jednak upiekł ta babę! wow
Wyszła super dodałam tylko jeszcze cukru wanilinowego i mąki nie mieszałam mikserem tylko packą żeby napowietrzyć ciasto. Pozdrawiam wszystkich już "upieczonych"
Iza
Iza
16.10.2015 13:40 odpowiedz
Nie wiem dlaczego, ale babka wyszła mi bardzo tłusta, po 50 minutach jak włożyłam patyczek to była mokra. Co mogło pójść nie tak?
Agnieszka
Agnieszka
06.04.2015 18:11 odpowiedz
Kasiu, zrobiłam babkę cytrusową na tegoroczną Wielkanoc, była przepyszna!!!! Piszę była, bo zniknęła w tempie ekspresowym :) wszyscy proszą o przepis, taki zachwyt wzbudziła :) dzięki!
istria
istria
30.03.2015 15:00 odpowiedz
Upiekłam z samą limonką - przepyszna! Czuję, że po Wielkanocy znów ją zrobię:)
mucha123
mucha123
22.04.2014 22:29 odpowiedz
Zrobiłam na te święta, bez limonki ba nie miałam i po prostu jest rewelacyjna- mniam, mniam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2014 19:11 odpowiedz
Aniu cieszę się, że smakowała :)
anna
anna
12.04.2014 17:44 odpowiedz
Kasiu!!! ta babka jest cudowna wlasnie ja zrobiłam co prawda pekla mi na gorze ale jest przepyszna polecam wszystkim :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2013 10:03 odpowiedz
Gosiu całe jajka :)
Gosia
Gosia
29.03.2013 09:19 odpowiedz
Kasiu, wiem ze amatorskie pytanie ale jajka czy same białka ubijamy z cukrem?
judik1119
31.03.2012 10:00 odpowiedz
Zrobiłam, wyszła wspaniała! Jest już na blogu:) Dziękuję za przepis a wszystkim polecam!:)
edyta
edyta
18.10.2011 15:38 odpowiedz
pokusiłam sie na zrobienie tej babki i niestety nie smakuje tak jak wygląda, jest za sucha ( nawet mąż który lubi słodkości) nie zachwycił się nią. Dodam że wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem ... no cóż może kiedyś jeszcze raz spróbuję ... pozdrawiam
asialc1
07.06.2011 12:08 odpowiedz
Wspaniała! :-)
trzcinowisko
05.06.2011 21:02 odpowiedz
Wygląda przepięknie:)
maryjerzak
05.06.2011 18:59 odpowiedz
Po prostu przepiękna!! Szkoda zjeść...:) Pewnie smakuje bardzo pysznie:)
grazyna00711
05.06.2011 15:33 odpowiedz
Pięknie wygląda i na pewno jest pyszna :)
lutka40
05.06.2011 13:11 odpowiedz
Piękny kolor
waniliowakawiarenka
04.06.2011 13:47 odpowiedz
kasiu, ja cały czas o tej zupce myślę;))))jejku, ale sama nie wiem, jaką wybrać, banalne wydają mi się nie ciekawe, a te zbyt wyszukane.....są zbyt wyszukane;))))
ehhhh, może coś jeszcze wymyślę:)
a tymczasem dopisuję Twój blog do ulubionych, bo mi się bardzo podoba:)
pozdrawiam na razie!!!!!!!
kulinarnespotkania
03.06.2011 23:05 odpowiedz
wspaniala babeczka:) a ten cudny kolor az krzyczy: zjedz mnie !!!
majanaboxing
03.06.2011 20:22 odpowiedz
Śliczna ta babeczka Kasiu! W ogóle takie cytrusowe wypieki są pyszne :)
Pozdrawiam.
karmel-itka
03.06.2011 17:49 odpowiedz
ależ energetyzująca żółc!
wspaniale wygląda... i z tym śnieżnobiałym lukrem na wierzchu...
spencer2
03.06.2011 17:45 odpowiedz
Co za kolor!! Choć osobiście nie przepadam za 'proszkowymi' babkami, po kawałek takiej żółciutkiej, sięgnąłbym z przyjemnością:))
joone
03.06.2011 16:50 odpowiedz
Kusisz, kusisz tą babką. Ja jakoś za ucieranymi ciastami nie przepadam, ale jak tak wychwalasz to aż chcę spróbować :)
acirinka
03.06.2011 14:26 odpowiedz
Babka prezentuje się przepięknie nic więc dziwnego, że tak znika:)
jolantaszyndlarewicz
03.06.2011 11:07 odpowiedz
Takie rodzinne przepisy są najlepsze i najpyszniejsze ...a jeśli dodatkowo kojarzą sie nam z dzieciństwem to nei mają sobie równych ...a jeśli jeszcze lubi sie babki, tak jak ja, to nei ma bata trzeba przepis zapisać i wypróbować:) pozdrawia Kasiu:)
nathalia8
03.06.2011 10:59 odpowiedz
ale cidownie wygląda..taka słoneczna!pycha!
gruszkazfartuszka
03.06.2011 10:55 odpowiedz
smakowita :) na dziś też planowałam cytrynowe wypieki, ale zamieniłam je jednak na ciasto z jagodami ;)
justgreatfood
03.06.2011 10:24 odpowiedz
Apetyczna, pasowałby do niej lemon curd jeszcze :)
zauberi
03.06.2011 10:18 odpowiedz
ale żółciutka :) musi pachnieć obłędnie
justmydelicious
03.06.2011 10:03 odpowiedz
takie babki od dziecka należą do moich ulubionych :)
milk_chocolate84
03.06.2011 09:51 odpowiedz
Wspaniała :) Jak ja lubię takie babeczki.. :)
łania
łania
03.06.2011 09:50 odpowiedz
U mnie w rodzinie babka cytrynowa przebija każde, nawet najbardziej wymyślne ciasto. I choćby nie wiem jak się napracowałam przy tortach, sernikach itd to i tak zawsze słyszę ''a kiedy zrobisz babkę?'' :)
Ta choć nieco inny przepis (do tej mojej dodaje się sam sok z cytryny) wygląda bardzo podobnie :)
goh_amku-amku
03.06.2011 09:28 odpowiedz
Moja babcia robiła podobną, ale tylko cytrynę stosowała, przepis pozostał w rodzinie, ale nikt nie potrafi odtworzyć tej puszystości babcinej babki. Twoja wygląda bardzo podobnie i pysznie:)