3

Babeczki choinki




Dziś świąteczna propozycja dla najmłodszych. 
(Lub dla tych, których bez względu na wiek - tak jak mnie - po prostu cieszą takie wypieki ;) )

Piernikowo pomarańczowe babeczki z kremem na bazie mascarpone i kremówki. 

Jeśli dodacie do kremu odrobinę zielonego barwnika spożywczego i użycie do dekoracji cukrowych perełek, uzyskacie efekt świątecznej choinki :)
Ja użyłam też srebrnego brokatu spożywczego by uzyskać efekt oszronienia. 

Babeczki są proste i szybkie w przygotowaniu, a będą pięknie prezentować się na Waszym świątecznym stole. 
Najlepiej przygotować je w Wigilię rano, ponieważ im są świeższe, tym smaczniejsze. Ale spokojnie - nie zajmie Wam to wiele czasu :)


Składniki na 6 sztuk:
  • 220 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 pełne łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 małe jajko


Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy

Dodatkowo:
  • cukrowe posypki i perełki

Suche składniki ciasta łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. 
Mleko, olej i jajko łączymy w osobny naczyniu, a następnie dodajemy do suchych składników. Mieszamy łyżką tylko do chwili połączenia.

Formę wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy.

Mascarpone, kremówkę oraz cukier puder łączymy w misce i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu. 
Pod koniec ubijania dodajemy barwnik i jeszcze chwilę mieszamy. 

Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nią wierzch babeczek tworząc kształt choinki. Dekorujemy posypkami i perełkami.

Smacznego! 
 
*  *  *  *  * 
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji.

Opublikowano: 21 grudnia 2018
Tagi: mascarpone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Justyna
Justyna
22.12.2018 15:24 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź!
Wesołych Świąt! :)
Justyna
Justyna
22.12.2018 04:40 odpowiedz
Witam! Bardzo chciałabym upiec na święta sernik z jednego z Twoich przepisów (sernik pomarańczowy na cynamonowym Brownie - http://gotujebolubie.pl/przepis/pomaranczowy-sernik-na-cynamonowym-brownie-i-jak-upiec-sernik-idealny), który po prostu kocham! Niestety w tym roku nie mam dostępu do sera twarogowego i stąd moje pytanie - czym mogę go zastąpić, żeby sernik nadal był wierny oryginalowi i żeby wyszedł? Mascarpone? Ricotta? Pomocy!
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2018 09:49 odpowiedz
Zdecydowanie mascarpone :)