
Schyłek sierpnia to czas kiedy stragany zapełniają się grzybami, więc nie sposób, by nie pojawiły się one również na blogu.
Na początek kurki - jako składnik delikatnej i bardzo smacznej zupy z dodatkiem kaszy oraz ziemniaków, której przyjemnej, kremowej konsystencji nadaje słodka śmietanka.
Istotne dla smaku zupy jest również abyście przygotowali ją na dobrej jakości bulionie warzywnym, czyli takim, który ugotujecie samodzielnie z 2 marchewek, niewielkiej pietruszki, kawałka selera oraz pora, liścia kapusty włoskiej i kilku gałązek natki pietruszki.
Zupę tę możecie również przygotować w wersji z maślakami, podgrzybkami lub borowikami.
Składniki:
* 1,5 litra bulionu warzywnego (lub warzywno drobiowego)
* 400 g kurek
* 3 ziemniaki
* 1 duża cebula
* 1 woreczek (100g) kaszy jęczmiennej
* 1 łyżka masła
* 100-150 ml kremówki
* 2 łyżeczki mąki
* 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
* sól i pieprz do smaku
Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na maśle do zeszklenia, a następnie dodajemy do niej umyte i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Grzyby smażymy przez około 5 minut, a następnie dodajemy bulion i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 25 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
W czasie, w którym gotują się ziemniaki, w osobnym rondelku gotujemy kaszę.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, do zupy dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę, posiekaną natkę pietruszki, kremówkę oraz mąkę rozmieszaną w około 150 ml. zimnej wody.
Zupę doprowadzamy do wrzenia, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia.
Smacznego :)
Opublikowano: 22 sierpnia 2016
Kategoria:
Zupy