29

Wilgotne ciasto czekoladowe (na Walentynki)





To wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z obfitą warstwą masy z mascarpone i bitej śmietany to moja tegoroczna propozycja na walentynkowy wypiek dla bliskiej sercu osoby. 

Jeśli dodatkowo masę śmietanową udekorujecie świeżymi truskawkami lub malinami (których zwykle w hipermarketach przed Walentynkami jest istny wysyp) ciasto będzie jeszcze odświętniej wyglądać i smakować. 

A jeśli nie obchodzicie Walentynek, i tak je upieczcie i uszczęśliwcie bez żadnej okazji tych których kochacie. Przecież na to zasługują :)

Ciasto:

* 1 szklanka mąki

* 3/4 szklanki cukru

* 100 g startej na tarce mlecznej czekolady

* 1/3 szklanki kakao

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 jajko

* 1/2 szklanki maślanki

* 1/2 szklanki oleju

* 1/2 szklanki gorącej wody

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* 2 szczypty soli

Warstwa śmietanowa:

* 250 g mascarpone

* 300 ml kremówki (36%)

* 1,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

* 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki ciasta (oprócz wody) umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się. Następnie dodajemy wodę i miksujemy jeszcze pół minuty. 

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut (lub jeśli po tym czasie patyczej wbity w środek ciasta wychodzi mokry, to trochę dłużej).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy masę śmietanową. Mascarpone, kremówkę i cukier umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy (początkowo na niskich obrotach, ponieważ będzie chlapać, później jednak na najwyższych obrotach) do czasu aż masa będzie sztywna - sztywniejsza niż sama ubita śmietana. Masę wykładamy na ciasto i posypujemy gorzką czekoladą.

Smacznego :) 

 

IN ENGLISH
 
“I want to try with someone who loves me enough to try with me. I want to grow old looking at the same face every morning. I want to grow old looking at the same face every night at the dinner table. I want to be one of those old couples you see still holding hands and laughing after fifty years of marriage. That's what I want. I want to be someone's forever.”

Rachel Gibson
;

Valentine's Chocolate Cake 

Batter:

* 1 cup flour

* 3/4 cup sugar

* 100 g grated milk chocolate

* 1/3 cup cocoa powder

* 1 teaspoon baking powder

* 1 egg

* 1/2 cup buttermilk

* 1/2 cup oil

* 1/2 cup hot water

* 1 teaspoon vanilla extract

* 2 pinches salt

Mascarpone & cream frosting:

* 250 g mascarpone cheese

* 300 ml heavy cream

* 1,5 tablespoon icing sugar

Extra:

* 50 g grated dark chocolate

Put all batter ingredients (except hot water) in a bowl and mix well until combined. Then add water and mix for another 30 sec. 

Pour the batter into the lined with parchment paper spring cake tin (22 cm) and bake in 160C for about 60 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean).

When the cake cooled down, prepare the frosting. 

Beat mascarpone with cream and icing sugar until thick and fluffy. Put it on the top of the cake and decorate with dark chocolate.

You can also put some fresh strawberries or raspberries on the top and serve this cake on Valentine's Day. 

Opublikowano: 5 lutego 2013
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (29)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2014 10:01 odpowiedz
Nigdy nie robiłam w takiej wersji, więc ciężko mi powiedzieć, czy nie wyszedłby zakalec.
judyta.69
13.09.2014 23:40 odpowiedz
A czy zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny lub śmietanę?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.07.2014 13:30 odpowiedz
Zawsze zbyt długo ubijana śmietana zamienia się zważy. Ze śmietaną trzeba delikatnie i jak jest już sztywna, trzeba przestać ubijać. Jak się za długo ubija, śmietana zamienia się w serwatkę i masło.
mima
mima
10.07.2014 13:23 odpowiedz
dziś zrobiłam to ciasto. Niestety krem mi się zważył
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.07.2013 19:49 odpowiedz
Tak, to ciasto jest takie właśnie zbite, odrobinę gliniaste - taki jego urok :)
olka
olka
11.07.2013 18:05 odpowiedz
zrobiłam i smakuje super tylko nie wiem czy powinno być tak mocno zbite?
effien
24.03.2013 21:32 odpowiedz
Robiłam wczoraj, dzisiaj jadłam - pycha! :)
Gość :
Gość :
23.03.2013 23:02 odpowiedz
R E W E L A C J A ! ! ! ! ! :)
pola
pola
16.03.2013 15:52 odpowiedz
zrobiłam - pycha :)
I
I
06.03.2013 15:18 odpowiedz
Wspaniałe, cudownie czekoladowe, muszę je zrobić ponownie :)))
jolantaszyndlarewicz
12.02.2013 14:27 odpowiedz
Kasiu choc nie obchodzimy Walentynek to tro ciasto zapiszę do upieczenia ... bo wyglad (i zapewne smak) ma nieziemski:) pozdrawiam
gin
gin
09.02.2013 19:28 odpowiedz
Czekolada, mmm...
Opalanka
06.02.2013 21:26 odpowiedz
Przecudnej urody zdjęcie. Ciasto wygląda na mistrzostwo świata. Pozdrawiam:)
zawsze.oliwek
06.02.2013 19:38 odpowiedz
mam nadzieję więc, że do Walentynek wyzdrowieję ;) i dam radę popełnić ten czekoladowy grzech.
Beata
Beata
06.02.2013 18:44 odpowiedz
Czy można to ciasto czekoladowe wykorzystać do sernika typy Isaura tzn. dać na wierzch ser po całości lub tylko miejscami? Można liczyć na to że kiedyś taki przepis się pojawi? Jestem już trochę znudzona tymi mazistymi sernikami na wszystkich blogach z mascarpone, mlekiem skondensowanym i dodatkowo śmietaną....Byłabym bardzo wdzięczna:)
judik1119
06.02.2013 15:09 odpowiedz
Idealne! A jaka sztywna ta bita śmietana, pięknie się kroi:-)
nashelly
05.02.2013 22:15 odpowiedz
Mmm... Pysznie, czekoladowo i pięknie... Ja też w tym roku w Walentynki postawię na czekoladę, bardzo często najbardziej klasyczne jest właśnie najlepsze... ;) Pozdrawiam!
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
05.02.2013 20:44 odpowiedz
Wspaniała i piękna propozycja! Jak zawsze zdjęcia - to mistrzostwo świata!
kamciss
05.02.2013 19:44 odpowiedz
Wygląda pięknie :)
6benek
05.02.2013 18:57 odpowiedz
Można powiedzieć, że ciasto zostało idealnie przygotowane. Pięknie wygląda
matylda
05.02.2013 17:50 odpowiedz
walentynek nie lubię, ale takie ciasto z przyjemnością bym zjadła. :)
niepokornik
05.02.2013 14:35 odpowiedz
Mogę kawałek na wynos?;)
darkangelika
05.02.2013 14:31 odpowiedz
Mmm... pycha;)
wariatka2000
05.02.2013 11:30 odpowiedz
cuuudo!
blenda2007
05.02.2013 10:54 odpowiedz
pysznie:)
bernadettap
05.02.2013 10:38 odpowiedz
Jeju Kasiu, Ty naprawdę nie masz serca :D Ja w pracy siedzę i się skupić nie mogę, jak takie pyszności widzę :-P A kakao też od lat używam to samo i nie zamienię na inne :)
Gość
Gość
05.02.2013 10:01 odpowiedz
Cudne talerzyki, czy też może raczej patery? Jak zwykle pięknie podane słodkości.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2013 09:52 odpowiedz
Zawsze używam DecoMorreno :)
kf
kf
05.02.2013 09:47 odpowiedz
Jakiego kakao użyłaś?
Z góry dzięki! :)