9

Wielkanocny pasztet jajeczny




Chociaż do Wielkanocy pozostało jeszcze sporo czasu, zapewne część z Was myśli już o świątecznych przepisach.

Dziś chciałabym zaproponować Wam delikatny pasztet jajeczny ze szczypiorkiem oraz świetnie pasujący do niego sos ziołowy. Sos ziołowy jest alternatywą dla chrzanu z jajkiem lub sosu tatarskiego, które również do niego pasują, ale też które podajemy do niego zwykle w Święta. Jeśli przygotowuję go w ciągu roku, to wówczas właśnie z takim sosem. 

Zachęcam Was do przygotowania go jeszcze przed świętami, tym bardziej że przygotowuje się go ekspresowo i jest fajną alternatywą dla porannej jajecznicy :)

Składniki na foremkę 10x20 cm:

* 15 jajek ugotowanych na twardo

* 3 jajka surowe

* 2 kopiate łyżki gęstej śmietany 18%

* 1 kopiata łyżka majonezu

* 2 pęczki szczypiorku (ewentualnie 1 spory)

* 2 łyżki kaszy manny

* sól i pieprz do smaku

Sos ziołowy:

* 400 g jogurtu greckiego

* 2 kopiate łyżki majonezu

* 1 pęczek szczypiorku

* 1 pęczek koperku

* 1 pęczek natki pietruszki

* sól i pieprz do smaku

Ugotowane jajka ścieramy na drobnych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 60 minut. Upieczony pasztet odstawiamy do wystygnięcia.

Zioła bardzo drobno siekamy a następnie łączymy z jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli macie ochotę, możecie również dodać do sosu kilka kropli soku z cytryny.

Smacznego :)




Opublikowano: 12 marca 2014
Tagi: jajka
Kategoria: Wielkanoc, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2015 21:25 odpowiedz
Najlepiej upiec go w sobotę.
Natalyee Passeraux
Natalyee Passeraux
01.04.2015 21:20 odpowiedz
Witam <:
Pasztet już kilka razy piekłam, niestety za mało doprawiałam, więc wychodził nieco słaby. Tym razem czeka go debiut przed rodziną. W ferworze przygotowań próbuje ułożyć kolejność działań, i tu moje pytanie: ile wcześniej można przygotować pasztet, ile może stać?
Gość
Gość
17.03.2014 09:37 odpowiedz
Witam, pasztet troszkę za mdły wyszedł choć i tak dodatkowo dodałam świeży tymianek i koperek, sos go uratował może trzeba pomyśleć o ulepszeniu tej wersji,pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
13.03.2014 05:37 odpowiedz
Końcówka filmu wymiata ... a najbardziej muszka owocówka:) .... pasztet bardzo ciekawy i na pewno pyszny:) pozdrawiam
miloscwbrzuchumam
13.03.2014 00:08 odpowiedz
Pasztet już zrobiony, pyszny i ekspresowy, dziękuję za przepis :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.03.2014 19:50 odpowiedz
Aniu góra+dół. Nigdy nie korzystam z termoobiegu.
Anna G.
Anna G.
12.03.2014 19:34 odpowiedz
Hi hi hi...koncówka filmu najlepsza...atak śmiechu Was chwycił. Pasztet zrobię w ten weekend, ale mam pytanie co do piekarnika...180st termoobieg, czy normalnie? wydawało mi się, że słyszę termoobieg, ale wole się upewnić.
olka
olka
12.03.2014 17:51 odpowiedz
Fajny przepis szkoda ze śmietaną i majonezem Pani Kasiu poproszę kilka zdrowych przepisów np bezglutenowy ch
Irena
Irena
12.03.2014 13:11 odpowiedz
Super przepisy ! Chętnie skorzystam. Aktor pierwszoplanowy fajny i przesympatyczny :)
Chyba szykuje się Oskar,albo chociaż Oskarek :)
Czekam na kolejne filmy. Chcę duuuuużo :)

Pozdrawiam Autorów i gratuluję

Irena