38

Torcik Truskawkowo Nutellowy




Gdybym nie należała do grupy ludzi bezgranicznie kochających swoją pracę, mogłabym śmiało stwierdzić, że niedziela powinna być każdego dnia. Dlaczego? Bo to jedyny dzień w którym bez pośpiechu mogę spędzić w kuchni tyle czasu, ile tylko zapragnę, a co za tym idzie przygotować jakiś bardziej wyszukane ciasto, a jak wiecie, ja po prostu uwielbiam ciasta wielowarstwowe. 


Tym razem postanowiłam przygototować torcik truskawkowy z lekką masą z dodatkiem Nutelli i galaretką. Całość oblana polewą czekoladową i hojnie udekorowana świeżymi owocami.

Torcik wyszedł przepyszny, a zapach truskawek i czekolady jest obłędny. 

Jeśli nie jesteście przekonani do truskawek z importu, poczekajcie do czerwca. Jestem pewna, że wówczas będzie smakował jeszcze lepiej. Ja po kilkumiesięcznej przerwie byłam tak spragniona truskawek, że nie mogłam doczekać się już tych naszych, z gruntu.    



Biszkopt (składniki na 1, należy upiec dwa):

* 3 jajka

* 80 g cukru

* 90 g mąki

* 1 łyżka kakao

* 1 łyżka wody

* 1 łyżka oleju

Mus:

* 250 g mascarpone

* 250 ml śmietany kremówki

* 1 łyżka cukru pudru   

* 3 kopiate łyżki Nutelli 

* 1 kopiata łyżeczka żelatyny

* ok. 80 ml wrzątku

Warstwa truskawkowa:

* 500 g truskawek

* 2 galaretki truskawkowe

* 500 ml wrzątku

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1 pełna łyżka masła

* 6-7 łyżek mleka

Poncz:

* 50 ml wody

* 100 ml likieru czekoladowego 

    

Dodatkowo:

* truskawki do dekoracji  

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 5 minut). Do masy jajecznej dodajemy wodę oraz olej. Mąkę łączymy z kakao i przesiane dodajemy do jajek. Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka (ok. 14-15 minut). Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. W taki sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.

Przestudzony biszkopt umieszczamy ponownie w tortownicy i ponczujemy go. 

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

Mascarpone oraz kremówkę ubijamy do chwili aż uzyskamy puszystą masę, sztywniejszą niż bita śmietana. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz Nutellę, a na koniec przestudzoną żelatynę. Miksujemy krótko, do chwili połączenia się składników. Krem przekładamy na biszkopt i wyrównujemy wierzch dokładnie doprowadzając go do ścianek tortownicy.

Na kremie układamy połówki truskawek i minimalnie wciskamy je w krem. Na truskawki delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny a następnie przykrywamy je drugim, naponczowanym biszkoptem.

Połamaną czekoladę, masło i mleko umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewamy do chwili utworzenia się jednolitej polewy, którą rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Zanim polewa zastygnie ciasto dekorujemy truskawkami.

Smacznego :)




Opublikowano: 3 marca 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (38)
Magda
01.06.2020 15:00 odpowiedz
Pycha. Idealnie zrównoważone połączenie czekolady i owoców. Torcik zniknął w oka mgnieniu.
Karol
Karol
09.09.2019 12:10 odpowiedz
Czy z malinami i czekolada mleczna na wierzchu będzie równie dobry ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2019 13:10 odpowiedz
Oczywiście :)
Secret
Secret
21.06.2016 23:06 odpowiedz
Dla mnie masa to jakis koszmar.. mi tez tak jak poprzedniczce wszystko się zwazyło..! co robić, żeby sie tak nie stało nastepnym razem? Serek i smietanka do wyrzucenia ponad 10zł poszło do smieci.. Kasiu zawsze tak dokładnie opisujesz sposób wykonania i za to własnie Cię cenie, ale nie było nic o ryzyku zwazenia sie mascarpone.. teraz boje sie robić ponownie bo nie wiem jak sie przed tym zabezpieczyć, prosze o pomoc! dziekuję!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2014 07:58 odpowiedz
Należy go delikatnie polewać łyżką. Można też skropić go pędzelkiem silikonowym.
Karolina9090
Karolina9090
16.06.2014 21:34 odpowiedz
Mam baaardzo zawstydzające pytanie (dla swojego usprawiedliwienia dodam tylko, że w kwestii pieczenia ciast jestem kompletnym laikiem), a mianowicie: w jaki sposób ponczujemy biszkopt? Serdecznie dziękuję za odpowiedź :)
Kaem
Kaem
13.06.2014 07:26 odpowiedz
Mój mąż był zachwycony:) a to dla mnie najważniejsze bo cokolwiek piekę to zawsze dla Niego. Już nie jedno ciasto robiłam z Twoich przepisów ale to wyszło mi najlepiej:) Dziękuje za ten przepis i za to, że prowadzisz blog:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2014 08:26 odpowiedz
Cieszę się, że smakował :)
ANIA.G
ANIA.G
14.04.2014 21:08 odpowiedz
TORCIK MISTRZOSTWO ŚWIATA,NIEBO W GĘBIE. W OSTATNIĄ SOBOTĘ KRÓLOWAŁ NA MOICH URODZINACH.:))))))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2014 13:15 odpowiedz
Ubijamy razem.
Anka
Anka
24.03.2014 12:10 odpowiedz
Czy mascarpone ubijamy od razu razem z kremówką? Czy najpierw ubijamy kremówkę, a potem dodajemy serek?

Z góry dzięki za odp ;)
Moja Galeria Smaku
21.03.2014 14:05 odpowiedz
I mi się masa zważyła, buuuuuu :( a miał być taki cudny torcik :(
agabi22
20.03.2014 13:45 odpowiedz
przepiękna patera.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.03.2014 11:04 odpowiedz
Można, ale muszą byc rozmrożone i odsączone na ręczniku papierowym.
piekielnykwiat
15.03.2014 22:59 odpowiedz
Mam pytanie: czy mozna uzyc truskawek mrozonych ? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.03.2014 07:42 odpowiedz
Miło mi, że się podoba :)
Łukasz
10.03.2014 23:26 odpowiedz
Przepiękny! Jeden z najładniejszych tortów jakie widziałem <3
Dodaję do ulubionych by wykonać w sezonie truskawkowym :).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.03.2014 18:44 odpowiedz
Ada tak, zważyła się. Tak się dzieje ze zbyt długo ubijaną kremówką - wytrąca się masło i serwatka. Niestety nie da się jej uratować. Przykro mi.
Ada1984
Ada1984
08.03.2014 18:36 odpowiedz
Kasiu chyba za długo miksowałam masę i zrobiła się wodnista czy da się ją uratować? wygląda trochę jakby się zważyła:-(
Ada1984
Ada1984
08.03.2014 08:18 odpowiedz
Kasiu, czym mogę zastąpić likier czekoladowy?? Torcik idealny na dzień kobiet:-)
karolina
karolina
07.03.2014 15:26 odpowiedz
cudo! zrobię na roczek synka :D:D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2014 22:11 odpowiedz
Oczywiście, mogą być wiśnie mrożone.
jolantaszyndlarewicz
06.03.2014 20:09 odpowiedz
Kasiu nie wiem co sliczniejsze " tort czy patera?:) .... no dobra jednak torcik:)
Baska
Baska
06.03.2014 20:09 odpowiedz
Wygląda super :D a czy np zamiast świeżych truskawek mogłyby być wiśnie mrożone ?
Joanna
Joanna
05.03.2014 21:06 odpowiedz
Jak pysznie wygląda! *,* Chyba zapomnę w ten weekend o mojej diecie... :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.03.2014 10:46 odpowiedz
Dziękuję za miłe komentarze :)
smakowekubki
05.03.2014 10:42 odpowiedz
Trudno tu o jakikolwiek komentarz.
Takie torty istnieją tylko w marzeniach, no i ... jeszcze u Ciebie.
Gosia Z.
05.03.2014 09:22 odpowiedz
Przepiękne fotki a paterka mistrz!
Tabletka
05.03.2014 00:54 odpowiedz
Uwielbiam nutellę ale z ciastem jeszcze nie próbowałam! Super podpowiedź!
Korozja
Korozja
04.03.2014 12:03 odpowiedz
Co tam tort ;) Te fotki są cudne!
wenus-lifestyle
03.03.2014 23:19 odpowiedz
Ciągle zaskakujesz, wygląda idealnie <3
kuchcikOla
03.03.2014 19:10 odpowiedz
dla mnie to tort idealny! :)
kabamaiga
03.03.2014 16:40 odpowiedz
Przepiękne Kasiu
Żaneta
Żaneta
03.03.2014 16:20 odpowiedz
Jestem zachwycona Twoim blogiem! Te przepiękne zdjęcia i pyszne przepisy, aż chce się gotować :) Dlaczego tak późno tutaj trafiłam ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Kuchnia u Krysi
03.03.2014 15:04 odpowiedz
Wczoraj widziałam na FB i nie mogłam się doczekać, kiedy zobaczę go w całej okazałości. Wart było czekać, żeby zobaczyć. Jest obłędny. Pysznie i kusząco wygląda. Ale zjadłabym taki kawałek :))
Lola
03.03.2014 15:00 odpowiedz
Wygląda jak dzieło sztuki! :)
shiral
03.03.2014 08:59 odpowiedz
Już wczoraj widziałam te cudo na FB! Piękny i elegancki!
mikimama
03.03.2014 07:52 odpowiedz
Prawdziwe cudo!