18

Torcik "Brzoskwiniowa Nalewka"




Kilka miesięcy temu trochę w ramach eksperymentu zrobiłam torcik, którego głównymi składnikami były wiśnie i słodka, wiśniowa nalewka. Bardzo, bardzo mi posmakował. Był mocno alkoholowy, intensywnie wiśniowy i lekki. Przepis na niego znajdziecie tutaj

Kiedy ostatnio natknęłam się w sklepie na nalewkę brzoskwiniową, pierwsze co pomyślałam, to dlaczego wcześniej nie wpadłam na pomysł, by przygotować to ciasto w wersji brzoskwiniowej. Przecież o istnieniu nalewki brzoskwiniowej wiedziałam nie od dziś. 

Zdecydowałam jednak ciemny biszkopt który był spodem w cieście wiśniowym zamienić na dużo lżejszy, jasny biszkopt. Ciasto wyszło pyszne. Nie potrafię ocenić czy wolę wersję wiśniową, czy brzoswkwiniową. Oba owoce uwielbiam i każde z ciast uważam za niezwykle udany wypiek :)

Biszkopt:

* 110 g mąki

* 75 g cukru

* 3 jajka

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa brzoskwiniowa:

* 2 puszki brzoskwiń

* 2 galaretki brzoskwiniowe

* 450 ml nalewki brzoskwiniowej 

* 150 ml syropu z brzoskwiń

Masa śmietanowa:

* 500 ml śmietany kremówki (36%)

* 2 zagęstniki do śmietany 

* 1 pełna łyżka cukru pudru

Opcjonalnie do dekoracji:

* 1 puszka brzoskwiń

* świeża mięta i melisa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach około 5 minut na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków nie natłuszczamy, dzięki czemu nie odejdzie od nich biszkopt i nie wycieknie nam galaretka). Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut (przed wyjęciem, w środek biszkoptu należy wbić patyczek by sprawdzić, czy wychodzi suchy). Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia na około godzinę. 

Już w czasie kiedy piecze się biszkopt zaczynamy przygotowywać warstwę brzoskwiniową, ponieważ zanim przełożymy ją na biszkopt będzie ona tężała około 1,5 godziny. 

Brzoswkinie kroimy w drobną kostkę. 150 ml syropu brzoskwiniowego z puszki zagotowujemy, po czym zdejmujemy go z ognia i mieszamy energicznie z galaretkami do chwili aż się rozpuszczą. Galaretką zalewamy pokrojone brzoskwinie i dodajemy do nich nalewkę. Galaretkę z owocami umieszczamy w chłodnym miejscu by zgęstniała i kiedy zgęstnieje, ale jeszcze da się ją przelać z garnaka, wylewam ją na biszkopt. Ja garnek wstawiam do lodówki i co 10 minut zaglądam, czy galaretka ma już odpowiednią konsystencję. Proponuję jednak ustawić sobie budzik z przypominaniem co 10 minut, ponieważ o galaretce łatwo zapomnieć, a kiedy całkowicie zastygnie, nadaje się już tylko do wyjadania łyżką z garnka - a to grozi lekkim szumem w głowie ;)

Biszkopt z galaretką wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem wymieszanym z zagęstnikami i kiedy jest już mocno sztywna wykładamy ją na ciasto i wyrównujemy wierzch długim, płaskim nożem. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Wierzch ciasta możecie udekorować połówkami brzoskwiń z puszki i listkami mięty lub melisy. 

Smacznego :) 




Opublikowano: 24 stycznia 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.09.2014 07:19 odpowiedz
Nalewka jest tu kluczowym składnikiem, więc nie bardzo wiem, co innego mogłabym zaproponować.
Andrzej
Andrzej
20.12.2013 15:49 odpowiedz
Kusząca ta nalewka -prawdziwie upojny smak --Wręcz raj dla oczów .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2013 11:23 odpowiedz
Ja kupiłam nalewkę w osiedlowym sklepie monopolowym, nie wiedziałam, ze nie jest juz produkowana.
Ale chyba obecnie jest produkowana nalewka Babuni o smaku pigwowym. Myślę, ze byłaby odpowiednia, ale Canelli tez może być.
mariolcia
mariolcia
15.02.2013 11:13 odpowiedz
niestety, nalewka brzoskwiniowa od roku juz nie jest produkowana,czy w zamian za to można użyć słodkiego wina brzoskwiniowego Canelli?
gin
gin
26.01.2013 14:40 odpowiedz
Wygląda ślicznie - te jasne, ciepłe kolory kojarzą mi się z latem :)
Magda111
25.01.2013 19:48 odpowiedz
przepiękny...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.01.2013 19:50 odpowiedz
Biszkopt jest bardzo delikatny i ja już go nie nasączałam :)
jelka1969
24.01.2013 17:28 odpowiedz
Jak zwykle: IDEALNE!
margoja
24.01.2013 16:59 odpowiedz
mmmm wyglada pysznie i tyle brzoskwiń w srodku... tylko nalewki mi brak:(
a biszkoptu tutaj juz nie nasączać?
pozdrawiam Cię serdecznie
Gosia
Myszka
Myszka
24.01.2013 15:42 odpowiedz
Uwielbiam wszystko co brzoskwiniowe. Torcik wygląda przepysznie :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
karmel-itka
24.01.2013 13:09 odpowiedz
ojej.. ten tort to istny obłęd!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.01.2013 12:18 odpowiedz
Pięknie Wam dziękuję :)
martex.82
24.01.2013 11:57 odpowiedz
piękny, uwielbiam brzoskwinie, zwłaszcza te puszkowe i lekko trącone, alkoholowe ciasta :)
jolantaszyndlarewicz
24.01.2013 11:29 odpowiedz
Kolejny zjawiskowy wypiek Kasiu .... jesteś Mistrzynią:). Buziaczki
justka2712
24.01.2013 10:30 odpowiedz
Obłędnie wygląda! Pozdrawiam!
JustinDorothy
24.01.2013 08:50 odpowiedz
Nieziemski tort !! :)
blenda2007
24.01.2013 08:40 odpowiedz
OBŁĘDNY:)
Inspirowane Smakiem
24.01.2013 07:19 odpowiedz
Ale smakowite ciacho! Wygląda obłędnie. :)