
Jeśli po obiedzie zostały Wam resztki pieczonego kurczaka, nie znajdziecie dla niego lepszego wykorzystania niż przygotowanie tej tarty. W połączeniu z porem, pieczarkami, świeżym tymiankiem i kremowym sosem śmietanowo serowym tworzą cudowne połączenie.
Jak chodzi o przyprawy do pieczenia mięsa, to użyjcie swoich ulubionych. Ja mięso tylko posoliłam, popieprzyłam, natarłam czosnkiem i startą na tarce cebulą oraz posypałam słodką papryką.
Ciasto:
* 270 g mąki
* 140 g zimnego masła
* 1 jajko
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 3 łyżki zimnej wody
Farsz:
* mięso z 2 upieczonych udek z kurczaka
* 600 g pieczarek
* 1 duża cebula
* 1/2 młodego pora
* 2 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 150 ml śmietanki 36%
* 100 g żółtego sera
* 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (bez łodyg)
* sól i pieprz do smaku
* 1 pełna łyżka masła
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Następnie dodajemy masło, jajko i wodę i ciasto. (Najlepiej i najwygodniej jest przygotowac ciasto w malakserze. Jeśli go nie macie, posiekajcie masło z mąką na stolnicy lub zetrzyjcie je na tarce)
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 24 cm (spód i boki). Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut a następnie na ciasto wykładamy folię aluminiową (aż do brzegów ciasta) i wysypujemy obciążenie w postaci fasoli lub grochu (u mnie około 2 kg).
Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 7 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, pora w półplasterki a czosnek ścieramy na tarce. Podsmażamy je na maśle a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do chwili, aż cała woda odparuje. Do pieczarek dodajemy obrane z kości i pokrojone w kostkę mięso, jajka, śmietankę, tymianek i starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczone ciasto.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.
Najlepiej smakuje po około 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, kiedy nie jest już bardzo gorąca.
Smacznego :)

Opublikowano: 19 czerwca 2014
Kategoria:
Wytrawne
Niestety drugiego zdania też nie jestem w stanie zrozumieć. Zawsze ciasto kruche należy obciążyć. I o jaki spód chodzi. Przecież tutaj jest użyte właśnie jako spód.
Pozdrawiam
zastanawiam się czy taką tarte można upiec wcześniej, potem wyłożyć farszem i upiec całą dopiero pod obecność gości?
pozdrawiam
Marlena
dlaczego boki moich tart zjeżdżają ... ?