
I przyszła pora na wypiek z morelami :)
Na początek wybór padł na tartę. Z wyjątkowo smacznego i idealnie kruchego ciasta (które od razu stało się moim faworytem do tart), z delikatnym, kremowym nadzieniem z budyniu, ułożonymi gęsto na budyniu morelami i oprószoną tuż przed podaniem cukrem pudrem kruszonką.
Ciasto jest bardzo proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Możecie podać je schłodzone lub (jeśli nie zależy Wam na idealnie równych kawałkach) pokroić ją jeszcze lekko ciepłą i podać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Co prawda morele pojawiły się na placach już jakiś czas temu, ale wciąż są dostępne, więc może i Wy się skusicie :)
Składniki na formę o średnicy 24 cm. (Przy formie o średnicy 26 cm, należy zwiększyć składniki o 1/3)
Ciasto:
* 2 szklanki mąki krupczatki (po 250 ml)
* 130 g zimnego masła
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 4 duże żółtka
* 2 łyżeczki wody
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 700 ml mleka 3,2%
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka cukru z ziarnami wanilii
Dodatkowo:
* ok. 10 moreli
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, wodę oraz starte na tarce masło. Zagniatamy ciasto.* (Ciasto nie utworzy jednolitej kuli - raczej będzie przypominać kruszonkę, którą musimy przesypać do formy i dociskać dłońmi).
Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą częścią wykładamy bok i spód formy, mniejszą zostawiamy na kruszonkę. Na cieście układamy kawałek folii aluminiowej (zasłaniając również boki) i wysypujemy na nią obciążenie, np. w postaci kilograma grochu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 17 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy około 7-8 minut, do lekkiego zrumienienia.
W czasie kiedy piecze się ciasto przygotowujemy budyń.
Budynie oraz oba cukru łączymy z 200 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Energicznie mieszamy. Jak tylko budyń zgęstnie zdejmujemy go z palnika.
Gorący budyń wylewamy na podpieczone ciasto i układamy na nim przekrojone na pół i pozbawione pestek morele. Posypujemy je pozostałym ciastem, tworząc z niego drobną kruszonkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut (do zrumienienia).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy.**
Smacznego :)
* Jeśli posiadacie malakser, to zdecydowanie najłatwiej będzie wykorzystać go do przygotowania ciasta.
** Tarty nie należy trzymać w lodówce, ponieważ ciasto stwardnieje i stanie się niesmaczne.
Opublikowano: 12 lipca 2017
Tagi:
morele