70

Tarta miodowo morelowa


Na początku dziękuję Wam za tak ciepłe przyjęcie nowego bloga. Przyznam, że kilka Waszych komentarzy wzruszyło mnie. Jesteście cudowni. Za to ja, zaproszę Was dziś na zjawiskową tartę morelową.

Moim zdaniem dwa czynniki składają się na jej niesamowity smak. Po pierwsze, jest to idealne ciasto. Kruche, ale nie twarde. Nie namaka i nie wymaga chłodzenia przed wałkowaniem. Po drugie, sos którym zalewamy morele. Po upieczeniu staje się delikatny i bardzo kremowy.

To zdecydowanie mój faworyt jak chodzi o owocowe tary. Co więcej, możecie przygotować ją z wszystkimi sezonowymi owocami, ale też np. z brzoskwiniami z puszki. Jestem przekonana, że będziecie nią zachwyceni.

Ciasto:

* 160 g miękkiego masła

* 110 g cukru pudru

* 2 żółtka

* 270 mąki

* 3 łyzki mielonych migdałów

Wypełnienie:

* ok. 600 g moreli (lub brzoskwiń z puszki)

* 1/2 szklanki kremówki

* 1 duże jajko

* 2 pełne łyżki miodu

* 1 łyzka cukru pudru

* 1 łyżka mąki

Mąkę łączymy z cukrem pudrem, a następnie wcieramy w nie masło do chwili, aż utworzy się bardzo drobna kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy kulę.

Ciasto od razu wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę. Formę wstawiamy do lodówki, a w tym czasie morele przekrawamy na pół lub kroimy na ćwiartki i przygotowujemy sos. Śmietankę, miód, jajko i mąkę umieszczamy w miseczce z wysokimi ściankami i energicznie mieszamy trzepaczką, do chwili aż sos będzie gładki i bez grudek. Owoce układamy na cieście (dość ciasno) a następnie zalewamy sosem. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut.

Smacznego :)

*Dodam tylko, że na stronie pojawił się banerek, który szybko przeniesie Was na mój drugi blog.

 



 



 




Opublikowano: 28 czerwca 2011
Tagi: morele
Kategoria: Na słodko, Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (70)
1  2
bg
bg
09.08.2019 09:29 odpowiedz
proszę o odp.: czy te migdały mielone są niezbędne? czy mogę je pominąć?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.08.2019 11:25 odpowiedz
Można je pominąć.
bg
bg
08.08.2019 14:24 odpowiedz
Czy mogę dać świeże brzoskwinie zamiast moreli?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.08.2019 14:51 odpowiedz
Oczywiście :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2011 19:02 odpowiedz
Thank you :)
kellypea
18.09.2011 17:05 odpowiedz
What a beautiful fruit tart! It is so perfect. :)
Gość
Gość
17.09.2011 17:26 odpowiedz
Kasiu, ja wykorzystałam połowę Twojego przepisu... Owoce zalane sosem jajeczno-śmietanowym wyszły naprawdę pysznie! Bardzo dziękuję :) Pzdr Aniado
MiRa
MiRa
03.08.2011 13:40 odpowiedz
Bardzo dziękuje za odpowiedź!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2011 12:44 odpowiedz
Możesz podpiec wczesniej, albo dodac 10 minut podpiekania spodu. Może ja mam silniejszy piekarnik...

A spód jak najbardziej można upiec sam i wypełnic kremem np. czekoladowym i udekorowac owocami, albo dac budyń, owoce i galaretkę.

Pozdrawiam :)
MiRa
MiRa
03.08.2011 12:38 odpowiedz
Witam! Ja tez zrobiłam tę tartę. Smakowała mi, ale niestety pod owocami jakies 3-4 mm ciasto było połsurowe.. Czy nastepnym razem powinnam podpiec samo ciasto 10 min i potem dodac krem i owoce? Moze to by pomogło? A czy ten spód (pyszny!) można by upiec w ogóle sam i dodać na niego masę budyniową i owoce? Jak sądzisz? Pozdrawiam!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.07.2011 11:38 odpowiedz
Ciesze się, że Wam smakowała :) Miłej niedzieli :)
drahma
drahma
24.07.2011 11:36 odpowiedz
Dziękujemy za pozdrowionka:) Tarta przepyszna! Ilość sosu akuratna, a ciasto faktycznie - najlepsze kruche jakie robiłam! Dodałam tylko trochę cynamonu do zalewy:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.07.2011 17:59 odpowiedz
Agatko możesz dac brązowy, ale musisz go zmielic, bo będzie strzelał pod zębami :) Co do tego kiedy jest lepsza? Hmmmm myślę, że tak samo dobra tego samego dnia jak i następnego, tylko jeśli na noc włożysz ją do lodówki, to wyjmij ją co najmniej 2 godziny przed podaniem, żeby była temperatury pokojowej, wtedy i ciasto i farsz są lepsze. Jeśli zdecydujesz się ją upiec z samego rana, to myślę, że najlepsza będzie jeszcze tego samego dnia wieczorem, tak po 8-10 godznach, kiedy będzie już schłodzona, ale jeszcze w miarę "świeża".

Pozdrawiam Ciebie i Męża :)
drahma
drahma
20.07.2011 17:55 odpowiedz
Kasiu mam dwa pytanka: czy mogę zastąpić cukier puder brązowym kryształem, czy raczej go zmielić? czy tarta smakuje najlepiej jak jest świeżo upieczona, czy na następny dzionek? Z góry dziękuję za odpowiedzi:) Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2011 15:26 odpowiedz
Cieszę sie, że Wam smakowała :) Pozdrawiam ciepło całą rodzinkę :)
asiek_ba
14.07.2011 22:52 odpowiedz
Dziś i ja ją zrobiłam. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Po prostu pycha! Najbardziej podoba mi się to, że robi się ją błyskawicznie:). Na pewno nie raz zagości jeszcze na moim stole:)
Dziękuję Kasiu za Super przepis!
Pozdrawiam serdecznie
Asiek:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2011 20:03 odpowiedz
To i ja się czuję wyróżniona ;) Pozdrawiam :)
flambir
07.07.2011 19:40 odpowiedz
Tarta obłędna. Mąż powiedział, że mogę ją w przyszłości powtórzyć, a to największe wyróżnienie ;)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.07.2011 12:49 odpowiedz
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam :)
Java
Java
05.07.2011 12:47 odpowiedz
Ta tarta jest absolutnie cudowna. Błyskawiczna w przygotowaniu, ciasto rewelacyjne, środek pyszny. Dziękuję i polecam innym.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.07.2011 11:58 odpowiedz
Flambir 25 cm :) I to są raczej proporcje na taki rozmiar, z tego co wiem, to bywają też większe formy, wiec jeśli masz np. 28 cm, to chyba musisz zrobic z 1,5 porcji :)
Nie mogę się już doczekac, aż napiszesz mi co o nich sądzisz :)
flambir
05.07.2011 11:50 odpowiedz
Kasiu, a jaką masz średnicę tej formy? Będę dziś albo jutro robić Twoje dwie ostatnie tarty- z morelami i z porzeczkami ;))))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.07.2011 18:23 odpowiedz
Pięknie dziękuję :)
cuda.wianki
04.07.2011 18:11 odpowiedz
Kasiuuu, prezentuje sie wysminiecie i wierze Ci na slowo, ze jest pyszna! kto wie, moze skusze sie jeszcze w tym roku? :-)) p.s. a fotoblog super! pozdrawiam
dorcik31
04.07.2011 07:07 odpowiedz
też myślę, że to kwestia piekarnika
Tarta smakowała gościom bardzo! Niewiele z niej zostało :D Przepisik ląduje w moim kajeciku :) Dzięki!
Gość
Gość
03.07.2011 20:27 odpowiedz
Wspaniała tarta! Na Twoich zdjęciach wygląda obłędnie smakowicie! Przepis już sobie zapisałam i muszę koniecznie wypróbować :) Pzdr Aniado
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.07.2011 19:57 odpowiedz
Dorcik może to kwestia różnicy piekarnika... W każdym razie ciesze się, że Ci smakowała :)

Ewka a może morele były mniejsze i było więcej miejsca na sos? Ja bardzo ściskałam morele, chociaz na zdjęciach tego nie widac... :)

Pozdrawiam :)
Ewka
Ewka
03.07.2011 10:26 odpowiedz
Wczoraj upiekłam, pyszna :) Tylko z sosem miałam zagwozdkę. Z podanych proporcji wyszło go malutko, podwoiłam proporcje i dopiero wtedy wyszło tyle ile trzeba, choć porównując Pani zdjęcia - i tak jest niższa warstwa (formę tez mam o średnicy 25 cm).
dorcik31
02.07.2011 11:53 odpowiedz
upiekłam ją wczoraj i jest bardzo pyszna, ale też dość słodka. Miałam mały problem techniczny podczas pieczenia. Przyzłociła mi się góra a środek był jeszcze surowy. Musiałam w połowie czasu pieczenia przykryć tartę folią aluminiową. Zobaczymy jak będzie smakować gościom :) To był mój debiut jeśli chodzi o tarty i uważam, że całkiem niezły :D
kasia.koczwara
kasia.koczwara
01.07.2011 02:12 odpowiedz
Sliczna tarta! Chyba dokupie jutro moreli... :):):))))

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
MiRa
MiRa
30.06.2011 16:51 odpowiedz
Dziękuję serdecznie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.06.2011 16:02 odpowiedz
Witaj Miro :)

Przesyłam Ci link do dokładnie tej formy, do tego sklepu w którym ja ją nabyłam. Jest rewelacyjna, nie wymaga natłuszczania - najlepszy zakupu od długiego czasu :)
www.aledobre.pl/6338,Forma_na_tarte_ceramiczna_biala_25_cm_srednia.html
Pozdrawiam :)
MiRa
MiRa
30.06.2011 15:54 odpowiedz
Witam! Tarta wygląda super! Chciałam zapytać gdzie można sobie kupić taką piękną formę do niej i o jakiej jest srednicy? Będę wdzięczna za odpowiedź!!
kulinarnespotkania
29.06.2011 22:53 odpowiedz
wyglada wspaniale, a jak smakuje... pycha:)
justmydelicious
29.06.2011 14:56 odpowiedz
Kasiu, ta tarta wygląda niesamowicie delikatnie i puchato, a takie lubię najbardziej :)
jolantaszyndlarewicz
29.06.2011 13:37 odpowiedz
Obłędna:) .... po prostu obłędna:) pozdrawiam kochana:)
burczymiwbrzuchu
29.06.2011 12:55 odpowiedz
Wygląda fantastycznie :)
zaytoona
29.06.2011 12:31 odpowiedz
Morele i miód to tak cudownie rajskie połączenie...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.06.2011 11:56 odpowiedz
Dziękuję :)
magdi29
29.06.2011 11:41 odpowiedz
Ale ładnie i apetycznie wygląda, pychaaa
dorota20w
29.06.2011 11:36 odpowiedz
pięknie sie prezentuje !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.06.2011 07:57 odpowiedz
Margot11 - dziękuję :)

Asiek - dziękuję i cieszę się, że zdecydowałas się zostawic kilka miłych słów :) Mam nadzieje, że jeśli skusisz się na któryś z moich wypieków, podzielisz się też swoją opinią o nim :) Pozdrawiam ciepło :)
asiek_ba
28.06.2011 22:41 odpowiedz
Pysznie wygląda ta Twoja tarta Kasiu! Jeszcze nigdy nie robiłam tarty, a ta kusi mnie straszliwie. Może czas to zmienić... Tak w ogóle to chciałam powiedzieć, że od dawna zaglądam i podziwiam Twojego bloga, ale jakoś nigdy nie miałam odwagi się uzewnętrznić:)
Pozdrawiam Cię serdecznie
Asiek:)
margot11
28.06.2011 22:02 odpowiedz
jak czytam skład tego ciasta to już mam ślinotok:D i jeszcze te apetyczne zdjecia , ach
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2011 19:45 odpowiedz
Mnie się udało kupic 20 kilo truskawek po 3 zł :) Ale tylko jeden dzień taki był, jakies 3 tygodnie temu. Niestety, wcale tak wiele dżemu z tego nie wyszło, bo ja nie dodaję cukru żelującego, tylko gotuję tak długo, aż woda odparuje i same zgęstnieją. Teraz truskawki są u mnie po 8 zł.
tjaryma6
28.06.2011 19:41 odpowiedz
Piękne zdjęcie. Ja w tym roku zrobiłem truskawkową konfiturę z morelami, bo morele były tańsze. Ciekawe co się stało w tym roku z cenami? W tamtym roku była długa zima, a truskawki kupowałem po 4zł.
goh_amku-amku
28.06.2011 18:38 odpowiedz
faktycznie zjawiskowa, jeszcze nie jadłam takiego ciacha, ale jestem pewna że by mi smakowało:)))
acirinka
28.06.2011 18:21 odpowiedz
Bosko wygląda! I zapewne tak też smakuje:)
majanaboxing
28.06.2011 17:45 odpowiedz
Pięknie się prezentuje. Wspaniałe smaki :)
milk_chocolate84
28.06.2011 17:20 odpowiedz
robiłam dawno temu tartę z jabłkami i podobną zalewą. Co prawda nie miała ważnego składnika - miodu i tej łyżki mąki, ale rzeczywiście po upieczeniu robi się baaaardzo kremowa :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2011 17:11 odpowiedz
Dziękuję Wam pięknie za te miłe komentarze :)

Darki85 i tak wiedziałam, że to Ty, by robisz uśmieszki w przeciwną stronę ;)
Jadłonomia
28.06.2011 16:56 odpowiedz
Jak za słodyczami nie przepadam tak tą tartę chętnie upiekę!:)
1  2