44

Tarta Jeżynowa


Dziś druga propozycja na wykorzystanie leśnych owoców. Tym razem - jeżyn. To połączenie idealnego ciasta kruchego z lekkim i bardzo intensywnie owocowym musem. Najlepiej tartę wyjąc z lodówki ok 30 minut przed konsumpcją, aby ciasto troszkę zmiękło i łatwiej się kroiło. 

Spód:

* 270 g mąki

* 150 g masła

* 120 g cukru pudru

* 2 duże żółtka

Mus jeżynowy:

* 300 g jeżyn + kilka do dekoracji

* 90 g cukru

* 130 g kremowego serka (może byc z wiaderka)

* 500 ml śmietany kremówki

* 2 czubate łyżeczki żelatyny

Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto nie chce się skleić (zależy od wilgotności mąki i wielkości żółtek) dodajcie płaską łyżeczkę gęstej śmietany 18%. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 25-27 cm. Spód nakłuwamy widelcem.

Na cieście układamy folię aluminiową (tak aby zakryła też boki, w przeciwnym razie mogę się mocno spiec) i wysypujemy specjalne kulki obciążające do pieczenia, fasolę, groch lub ewentualnie ryż. Proponuję zakupić kilogram drobnej fasoli, która będzie Wam służyć wiele razy do obciążania spodów pod tarty. 

Ciasto pieczemy początkowo w 200 stopniach przez 20 minut a następnie zdejmujemy folię i pieczemy ciasto kolejne 20 - 25 minut. Ciasto powinno się zrumienić. Spód odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i odstawiamy aby przestygła do temperatury pokojowej. Od czasu do czasu należy ją przemieszać aby nie osadzała się na spodzie szklanki.

Śmietanę ubijamy na sztywno (mniej więcej w połowie ubijania dodajemy zagęstniki). Jeżyny łączymy z cukrem, przestudzoną żelatyną oraz serem i miksujemy blenderem. Masę jeżynową powoli wlewamy do śmietany i miksujemy na średnich obrotach do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę o równomiernym kolorze. Masę śmietanowo jeżynową wstawiamy do lodówki na ok 20-30 minut aby odrobinę stężała a następnie wykładamy ją na ciasto. Masa musi na tyle zastygnąć, aby nie spływała z ciasta ponieważ jest jej dość dużo i powinna znacznie wystawać ponad ciasto. Tartę dekorujemy jeżynami i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na całą noc, co najmniej na 5 godzin).

Smacznego :)

PS. Uchylając rąbka tajemnicy powiem Wam, że kolejną propozycją w tygodniu owoców leśnych będzie tort czekoladowo jagodowy. Już dziś serdecznie Was na niego zapraszam :)

 



Przepis autorski


Opublikowano: 17 sierpnia 2011
Tagi: jeżyny
Kategoria: Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (44)
asik.77
07.09.2011 10:51 odpowiedz
Ale cudnie wygląda,
uwielbiam tarty, ale takiej jeszcze nie robiłam :)
emine2302
03.09.2011 22:12 odpowiedz
wyglada pieknie i tak tez napewno smakuje
majanaboxing
26.08.2011 14:46 odpowiedz
Wygląda przepysznie :)
bjedronaa
24.08.2011 14:59 odpowiedz
Wygląda cudownie, ten mus kusi... Chyba dobry byłby w pucharkach mocno schłodzony... :)
kasiaorlikowska
22.08.2011 19:25 odpowiedz
Ale kusisz ,tarta jest piękna już sobie wyobrażam smak.Otwórz cukiernię nigdzie nie zje się takich ciast jak u Ciebie:)
orzeszek140
orzeszek140
22.08.2011 16:03 odpowiedz
Nigdy nie jadłam ciasta z jeżynami i tę tarte napewno wkrótce upiekę, bo wygląda obłędnie!
asialc1
21.08.2011 10:32 odpowiedz
Ale mam ochotę na kawałeczek :-)
Gość
Gość
20.08.2011 19:07 odpowiedz
Tak Kasiu, miałam na myśli przekładanie:) Ania
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2011 18:19 odpowiedz
Aniu to ciasto jest bardzo delikatne, więc pewnie masz na myśli problemy z przełożeniem go do formy :) Ale moim zdaniem, to idealne kruche ciasto :)
Gość
Gość
20.08.2011 18:18 odpowiedz
Kasiu!!! Tarta "jagodowa" pyszna. Muszę jeszcze poćwiczyć robienie ciasta kruchego, to trudna sztuka. Dzięki, Ania Jurga
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2011 10:30 odpowiedz
Aniu czekam niecierpliwie na opinię :)
Gość
Gość
20.08.2011 10:24 odpowiedz
Kasiu, zrobiłam dzisiaj tę tartę. Teraz czekam aż zastygnie mus. Użyłam tylko jagódek, na życzenie męża. Dzięki za inspirację, mam nadzieję, że zdrówko wróciło. Pozdrowienia sobotnie:)
Ania Jurga
kulinarnespotkania
19.08.2011 14:28 odpowiedz
wwo!!! jaki piekny kolorek:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.08.2011 21:24 odpowiedz
Dziękuję i polecam :)
zaytoona
18.08.2011 21:22 odpowiedz
Nadzienie ma niesamowity kolor! W ogóle cała tarta wygląda tak smakowicie, że jestem pewna, że na jednym kawałku by się nie skończyło. ;))
izaa_a
18.08.2011 16:24 odpowiedz
cudne!!!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.08.2011 10:48 odpowiedz
Dziękuję :)
mnemonique
18.08.2011 10:47 odpowiedz
przecudnej urody jest ta tarta!!! Uwielbiam Twój blog, jest taki wyrafinowany :)

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
urszula_d73
17.08.2011 22:18 odpowiedz
Przepiękne kolorki;)
jolantaszyndlarewicz
17.08.2011 21:18 odpowiedz
Oj Kasiek twoje jeżynowe propozycje już mnei o obłęd przyprawiają:)
wiosenka27
17.08.2011 20:47 odpowiedz
Robiłam kiedyś tort jeżynowy, miał podobny kolor.
Tarta pycha:)
zauberi
17.08.2011 18:03 odpowiedz
oj Kasiu - urządziłaś się jak nic, z deszczu pod rynnę jak to mawiają ;), więc znów życzę powrotu do zdrowia
dusiowaa
17.08.2011 16:14 odpowiedz
jest bajeczna!
nobleva
17.08.2011 13:59 odpowiedz
Boooskaaaa! U mnie dopiero zaczynają się pojawiać, mam więc szansę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2011 13:44 odpowiedz
Pięknie Wam dziękuję :) I polecam Wam ją - póki są jeszcze jezyny :)

Miłego dnia :)
przysmakikarolki
17.08.2011 13:36 odpowiedz
Piekna jest, az dostalam slinotoku.
evita0007
17.08.2011 13:00 odpowiedz
Coś pysznego,a zdjęcie prześliczne :) Masz talent :)
wykrywaczsmaku
17.08.2011 12:45 odpowiedz
Zjedlibyśmy taką dzisiaj do kawy po południu, może nam załatwisz? ;-) Dziękujemy za dodanie zdjęcia i zapraszamy ponownie!
dorota20w
17.08.2011 12:05 odpowiedz
jaka piękna !
hipcia45
17.08.2011 11:13 odpowiedz
Nie masz litości ;-) Ślinka sama leci ;-) A ja teraz znowu na diecie buuu :-(
asiek_ba
17.08.2011 11:05 odpowiedz
Pięknie wygląda! A smakuje pewnie jeszcze lepiej! Uwielbiam do Ciebie przychodzić i cieszyć oko:)
Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę!!
Asiek:)
kasiak
kasiak
17.08.2011 10:38 odpowiedz
wygląda niesamowicie!!
mojamalakuchnia
17.08.2011 10:26 odpowiedz
Pysznie wygląda!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2011 10:18 odpowiedz
Kabamaiga - ciasta wcale nie jest tak dużo, a jak by było cieńsze, to miałabym spore problemy, żeby wyłożyć nim foremkę, bo to ciasto i tak jest bardzo delikatnie i łatwo się łamie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2011 10:16 odpowiedz
Zauberi - niestety wczoraj wyszłam z basenu z mokrą głową (przecież jest połowa sierpnia!!!) i o ile smak i węch powróciły, to głos zanikł :) A raczej nabrał bardzo męskiej, niskiej barwy ;)
Miło mi, że pamiętasz i pytasz :)
kabamaiga
17.08.2011 10:16 odpowiedz
Pyszny Kasiu. Ja chyba osobiście wolałabym mniej ciasta, ale ta wystająca warstwa owocowa to jest to :)
od-kuchni
17.08.2011 10:15 odpowiedz
Cudnie wygląda - aż nie mogę oderwać od niej oczu!
zauberi
17.08.2011 10:12 odpowiedz
Kasiu szalejesz :) a jak zdrowie?
darki85
17.08.2011 09:57 odpowiedz
ta tarta u mnie na pewno by zniknęła w mgnieniu oka! wygląda przepysznie (: mój B. zawsze mnie męczy, żebym robiła takie słodkości.
pozdrawiam.
moje pasje
17.08.2011 09:53 odpowiedz
i ten kolor... niesamowita:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2011 09:25 odpowiedz
Pięknie dziękuję :)
wypiekibeaty
17.08.2011 09:07 odpowiedz
Taki kawał tarty z chęcią bym sobie zjadła :)
BASIA
BASIA
17.08.2011 09:02 odpowiedz
cudne, ale inspirujesz!!!! jesteś niesamowita...
mikimama
17.08.2011 08:28 odpowiedz
Przepiękny ma kolor!