2

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z ananasem




Tego lata sporo grillujemy i biorąc pod uwagę, jak chętnie towarzyszą nam nasi znajomi i rodzina dochodzimy do wniosku, że zdecydowanie potrzebujemy większego grilla :) 

Ostatnio na blogu pojawiło się kilka przepisów grillowych, a dziś dołącza do niego kolejny - szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i ananasa. Słodkie, lekko pikantne, idealnie pasują do tortilli, którą także możecie podpiec na grillu. 



Składniki na 4 szaszłyki:

* 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)

* 1/2 puszki ananasa w plastrach

Marynata do mięsa:

* 3 łyżki soku z ananasa

* 1 łyżka płynnego miodu

* 1 łyżeczka sosu sojowego

* 1 szczypta soli

* 1 spora szczypta sproszkowanego chilli

Polędwiczkę kroimy w niezbyt dużą kostkę i dodajemy wszystkie składniki marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki umieszczamy na rozgrzanym grillu i opiekamy do chwili aż mięso będzie miękkie. 

Smacznego :) 




Opublikowano: 20 lipca 2014
Kategoria: Mięso, Z grilla
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Agi
Agi
20.07.2014 23:33 odpowiedz
polecam do szaszlykow surowego ananasa.. Jest barziej wyrazisty i idealnie sie griluje. wczoraj na grillu mialam wlasnie szaszlyki z poledwiczki z indyka, z papryka i ananasem surowym. pychota,wszyscy zachwyceni,zwlaszcza ananasem
mikimama
20.07.2014 19:59 odpowiedz
Uwielbiam taki zestaw!