
Jeszcze tydzień temu rozpływaliśmy się w ponad trzydziestostopniowych upałach, a dziś owinięci w puchaty koc popijamy herbatę z malinami. Od kilku dni towarzyszą nam zimne wieczory i jeszcze zimniejsze poranki. W powietrzu czuć już jesień, a to znaczy że pora na szarlotki z rozgrzewającym cynamonem.
Na miniony weekend przygotowałam bardzo klasyczną szarlotkę na kruchym cieście, ze sporą ilością jabłek. Co prawda mąż grymasił, że wolałby więcej ciasta, ale dla mnie w szarlotce najważniejsze są właśnie jabłka. Im więcej, tym lepiej :)
Szarlotka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, ponieważ jabłka nie wymagają prażenia. Najlepiej jednak wybrać miękką odmianę, aby mieć pewność że po upieczeniu będą przyjemnie rozpływać się w ustach.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Ciasto:
* 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
* 240 g miękkiego masła
* 6 łyżek mleka
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
* 2 kg jabłek
* 5-8 łyżek cukru (w zależności od jabłek)
* 1 płaska łyżka cynamonu
* 3 łyżki kaszy manny
Dodatkowo:
* cukier puder
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodajemy do niej jajka, mleko i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale nie należy dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie było twarde.
Ciasto dzielimy na 2 części (ok. 2/3 i 1/3). Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
Spód oraz boki tortownicy smarujemy miękkim masłem i wykładamy je ciastem. Ciasto jest na tyle miękkie i plastyczne, że najwygodniej jest robić to palcami.
Jabłka obieramy i ścieramy na szatkownicy. Łączymy je z kaszą, cukrem oraz cynamonem. Delikatnie mieszamy.
Ja niestety trafiłam na bardzo kwaśne jabłka, więc musiałam dodać do nich 8 pełnych łyżek cukru. Ale przy słodszej odmianie może wystarczyć 5 płaskich łyżek.
Jabłka wykładamy na ciasto, a następnie na wierzch, na grubych oczkach tarki, ścieramy zamrożone wcześniej ciasto.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut.
Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego :)
Opublikowano: 7 września 2015
Tagi:
jabłka
bialyobrus.blogspot.it/2017/10/szarlotka-na-kruchym-ciescie.html
Aktualnie w Biedronkach widzę szare renety, może spróbujesz z nimi? :)
PS. Kiedy znów pojawią sie filmiki? Bo bardzo je lubiłam