
Jeśli mieliście kiedykolwiek okazję odwiedzić Izrael lub Tunezję, to z pewnością nie raz spotkaliście się daniem o nazwie szakszuka. Jeśli nie, to nic straconego. Po lekturze dzisiejszego wpisu będziecie mogli przygotować ją samodzielnie we własnej kuchni :)
Szakszuka to bardzo proste danie serwowane zazwyczaj na śniadanie. Jest to rodzaj sosu na bazie pomidorów w którym gotowane są jajka.
Ponieważ szakszuka to nic innego jak "bałagan" czy "mieszanina", to to, co się w niej znajdzie - oprócz wspomnianych wcześniej pomidorów - zależy tylko od Was.
Jeśli macie ochotę możecie dodać gotowaną cieciorkę, soczewicę, pora, szpinak w liściach czy też ostrą papryczkę, dla bardziej wyrazistego smaku.
Oczywiście możecie też dodać podsmażoną kiełbasę lub po prostu eksperymentować w poszukiwaniu swojego ulubionego smaku szakszuki. Bo na jednej, jestem przekonana, się nie skończy :)

Składniki na 2 porcje:
* 4-6 jajek
* 1 duża, czerwona papryka
* 3 mocno dojrzałe pomidory
* 6 pieczarek
* 1 niewielkie, dojrzałe awokado
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
* sól, pieprz i cukier do smaku
* ok. 100 g fety
* rukola
Paprykę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na termoobiegu do czasu, aż skórka zacznie zmieniać kolor na prawie czarną (ok. 20-25 minut). Po wyjęciu przekładamy ją do miseczki i szczelnie owijamy folią. Po 15 minutach zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w niewielką kostkę.
Pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie, a następnie na patelnię dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażymy jeszcze kilka minut.
Do pieczarek dodajemy paprykę, oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy przez kilka minut, a następnie dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku.
Na koniec do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę awokado i wszystko dokładnie mieszamy.
W warzywach robimy zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Dusimy pod przykryciem do czasu, aż białka się zetną (ale żółtka pozostaną płynne).
Przed podaniem szakszukę posypujemy pokrojoną w kostkę fetą i rukolą.
Smacznego :)
* * *
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, gdzie znajdziecie więcej moich przepisów.
Opublikowano: 24 maja 2018