Oboje z mężem uwielbiamy dania z makaronu i po dojedzeniu wszystkich świątecznych potraw mieliśmy na takie właśnie danie ogromną ochotę. Postanowiłam więc przygotować spaghetti, ale w odrobinę inny sposób, ponieważ zapiekłam je pod warstwą serka wiejskiego wymieszanego z mozzarellą i jajkami.
Przygotowane w taki sposób spaghetti jest oryginalnym daniem , a serowa pierzynka jes po prostu przepyszna. Polecam.
Sos pomidorowo mięsny:
* 500 g mielonego mięsa (wołowe, wieprzowe lub drobiowe)
* 1 litr przecieru pomidorowego
* 50 ml czerwonego wina*
* 1 duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 2 łyżeczki suszonego oregano
* 15 liści świeżej bazylii (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
* 1 łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku
Sos serowo jajeczny:
* 500 g serka wiejskiego
* 150 g mozarelli
* 2 duże jajka
* 2-3 szczypty soli
Dodatkowo:
* 1 opakowanie spaghetti (500 g)
W osolonej wodzie gotujemy makaron.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek a następnie dodajemy mięso, posiekaną bazylię, oregano, pół łyżeczki soli i 2 spore szczypty pieprzu. Smażymy około 7-8 minut od czasu do czasu mieszając a następnie wlewamy do mięsa wino i smażymy do czasu aż wino wyparuje. Do usmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut mieszając co jakiś czas.
Serek wiejski przecedzamy przez sito by pozbyć się śmietanki a następnie mieszamy go ze startą mozarellą i jajkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1/3 sosu pomidorowo mięsnego, makaron, resztę sosu i polewę serowo jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Smacznego :)

Guy Fieri
Ingredients:
* 500 g minced meat
* 1 liter tomato puree
* 50 ml red wine
* 1 large onion
* 3 garlic cloves
* 2 tablespoon olive oil
* 2 teaspoon dry oregano
* 15 basil leaves (or 1/2 teaspoon dry basil)
* 1 teaspoon sugar
* salt and pepper to taste
Sauce:
* 500 g cottage cheese
* 150 g mozzarella cheese
* 2 large eggs
* 2-3 pinches salt
Extra:
* 500 g spaghetti
Cook spaghetti noodles in salted water.
Fry chopped onion and garlic on olive oil and then add meat, chopped basil, oregano, half teaspoon od salt and two large pinches of pepper. Fry for about 7-8 minutes stirring from time to time and then add wine. Cook until the wine evaporates. Add tomato puree and sugar. Cook for about 5 minutes.
Drain off the cottage cheese and combine it with grated mozzarella, eggs and salt.
Put third of meat sauce into a heat proof baking dish, put spaghetti noodles on it and then the rest of meat sauce. On the top pour the eggs and cheese sauce. Bake in 180C for about 30-40 minutes.

* Do sosu użyłam włoskiego wina Celebro.
gotowaniecieszy.blox.pl/2009/04/Tort-szpinakowo-lososiowy.html
A nad tartą tez pomyślę :)
Kasiu a może byś zrobiła jakąś wytrawną tartę ze szpinakiem i łososiem i masą jajeczną śmietanową? My na Nowy Rok jedliśmy roladę szpinakową z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym (można też zastąpić serkiem chrzanowym dla podkręcenia smaku)
Zapraszam na słodkości po spaghetti'owej wyżerce :)