41

Serowa tarta z borówkami


Kolejna letnia propozycja na tartę z owocami. Tym razem tarta serowa z borówką amerykańską. Jest wspaniała... 

 Ciasto:

* 270 g mąki

* 150 g miękkiego masła

* 120 g cukru pudru

* 2 duże żółtka

* 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%

* 1 łyżka kakao

Wypełnienie:

* 400 g białego sera (najlepiej z wiaderka)

* 3 jajka

* 100 g cukru

* skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Dodatkowo:

* 1 duże opakowanie borówki amerykańskiej (400g)

Mąkę łączymy z cukrem i kakao i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy śmietanę oraz żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 25 cm. 

Jajka miksujemy z cukrem około 5 minut, następnie dodajemy ser i skórkę i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasto a na wierzchu układamy borówki.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.

Tartę proponuje podac z bitą śmietaną.

Smacznego :)

PS. Pięknie Wam dziękuję za życzenia szybkiego powrotu do zdrowia. Chyba podziałały :)

 



 



 


Opublikowano: 13 sierpnia 2011
Tagi: jagody twaróg
Kategoria: Na słodko, Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (41)
bg
bg
01.08.2019 23:29 odpowiedz
czy wszystko, łącznie z borówkami piecze się razem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2019 07:07 odpowiedz
Tak
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.08.2015 19:21 odpowiedz
Tak
Beateria
Beateria
01.08.2015 13:44 odpowiedz
Czy zamiast białego sera z wiaderka mogę dodać serek mascarpone?
Justyna Joanna
Justyna Joanna
26.07.2014 21:26 odpowiedz
Tarta rzeczywiście pyszna, słodka wystarczająco, a masa serowa delikatna i rozpływająca się w ustach. Do powtórzenia...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2013 20:31 odpowiedz
Mozna, ale najpierw trzeba je rozmrozić na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar soku :)
magda
magda
27.03.2013 17:17 odpowiedz
Kasiu, jak uważasz z mrożonych borówek powinno wyjść ciasto. Piekłam je w ubiegłym roku ale w sezonie, więc jest pyszne. Obawiam się, aby mrożone borówki nie zrobiły ciapki zamiast ciasta:) Buziaki
majanaboxing
26.08.2011 14:47 odpowiedz
Pysznie wygląda, szczególnie na ostatnim zdjęciu, apetycznie :)
asialc1
21.08.2011 10:33 odpowiedz
Natychmiast bym porwała i to większy kawałek ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2011 17:49 odpowiedz
Dziękuję :)
chantel111
19.08.2011 17:48 odpowiedz
cudna!! nie mogę się napatrzeć na to dzieło :)
Julia
18.08.2011 11:35 odpowiedz
Przepiękna ta tarta. Jak tylko dopadnę borówki to na pewno ją wypróbuję!
Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.08.2011 14:31 odpowiedz
Można ją posypać cukrem pudrem na przyszłość, albo użyć innych (słodszych) owoców. Dla mnie była wystarczająco słodka, ale można dostosować ilość cukru pod siebie.

Pozdrawiam i cieszę się, że smakował :)
Iwona
Iwona
16.08.2011 14:13 odpowiedz
witam ponownie, chcialabym sie podzielic opinia na temat tarty, ktora raz dwa zniknela ze stolu. Faktycznie przepyszna, ale brakowalo mi troche slodyczy w niej, moze dlatego, ze nie podalam jej z bita smietana. Warta wyprobowania. Mysle jednak, ze super smkaokowalaby z morelami badz brzoskwiniami....
jolantaszyndlarewicz
15.08.2011 16:21 odpowiedz
Ta tarta wygląda imponująco ...a to ostatnie zdjecie - mniam:) Kasiek zachwycasz mnie:) pozdrawiam ciepło
kabkakb
14.08.2011 23:52 odpowiedz
o jaka ładna :) i te borówki wręcz mnie zaczepiają : też choruję, tylko że ja nie mogę coś wyzdrowieć :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.08.2011 14:06 odpowiedz
Zatem czekam na opinię :)
Iwona
Iwona
14.08.2011 13:56 odpowiedz
tarta wlasnie sie piecze:)mam nadzieje, ze wyjdzie rownie wspaniala jak Twoja. dodalam troche malin do borowek, ach te kolory...
zawsze.oliwek
14.08.2011 12:22 odpowiedz
wygląda zjawiskowo ! :)
Justin Dorothy
14.08.2011 11:25 odpowiedz
Ale pięknie wygląda... cudo :) Wpraszam się na kawałeczek :P
wiosenka27
14.08.2011 11:22 odpowiedz
Kasiu, cudowna jest ta tarta. Fajnie się składa bo wczoraj przywiozłam 3 kilo borówek więc niedługo pewnie ją wypróbuje:)
Ewa smaczniutkie.pl
Ewa smaczniutkie.pl
14.08.2011 09:34 odpowiedz
Kasiu bardzo smakowita, już same zdjęcia mówią za siebie :):):)
majazteca
14.08.2011 07:51 odpowiedz
Tarta wyglada wspaniale. Zjadlabym teraz kawaleczek :))

Pozdrawiam Kasiu.
wypiekibeaty
14.08.2011 00:55 odpowiedz
Krytyka nawet nie skomentuję ...
A Kasiu tarta niesamowita. Ty cały czas coś pieczesz, a ja nawet się do maślankowego ciasta jeszcze nie zabrałam ;) pozdrawiam
karmel-itka
14.08.2011 00:51 odpowiedz
obłędna!
wygląda cudownie. a smakuje z pewnością wybornie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2011 22:47 odpowiedz
Krytyku kulinarny życzę powodzenia jak masz plastikową posadzkę podłogową :) Ale jak to mówią pokaż mi swój dom a powiem Ci kim jesteś :) To jest taki stolik na którym się podaje śniadanie do łóżka :)
krytykulinarny
krytykulinarny
13.08.2011 22:25 odpowiedz
tarta wygląda pięknie ale z posadzki podłogowej nie chciałabym jej jeść, może mój kot by się skusił? chociaż wątpie bo nawet on ma swoja miskę!!
slyvvia
13.08.2011 18:35 odpowiedz
Niesamowita :D
lutka40
13.08.2011 17:17 odpowiedz
Brak słów .Ona jest poprostu piękna i taka apetyczna .Zjadłabym sama całość do ostatniego okruszka .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2011 16:39 odpowiedz
Dziękuję Wam Kochani za wszystkie miłe słowa :)

Agnieszko jak chcesz użyc serka homo, to dodaj dodatkowo 2 żółtka więcej. A może masz dostęp do mascarpone lub do ricotty? One tez się nadają.

Pozdrawiam :)
Aga
Aga
13.08.2011 16:37 odpowiedz
Piekna tarta! Mamy pytanie,czy ten ser to musi byc twarog czy moze byc np homogenizowany? Tutaj twarogu nie dostane, a ochote mam wyprobowac to cudo. Z gory dziekuje za informacje i pozdrawiam
nemisiek
13.08.2011 16:33 odpowiedz
Kolejny cudny wypiek:) Widać Kasiu, że wróciłaś do zdrowia:) Pozdrawiam!
kabamaiga
13.08.2011 16:20 odpowiedz
Kasiu dobrze, że już lepiej ze zdrówkiem. Tą tartą jednak powalasz na kolana i nic a nic mi się to nie podoba ;) Toż to męczarnia jak się patrzy na te zdjęcia i nie można sobie upiec tego cuda.
dagmara_65
13.08.2011 15:54 odpowiedz
Przepiękna tarta!!! Ta druga fotka tak mnie oczarowała, że nic tylko podstawić talerzyk, a nuż się zsunie ten przepyszny kawałeczek słodkości, bo tak ładnie skierowałaś go w naszą stronę! pozdrówki :)
niepokornik
13.08.2011 15:18 odpowiedz
jak zwykle bardzo u Ciebie smakowicie:)
asiek_ba
13.08.2011 13:10 odpowiedz
O ludzie!! Kasiu, czy Ty litości nie masz??? Znów będę musiała iść do sklepu... nie mam borówek:( Tarta wygląda obłędnie! I koniecznie muszę ją zrobić... A potem zapiszę się ma aerobik...
Pozdrawiam Cię serdecznie
Asiek:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2011 12:57 odpowiedz
Kasiu ja nigdy nie podpiekam, ale ja mam dośc silny piekarnik. Poza tym, tarta sie piecze około godziny, i moim zdaniem to wystarczający czas na upieczenie spodu. Jeśli chcesz, podpiecz sam spód 10 minut i dopiero dodaj ser.
Pozdrawiam :)
Kasia
Kasia
13.08.2011 12:46 odpowiedz
Czy nie powinno się "podpiec" ciasta samego? Moje przygody z tartą wychodziły zawsze tak, że ciasto było surowe nawet gdy "wierzch" dobry ;/
darki85
13.08.2011 12:22 odpowiedz
cudnie wygląda (:
Kucharenka
13.08.2011 12:09 odpowiedz
Boska !!!! Piękna !!!! słów brak. Już sobie wyobrażam jaka musi być pyszna :-)
kasiaorlikowska
13.08.2011 11:53 odpowiedz
Ojej jaka ona piękna ,ja chcę takiej pojeść:)