6

Sernik z porzeczkami




Weekend był dla nas bardzo pracowity. Kopaliśmy, wyrywali, cięli i rąbali. Zakładanie wymarzonego ogrodu wiąże się z ciężką pracą, nawet gdy żar leje się z nieba. A ostatnie dni nas nie oszczędzały. 

W przerwie między pracami ziemnymi (i by uciec choć na chwilę z palącego słońca), upiekłam sernik z porzeczkami. Niezbyt słodki, z kwaskowym, owocowym akcentem świetnie spisał się jako deser po ciężkiej pracy fizycznej, ale co najważniejsze, robi się go - jak wszystkie serniki - bardzo szybko i bezproblemowo.

Zamiast porzeczek, możecie użyć jagód lub malin, które także świetnie nadają się do tego wypieku. 

Składniki na tortownicę 24 cm

Spód:

* 180 g zmielonych na mąkę herbatników

* 90 g masła

* 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa (składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

* 500 g gęstego twarogu sernikowego z wiaderka

* 200 g jogurtu greckiego

* 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 200 g cukru

* 4 jajka

* 80 g błyskawicznej kaszy manny

Dodatkowo:




* 300 g czerwonej porzeczki

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Ciastka łączymy z cukrem pudrem oraz stopionym masłem. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy dociskając ją dłonią lub dnem szklanki. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. 

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sekund). 

Do tortownicy przelewamy 2/3 masy serowej, posypujemy ją porzeczkami i przykrywamy je pozostałą masą. Wierzch wyrównujemy łyżką.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut. 

Smacznego :)

Inspiracja


Opublikowano: 21 lipca 2014
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.07.2014 12:07 odpowiedz
A jakiej firmy sera użyłaś i jaką miał konsystencję?
U mnie sernik po nocy w lodówce był bardzo zwarty.
monika
monika
25.07.2014 11:29 odpowiedz
Dzień dobry,
Przygotowałam wczoraj sernik z Twojego przepisu - wczoraj piekł się godzinę i góra się ścięła, ale w środku pozostał niestety wodnisty - konsystencja przypomina serek homogenizowany. Dziś go wstawiłam jeszcze na pół godziny, ale niewiele się zmieniło. Smakuje obłędnie, ale chyba będziemy go jeść łyżeczką z tortownicy. Da się jakoś temu zaradzić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Monika
Gosia
21.07.2014 23:03 odpowiedz
Och, jak bym chciała być w Polsce, gdy sezon porzeczkowy w pełni. Tu kosztują majątek i w ogóle ciężko je dostać.
Sernik wygląda obłędnie :) I na pewno tak smakował :))
gin86
21.07.2014 15:59 odpowiedz
Marzy mi się sernik z porzeczkami od dawna...
Twój wygląda cudnie :)
redhead93
21.07.2014 13:49 odpowiedz
Piękne kolory! Wygląda na mega aksamitny ;)
paula.20.06
21.07.2014 10:42 odpowiedz
Kasiu , obłędny ! Porywam przepis i za Twoja radą użyję jagód bo porzeczki właśnie mi się skończyły w ogródku :)