
Zbliżająca się wiosna będzie mieć dla mnie smak limonek, które - po latach przerwy - odkrywam na nowo.
Zwłaszcza w połączeniu z bezami, lekkimi deserami oraz tym, niesamowitym sernikiem.
Kremowym, orzeźwiającym, zwieńczonym słodką bezą szwajcarską.
Koniecznie spróbujcie.
Jest cudowny!
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 23 CM
SPÓD
- 300 g ciasteczek owsianych
- 40 g stopionego masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
MASA SEROWA
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 36%
- 5 jajek
- 1 szklanka (250ml) cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok i skórka otarta z 3 limonek
BEZA
- 3 duże białka
- 150 g drobnego cukru
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie tortownicę ustawiamy na kawałku folii aluminiowej i podwijamy boki w taki sposób, by przylegały do boków tortownicy.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni (góra + dół).
Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z 2 szklankami wrzątku.
Ciasteczka łączymy z cukrem pudrem i miksujemy na mąkę. Dodajemy masło i ponownie miksujemy.
Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia (nie dłużej niż 30 sekund).
Gotową masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 120 minut (2 godziny).
Po tym czasie sernik powinien pozostać jasny, ale będzie ścięty.
Sernik studzimy w otwartym piekarniku, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.
Białka łączymy z cukrem w dużej misce i ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wrzątku). Dość często mieszając białka podgrzewamy do 60-65 stopni. W tym czasie cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Podgrzane białka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera do czasu uzyskania bardzo gęstej, błyszczącej piany o temperaturze pokojowej.
Gotową bezę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
Opublikowano: 23 lutego 2021
Kategoria:
Pieczone