
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pełen letnich owoców sernik na zimno.
Na czekoladowym biszkopcie nasączonym sokiem wiśniowym znajdują się dwie warstwy sernika - jagodowa i malinowa. Wierzch zwieńczony jest galaretką z musu czereśniowego, a dekorację stanowią świeże owoce. Sernik wcale nie jest skomplikowany, ale trzeba odczekać aż każda z warstw zastygnie. Ale nie trwa to dłużej, niż zastyganie po upieczeniu tradycyjnego sernika :)
I nie miejcie wyrzutów sumienia jedząc ten sernik, ponieważ zawiera on mnóstwo witamin. Owoce w nim nie były poddane obróbce termicznej, więc zachowały wszystkie swoje wartości odżywcze. Dodatkowo o wasze zdrowie i urodę zadba dodany do ciasta olej rzepakowy.
Spód:
* 3 jajka
* 2/3 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru
* 3 łyżki kakao
* 4 łyżki oleju rzepakowego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
* 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
* 200 ml kremówki
* 100 g cukru pudru
* 300 g jagód
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 25 g żelatyny
Masa malinowa:
* 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
* 200 ml kremówki
* 100 g cukru pudru
* 300 g malin
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 25 g żelatyny
Galaretka czereśniowa:
* 350 g wydrylowanych czereśni
* 200 ml wody
* 2 galaretki wiśniowe
Dodatkowo:
* 100-150 ml kompotu lub soku wiśniowego
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez około 4 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze pół minuty - do chwili połączenia się.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
Przestudzony biszkopt ponczujemy kompotem lub sokiem.
Żelatynę (25 g) rozpuszczamy w 50 ml wrzątku. Jagody miksujemy. Łączymy z serem, śmietanką, cukrem i olejem, a na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową dokładnie miksujemy i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na około 45 minut by masa zastygła.
Gdy masa jagodowa zastygnie, w identyczny sposób przygotowujemy masę malinową. Przelewamy ją na sernik jagodowy i ponownie umieszczamy w lodówce.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy folią spożywczą.
Czereśnie pozbawiamy pestek i miksujemy na mus. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki. Wlewamy je do czereśni. Kiedy masa czereśniowa zacznie tężeć, przelewamy ją do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień galaretkę wyjmujemy z tortownicy i układamy na serniku. Wierzch dekorujemy owocami.
Smacznego :)


Opublikowano: 4 lipca 2013
Zamieściłam komentarz z odpowiedzią, ale nie wiem dlaczego się nie ukazał.
PS. Najszybciej zawsze można mnie znaleźć na fanpage'u bloga na FB.
Rozmrozić je wcześniej?
Jeśli pojawiają się grudki w serniku lub w masie, to przyczyny są dwie - znów za mała ilość wody lub za duża różnica temperatur. Jeśli masa jest zimna, a zazwyczaj tak jest, od razu ścina żelatynę. Rozwiązanie dla obu przypadków jest jedno - do szklanki z żelatyną, kiedy jest jeszcze letnia, dodaję ok. 50-70 ml kremówki i dokładnie mieszam. Większa ilość płynu sprawia, że równomiernie rozprowadza się po całej masie. Nie jest też tak podatna na szybkie ścinanie, ponieważ jest rozrzedzona.
Właśnie czasem coś wydaje się skomplikowane (bo wizualnie tak wygląda), ale w rzeczywistości jest proste :)
Pozdrawiam
Rewelacja!
Przy okazji gratuluję bloga, który bardzo lubię przeglądać:)
Na maliny niestety jestem uczulona, więc zawsze jakoś muszę kombinować. A koniecznie chciałam to cudo zrobić!
Pozdrawiam, Marta
Pozdrawiam :)
Czy masę malinową, można zamienić na inną? Np. truskawkową, czereśniową lub wiśniową? Jakich proporcji wtedy użyć?
Sernik wygląda przecudnie. Jest Pani mistrzem stylizacji.
Pozdrawiam, Marta
I te zdjęcia!