12

Sałatka z amurem i sosem cytrynowym


Niby połowa września, ale pogoda mocno wakacyjna. Kraków tonie w słońcu, które po dłuższej chwili zaczyna parzyć. Uwielbiam słoneczną wrzesień - ale zdecydowanie nie tak ciepły. Jako istota zimnolubna, wolałabym żeby było tak o 10 kresek mniej. Kto to widział, żeby termometr w słońcu pokazywał 30 stopni, kiedy pod stopami i w powietrzu czuć już jesień. Po upalnym lipcu i sierpniu, wrzesień powinien przynosić ukojenie.

Lekko zmęczona temperaturą serwuję sobie na obiad sałatkę. Mnóstwo sałaty, pyszny pieczony amur i lekki sos cytrynowy. Danie adekwatne do dzisiejszej aury.

Składniki na 2 porcje:

* 2 filety z amura (po około 200 g)

* mix sałat (uzyłam gotowej mieszanki 5 rodzajów sałat)

* 2 garści pomidorków koktajlowych 

* 1 mała cebula

* sok z połowy cytryny

* sól

* kolorowy pieprz

Sos cytrynowy:

* 1 pełna łyżka masła

* 1 łyżka mąki

* 1/3 szklanki wody

* 1/3 szklanki kremówki (30 %)

* 1 żółtko

* sól i cukier do smaku

Rybę polewamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ją 25 minut w folii nasmarowanej oliwą w 200 stopniach. 

W czasie kiedy piecze się ryba przygotowujemy sos. 

Masło rozpuszczamy w garnku i podsypujemy mąką. Mieszamy energicznie i zalewamy wodą. Kiedy się zagotują dodajemy kremówkę i ponownie doprowadzamy do wrzenia po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko. Intensywnie mieszamy i jeszcze na kilka sekund ustawiamy garnek na gazie - tylko do momentu az sos zgęstnieje (ale absolutnie nie może się zagotować). Sos doprawiamy do smaku solą i cukrem by nabrał wyrazistości.

Na dużym talerzu układamy sałatę, pomidorki i pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Obok układamy ciepłą rybę a całość polewamy sosem. Dekorujemy ulubionymi ziołami i natychmiast podajemy.

Smacznego :) 

 



 



* Świeże filety z amura znajdziecie w halach Makro
 


Opublikowano: 11 września 2012
Tagi: ryba
Kategoria: Sałatki, Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
6benek
19.12.2012 20:03 odpowiedz
Z całą przyjemnością przyrządzę taką sałatkę. Wspaniale wygląda
jolantaszyndlarewicz
12.09.2012 13:22 odpowiedz
Pysznie, zdrowo i kolorowo:)
anula
12.09.2012 10:11 odpowiedz
Smacznie, zdrowo, aż ślinka cieknie
Gość
11.09.2012 20:18 odpowiedz
Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award - pozdrawiam :) mój blog: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/" rel="nofollow">bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/
kamciss
11.09.2012 19:47 odpowiedz
NIgdy nie słyszałam o tym połączeniu, ale podoba mi się :)
matylda
11.09.2012 18:12 odpowiedz
nigdy nie probowałam tej ryby.
sałatka podoba mi się bardzo.
pozdrawiam serdecznie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2012 16:21 odpowiedz
Małgosiu widać mamy podobne gusta kulinarne :)
Małgorzata
11.09.2012 15:40 odpowiedz
Prezentuje się nieźle.. więc na pewno tak smakuje:)
Małgosia
Małgosia
11.09.2012 15:00 odpowiedz
Z pełnym talerzem usiadłam przed komputerem, żeby zobaczyć co u Ciebie nowego dobrego. I roześmialam się w głos. Bo na talerzu mam podobnie - łosoś z piekarnika i sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli. Posiłek wymyślilam czołgając się rozpalonym chodnikiem do domu. Też się cieszę na jutrzejsze ochłodzenie. Pozdrawiam
Maggie
11.09.2012 13:25 odpowiedz
Cudownie wyglada! Z checia zjadlabym taka lekka salatke.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2012 13:20 odpowiedz
I bardzo dobrze ;)
aniolekidiabelwjednym
11.09.2012 13:19 odpowiedz
Piękna ta sałatka :) Ja jestem ciepłolubna więc słoneczko mi nie przeszkadza, ale od jutra zapowiadają ochłodzenie...