10

Roladki drobiowe z pieczoną papryką


Jesienne kolory za oknem, jesienne kolory na talerzu :) 

Dziś proponuję Wam pyszne roladki z pieczoną papryką, cukinią i parmezanem. Idealne nie tylko jako danie obiadowe, ale i na zimno jako dodatek do kanapek. A jeśli pominiecie ser uzyskacie też bardzo niskokaloryczne danie.

Ja niestety zrobiłam tylko dwie sztuki (z myślą o obiedzie), ale szybko pożałowałam. Są pyszne. Polecam Wam je i życzę pełnego słońca weekendu :)

Składniki:

* 2 duże filety z kurczaka 

* 1 mała cukinia

* 1 czerwona papryka

* 1 pomarańczowa papryka

* 2 łyżeczki tartego parmezanu lub 3 mozarelli 

* sól ziołowa

* pieprz cytrynowy

* zioła prowansalskie

Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (na opcji grill lub z termoobiegiem) i pieczemy do czasu aż na skórka będzie miejscami czarna (spalona). Gorące papryki szybko wkładamy do małego garnka i szczelnie przykrywamy folią (ja naciągnęłam foliową reklamówkę). Po około 20 minutach jesteśmy w stanie zdjąć z papryki skórkę. Wycinamy też gniazdo nasienne. 

Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry. Ja użyłam do tego obieraczki do warzyw (wykonywałam takie ruchy jak przy obieraniu marchewki).

Filety rozklepujemy na cienki ale w miarę symetryczny prostokąt. Mięso posypujemy solą, pieprzem, ziołami i serem. Mniej więcej do połowy fileta układamy po kawałku papryki zółtej i czerwonej oraz paski cukinii a następnie mięso zwijamy w rulon - zaczynając od strony na której znajdują się warzywa. 

Roladki (każdą osobno) umieszczamy na nasmarowanej oliwą folii i dokładnie zawijamy podwijając do góry boki. Roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika nie rozwijajmy folii przez około 15 minut, by mięso wchłonęło powstały sok. 

Smacznego :)

 

PS. Ja do tego przepisu użyłam filetów z kurczaka zagrodowego. Jeśli więc macie możliwość zakupu takiego - polecam. Ja swojego kupiłam w Makro.   



 



English version soon :)
 


Opublikowano: 20 października 2012
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
agattekh
23.10.2012 17:10 odpowiedz
Roladki pyszotka :-)
lutka40
22.10.2012 15:28 odpowiedz
Wyglądają pięknie ,a z pieczoną papryką muszą rewelacyjnie smakowac
jolantaszyndlarewicz
22.10.2012 12:41 odpowiedz
Cudownie kolorowe:)
judik1119
21.10.2012 17:15 odpowiedz
Pysznie nadziane roladki, takie kolorowe i apetyczne:)
kamciss
20.10.2012 14:44 odpowiedz
Roladki wyglądają pysznie i faktycznie bardzo jesiennie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.10.2012 14:43 odpowiedz
Dziękuję :)
Justin Dorothy
20.10.2012 14:31 odpowiedz
Wow.... cudne :)
darki85
20.10.2012 13:44 odpowiedz
Kasiu roladki pysznie zachęcające :)
a zdjecia z dnia na dzień piękniejsze :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.10.2012 13:34 odpowiedz
Dziękuję :)
anula
20.10.2012 13:10 odpowiedz
Wspaniałe te roladki, pięknie wyglądają :)