
Co powiecie na deser, którego przygotowanie zajmie Wam 10 minut, a jego głównym składnikiem jest Prosecco?
Coś czuję, że nie jedno z Was właśnie się uśmiechnęło ;)
Warstwa pokruszonych herbatników lub kruszonki, świeże owoce i delikatny, aksamitny krem jajeczny o intensywnym aromacie Prosecco.
Jak chodzi o kruszonkę, to zawsze mam zapas już upieczonej w słoiczku.
Polecam Wam taki sposób, ponieważ nie znam człowieka, który nie lubi kruszonki, a na jej bazie można wyczarować mnóstwo "awaryjnych" deserów zarówno gdy wpadną niezapowiedziani goście, jak i gdy będzie za Wami "chodzić" coś słodkiego ;)
Kruszonka, której użyłam w tym przepisie to kruszonka orzechowa, z dodatkiem mielonych orzechów laskowych.
Ale w wersji ekspresowej świetnie sprawdzą się też zmielone herbatniki ;)
No to jak?
Skusicie się w ten weekend? :)

Składniki na 2 porcje
- 3 żółtka
- 150 ml Prosecco
- 1,5 łyżki cukru
Dodatkowo
- zmiksowane herbatniki lub kruszonka
- mieszanka owoców (u mnie jeżyny, borówki, maliny i porzeczki)
Do szklanek wsypujemy po ok. 2 łyżki pokruszonych herbatników lub kruszonki, a na następnie dodajemy solidną garść owoców. Im więcej, tym lepiej (szklanki na zdjęciu mają pojemność 500 ml).
W większej misce (najlepiej metalowej) łączymy żółtka z cukrem i Prosecco.
Miskę kładziemy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody (spód miski nie może dotykać wody!) i mieszamy rózgą do czasu, aż masa znacznie powiększy objętość i zgęstnieje (ok. 4 minuty).
Zabajone jest gotowe kiedy konsystencją przypomina nie do końca ubitą śmietanę i na zanurzonej w nim łyżce pozostaje w postaci pianki.
(Pamiętajcie jednak, że masa nie powinna się zagotować!)
Gotową masą zalewamy owoce.
Deser nie powinien być przygotowywany więcej niż 2-3 godziny przed podaniem, a najlepiej smakuje do ok. 30 minut po przyrządzeniu.
Smacznego!
Opublikowano: 21 sierpnia 2020
Kategoria:
Desery