0

Placki na kefirze z jogurtem i marakują



UWIELBIAM marakuję za jej wyrazisty smak i obłędny zapach. Od zawsze kojarzy mi się ze słońcem, latem i wakacjami. A jako dodatek do wiosennego śniadania na tarasie sprawdza się po prostu idealnie.

Tym razem w towarzystwie delikatnych placków na kefirze i kremowego jogurtu naturalnego, obowiązkowo ze szklanką świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.


Składniki:
  • 400 ml kefiru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej 
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny
  • 4-5 owoców marakui

Kefir, mąkę wymieszaną z sodą, jajko oraz cukry łączymy w wysokim naczyniu i miksujemy do chwili powstania gładkiego ciasta (ja użyłam blendera). Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki.

Ciasto odstawiamy na około 15-20 minut a następnie na niewielkiej ilości oleju smażymy placki. (Placki należy smażyć na minimalnym ogniu, aby były dopieczone w środku).

Placki podajemy z kremowym jogurtem naturalnym i świeżą marakują.

Jeśli całość będzie nie wystarczająco słodka, placki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Opublikowano: 23 kwietnia 2016
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.