Dzisiejsze ciasto z racji mocno imprezowego charakteru chyba bardziej polecam na Sylwestra i Nowy Rok niż na same Święta. Mocno alkoholową masę kokosową otula delikatne ciasto, a dodatek dżemu porzeczkowego sprawia, że całość jest lekka i świeża w smaku. A alkohol? No cóż, muszę powiedzieć, że już po pierwszym kawałku poczujecie moc procentów ;)
Przepis na to ciasto przysłała mi czytelniczka Ania, która kiedyś znalazła je w jakiejś gazecie i nie była pewna, czy ze względu na sporą ilośc alkoholu masa się uda, a bardzo chciała przygotować je na andrzejkową imprezę. Poprosiła mnie o radę, a ja powiedziałam, że nie ma lepszej metody na przekonanie się czy się uda niż upieczenie go. I co się okazało? Ciasto jest bardzo proste a przy tym naprawdę pyszne. Nie jest ani ciężkie, ani za słodkie. Ja trzymając się przepisu użyłam wódki, ale myślę że jeszcze lepsze byłoby gdybym dodała do niego Malibu i tym samym wzmocniła kokosowy smak.
Aniu cieszę się, że zdecydowałaś się właśnie do mnie zwrócić z tym przepisem :)
Ciasto:
* 250 g margaryny
* 4 żółtka
* 2 1/2 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
* 200 g masła
* 1,5 szklanki wiórków kokosowych
* 1 szklanka kaszy manny
* 250 ml wódki (ja kolejnym razem zamienię ją na Malibu)
* 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
* 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Dzień wcześniej kokos i kaszę łączymy w misce i zalewamy wódką. Szczelnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki (ok 12 godzin). Po tym czasie kokos i kasza powinny wciągnąć cały alkohol.
Margarynę siekamy na mniejsze kawałki i łączymy z mąką wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Margarynę wcieramy w mąkę do czasu aż utworzy się drobna kruszonka a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto które owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy dwa osobne placki w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o wymiarach 23x23 cm. Placki pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienienia). Zanim wyjmiecie placki z formy, pozwólcie im przestygnąć przynajmniej 30 minut ponieważ ciepłe ciasto jest bardzo miękkie.
Kiedy spody z ciasta całkowicie wystygną przygotowujemy krem. Masło miksujemy z cukrem około 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kokos i kaszę i miksujemy jeszcze chwilkę, tylko do chwili połączenia się składników.
Pierwszy spód układamy w formie i smarujemy go połową dżemu porzeczkowego. Delikatnie wykładamy na niego całą masę i wyrównujemy. Drugi placek ciasta smarujemy resztą dżemu i układamy na wierzchu lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodowki na co najmniej 12 godzin.
Uwagi:
Ciasto jest bardzo lekkie i odradzam wszelkie polewy. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej smakuje kiedy zarówno spody jak i masa mają temperaturę pokojową, więc zalecam wyjąc je z lodówki około pół godziny przed podaniem.
Smacznego :)

Everyone has their priorities.”
>Molly Wizenberg
Ingredients:
* 250 g butter
* 4 egg yolks
* 2 1/2 cups flour
* 2/3 cup sugar
* 1 spoonful baking powder
Filling:
* 200 g butter
* 1 1/2 cup desiccated coconut
* 1 cup semolina
* 250 ml vodka or Malibu rum
* 1 cup sugar
Extra:
* 1 small jar black currant jam
The day before combine coconut and semolina with vodka in a bolw. Cover with plastic wrap and refrigerate overnight. After 12 hours coconut and semolina should absorb all liquid.
Put flour combined with baking powder, and sugar and cut into cubed butter into the food processor and whizz until you get crumble. Than add the egg yolks and knead dough. Wrap it in foil and put to the fridge for an hour.
Halve the cooled dough and bake 2 cakes (180C, 15-20 min each) in a square, lined with parchment paper baking tin (25cm x 25 cm).
When the cakes are cold make the filling. Beat butter with sugar (for about 10 minutes) and than add soaked coconut and semolina. Mix just until combined.
Place one cake in a baking tin and spread half of the jam on it. Then gently place the coconut filling on it and cover with the second cake with the rest of the jam. Refrigerate overnight.
Cake is the best when it is not cold very much so take it off the fridge half an hour before serving.
Also don't add any toppings, cake is so delicious that they are not needed. Icing sugar is enough.
a czy kasza manna ma być błyskawiczna czy może być normalna?
http://student-gotuje.pl/przepisy/alkohole-drinki/domowe-malibu/199" rel="nofollow">student-gotuje.pl/przepisy/alkohole-drinki/domowe-malibu/199
WIÓRKI ZUŻYŁAM DO ZROBIENIA RAFAELLO ;)
Pozdrawiam Kasiu!
Mam pytanie odnośnie masy czy mogę wykorzystać kokos z malibu robionego w domu, czy wtedy konieczna jest kasza manna.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
fajny ten kokosowiec :p
A ciasto przecudne!