0

Pieczona owsianka z malinami



Jeśli jesteście owsiankomaniakami, to z pewnością ta propozycja przypadnie Wam do gustu :) Jej smak jest zupełnie inny niż owsianki przygotowanej w sposób tradycyjny. Trochę jak ciasto, trochę jak muffin - na pewno o znacznie bardziej zwartej konsystencji.

Do tak przygotowanej owsianki możecie dodać praktycznie każde owoce - jagody, truskawki, porzeczki, drylowane czereśnie, pokrojone w kostkę śliwki, banany czy brzoskwinie. Cokolwiek lubicie, lub na co jest aktualnie sezon. Możecie też pokusić się o dodatek posiekanej czekolady lub orzechów.

Składniki na 1 porcję:
  • 2/3 szklanki płatków owsianych (zazwyczaj używam błyskawicznych, ale mogą być również górskie)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka cukru (możecie zastąpić ją miodem)
  • 2 garści mrożonych malin

Jajko łączymy z jogurtem, mlekiem oraz cukrem i ubijamy trzepaczka do chwili połączenia się składników. Do mokrych składników dodajemy płatki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy łyżką - tylko do chwili połączenia się składników.

Owsiankę przekładamy do lekko natłuszczonej masłem kokilki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 35 minut.

Przed podaniem owsiankę można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Opublikowano: 9 września 2016
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.