53

Pasztet jajeczno pieczarkowy


Połączenie jajek z pieczarkami jest dla mnie połączeniem idealnym. Jadam jajecznicę z pieczarkami, jajka faszerowane pieczarkami, pora zatem na pasztet.

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 500 g pieczarek
  • 1 spory pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła


Ugotowane jajka drobniutko kroimy, lub przeciskamy przez taką specjalną metalową kratkę do krojenia jajek (wtedy zajmuje to góra dwie minutki :) ). Surowe pieczarki ucieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje. Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy bazylię i majeranek. Można tez dodać łyżeczkę czerwonej papryki. Masa powinna być dobrze słona i pieprzna. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę i majonez. Keksowkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Z wyjmowaniem lepiej poczekać, aż będzie całkiem zimny. Kroi się bez problemu :)

 



 



 




Opublikowano: 17 kwietnia 2009
Dodaj komentarz
Komentarze (53)
1  2
Weronika
Weronika
16.04.2019 21:19 odpowiedz
Czy pasztet można przygotować wcześniej i zamrozić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2019 07:31 odpowiedz
Niestety obawiam się, że nie wpłynie to pozytywnie na jego smak. 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2016 12:25 odpowiedz
Tak, oczywiście :) Tym bardziej, że pasztet musi chłodzić się całą noc w lodówce :)
Jola
Jola
21.04.2016 08:12 odpowiedz
Czy ten pasztet można przygotować około 24 godziny przed podaniem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2016 23:28 odpowiedz
Cieszę się, że pasztet smakuje :)

Pozdrawiam serdecznie i życzę cudownych Świąt :)
Kasia
Kasia
24.03.2016 18:57 odpowiedz
Robie pasztet wedlug tego przepisu od paru lat tradycyjnie na Wielkanoc:) wlasnie siedzi w piekarniku;) wychodzi ZAWSZE przepyszny!!!Wesolych Swiat i dzieki za super przepis;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2016 15:51 odpowiedz
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)

Pozdrawiam :)
Gość
Gość
13.03.2016 08:12 odpowiedz
Koperek się sprawdził, i chyba w takiej właśnie wersji pasztet powtórzę na święta, bo ze szczypiorkiem będzie sam jajeczny - ten już wystąpił na zeszłorocznych świętach :) Tyle masz tu ciekawych propozycji Kasiu, że znowu zaserwuję za dużo jedzenia!
Gość
Gość
12.03.2016 19:05 odpowiedz
Zabrałam się za pasztet, bo zalegały mi w lodówce pieczarki, za późno było jak się ocknęłam, że nie mam ani szczypiorku, ani pietruszki! Ale był koperek, i to dwa pęczki - dodałam i wierzę, że będzie pysznie! Właśnie się piecze :) Pozdrawiam, Paulina
Gość
Gość
11.04.2015 21:20 odpowiedz
Robiłam. Polecam. Bardzo wilgotny i pyszny.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.10.2013 20:18 odpowiedz
Miło mi, że smakował.
Pozdrawiam :)
Tess
Tess
28.10.2013 17:48 odpowiedz
Robiłam już kilka razy....pyszny. POLECAM
JoannaAjmIzabela
JoannaAjmIzabela
14.06.2012 22:52 odpowiedz
Upiekłam, spróbowałam - wyszedł fantastyczny! POLECAM!!!
dzast
dzast
11.04.2012 20:08 odpowiedz
W tym roku ten pasztet zagościł na świątecznym stole obok pasztetu mięsnego. wyszedł naprawdę bardzo dobry :) następnym razem jak będę go robiła, to dodam rozpuszczoną w małej ilości wody kostkę grzybową, aby aromat grzybowy był bardziej wyczuwalny i zrezygnuję z dodania ziół suszonych, tylko dodam pęczek szczypiorku :P przepis ląduje w moim notesiku:)pozdrawiam
gosik2.0
11.04.2012 10:26 odpowiedz
Baaaardzo mi się podoba. Jest bez mięsa (hura!) i te jajka. Do tego wiosenna sałatka z rzeżuchą. Muszę go zrobić!
jaca
jaca
03.04.2012 14:28 odpowiedz
zajebiste mam kłopoty z próbowaniem wynalazków ale ten jest o.k.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2011 19:58 odpowiedz
Tak, możesz majonez zamienić na śmietanę.
Dorisek31
Dorisek31
09.09.2011 19:56 odpowiedz
mam pytanie, czy w pasztecie można pominąć majonez? Np dodać więcej śmietany?
Jaga
Jaga
20.04.2011 11:02 odpowiedz
Polecam. Bardzo dobry!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.12.2010 11:20 odpowiedz
Makcko pięknie dziękuję za ta miłe słowa i cieszę się, że pasztet Ci smakował :) Nie wystawiłabym na bloga niczego, co nie wyszłoby w mojej kuchni, by nie narażac nikogo na straty i stres :)
Pozdrawiam ciepło i cieszę się, że dołączyłas do grona czytelników :)
Maćka
Maćka
14.12.2010 09:48 odpowiedz
Zagościłam na Twoim blogu już na stałe ;) Zaczynając od ciast, ciasteczek i placuszków, skusiłam się wreszcie na pasztet. Twój przepis jest rewelacyjny. Pasztet wyszedł pyszny, nie rozpadał się, rodzinka zajadała aż im się uszy trzęsły ;D Nie zrobiłam jeszcze przepisu z Twojego bloga, który by nie wyszedł ^^
Pozdrawiam ;)
djcargo
13.11.2010 16:36 odpowiedz
Koniecznie muszę spróbować, bo wygląda świetnie.
Mam też na oku smalec wegetariański. Zarówno on jak i pasztet na zdjęciach wyglądają jak ich mięsne odpowiedniki, więc można kogoś ładnie zaskoczyć :)
Gość
Gość
02.06.2010 16:30 odpowiedz
bardzo dobrze smakuje tez z groszkiem(odrobina):)
teresa-cz
teresa-cz
10.04.2010 16:02 odpowiedz
Zrobiłam, ale ja jeszcze dodaję starty żółty ser i mieszam:))
nusia
nusia
24.03.2010 16:14 odpowiedz
pyszny pasztet - jedliśmy na ciepło i na zimno, zniknął raz dwa!!! dziękujemy ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2010 08:21 odpowiedz
Super :) Cieszę się że smakowało :)
andzia-35
18.03.2010 07:42 odpowiedz
Pycha, pycha, pycha!!! Upiekłam go wczoraj i możesz wierzyć, albo nie, ale dzisiaj został tylko malusieńki kawałeczek. Nawet bez chleba zjadłam trzy dość spore kawałki:)))))
iis111
28.07.2009 23:11 odpowiedz
Kasiu wyprobowalam przepis:) Zjedlismy wszystko dosc szybko, co moze swiadczyc tylko o tym, ze nam smakowalo;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2009 20:59 odpowiedz
Justynko
Moja keksówka ma 25 na 10 cm i ta ilość masy pasuje idealnie na taki wymiar. Ja jadłam sam, a mój mąż smarował sobie majonezem. Pozdrawiam
justyna
justyna
21.04.2009 20:08 odpowiedz
Bardzo lubię połączenie jajek z pieczarkami a pasztetu jeszcze nigdy jadłam, mam więc 2 pytania z czym się go podaje i jakie wymiary miała forma, w której został upieczony? pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.04.2009 09:38 odpowiedz
Magosiu cieszę się ze smakował :) Ja tez nie dawałam groszku ;)
malgosia.w
20.04.2009 09:34 odpowiedz
Zrobiłam!
Pyszny jest, nie dałam groszku, sporo parmezanu sypnęłam. CIut za suchy mi wyszedł bo dłużej trzymałam w piekarniku.
Nawet mąż który narzeka jak nie ma mięsa, wcinał ze smakiem.
tilianara
20.04.2009 08:47 odpowiedz
Ale smakowite danie :) Zapisane i do wypróbowania czeka :)
kalinaikuchnia
kalinaikuchnia
19.04.2009 22:41 odpowiedz
Wygląda BARDZO apetycznie, mniam!
andzia-35
18.04.2009 07:27 odpowiedz
Jadłam pieczarkowy, pycha był! Musze spróbowac z jajcami:-)
casiapaw
18.04.2009 03:05 odpowiedz
Od dawna marzy mi się, żeby spróbować jak taki wege-pasztet smakuje :) Bo wygląda rewelacyjnie :)
abbra
17.04.2009 22:47 odpowiedz
Ciekawy pasztet - zachęcająco wygląda :)
iis111
17.04.2009 19:35 odpowiedz
ale sie obslinilam. Wyprobuje ten przepis, bo bardzo lubie i jajka i pieczarki:)
zemfiroczka
17.04.2009 16:11 odpowiedz
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, własnie się zastanawiam od 2 dni nad pasztetem pieczarkowym dla Osobistego, a tu proszę!

Ten majonez to warunek konieczny, czy mogę bluźnierczo go ominać i on się nie zemści potem na mnie? ;)

pozdr!
nina007
17.04.2009 15:53 odpowiedz
Świetny pasztet nigdy wcześniej nie widziałam takiego połączenia składników. Muszę wypróbować !
konsti
17.04.2009 15:08 odpowiedz
Podoba mi sie bardzo! Takiego jeszcze nie robilam... Pozdrawiam.
vespertinee
17.04.2009 14:22 odpowiedz
Bardzo apetyczne zdjecia, KAsiu. Z przyjemnością zobaczyłabym taki na kromeczce :)
olalala77
17.04.2009 13:48 odpowiedz
Jak pięknie wygląda :)! A pieczarki też uwieeelbiam :). Dziś zresztą na obiad mam makaron z pieczarkami właśnie :).
kuchnia-monsai
17.04.2009 12:43 odpowiedz
i za co tak się znęcasz i kusisz co?? ;)
kabamaiga
17.04.2009 12:34 odpowiedz
mniam mniam. Jajka i pieczarki to też u mnie hit
blue_megi
17.04.2009 12:21 odpowiedz
wygląda bosko !!! aż mi ślinka cieknie !!!
edysia79
17.04.2009 11:28 odpowiedz
Super!!! Przepis oczywiście biorę, bo też przepadam za połączeniem jajek i pieczarek :)
olciaky
17.04.2009 11:14 odpowiedz
Nię lubię pieczarek,ale pasztet uwielbiam:)
Pozdrawiam.
falena bianca
17.04.2009 10:52 odpowiedz
pycha! muszę spróbować
ewa-r
17.04.2009 10:46 odpowiedz
ciekawy przepis, muszę też taki upiec :)
zjedz_mnie
17.04.2009 10:40 odpowiedz
Super się prezentuje:)))
1  2