35

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami


Organizując przyjęcia czy imprezy ważne jest dla mnie, by jak najwięcej potraw przygotować dzień wcześniej. Bardzo często serwuję też zimne bufety, które idealnie sprawdzają się na wielogodzinne posiedzenia. Nie lubię opuszczać gości i stać przy kuchence, kiedy Oni bawią się w najlepsze. A dodatkowo goście mogą pożywić się kiedy tylko zechcą a nie wtedy, kiedy ja uznam, że nadeszła odpowiednia pora :)

Pieczenie i pasztety nigdy nie zawodzą. Można dowolnie mieszać smaki i zawsze się udają.

Dziś propozycja na pasztet w stylu śródziemnomorskim. Z dodatkiem suszonych pomidorów z oliwy i bazylii. Jest bardzo delikatny, a pomidory nadają mu fantastyczny smak. I smakuje równie dobrze na ciepło, więc możecie zaserwować go jako danie obiadowe do pieczonych ziemniaków i surówki. Na zimno proponuję do niego sałatkę z sosem majonezowym lub śmietanowym i grzanki czosnkowe.

Składniki:

* 600 g ugotowanego mięsa kurzego (masa mięsa już ugotowanego - najlepiej z nóg)

* 10 - 12 suszonych pomidorów z oliwy

* 10 listków świeżej bazylii

* 2 jajka

* 2 łyżki bułki tartej

* 55g masła

* 1 łyżeczka suszonego oregano

* sól

* pieprz

Ugotowane mięso mielimy. Ja użyłam mięsa z nóg - piersi byłyby za suche. Ok 600 g gotowanego mięsa uzyskałam z 4 nóżek.

Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną bazylię, pokrojone w drobną kostkę pomidory, jajka, stopione masło, bułkę tartą i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.

Keksówkę (10x20 cm) wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i smarujemy boki i spód olejem. Przekładamy do niej masę mięsną i dociskamy dłonią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 - 60 min (do zrumienienia góry).

Smacznego :)

Źródło: Olga Smile

 



 

 




Opublikowano: 13 września 2010
Tagi: kurczak
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (35)
Magda
06.04.2018 12:07 odpowiedz
Pasztet wyszedł znakomity. Do pasztetu dodałam ciut wątróbki. Delikatny i przysłowiowy miód w gębie :D
toja
toja
13.04.2017 13:40 odpowiedz
Mięso należy zmielić ze skórą czy bez?
toja
toja
13.04.2017 13:25 odpowiedz
Czy mięso z nóżek należy zmielić ze skórką czy bez?
wesoła
wesoła
23.03.2016 14:44 odpowiedz
pasztet zrobiony i zjedzony,
przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno
dziękuję za przepis
pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2014 18:16 odpowiedz
Czekam na opinię :)

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Sabi
Sabi
18.04.2014 17:04 odpowiedz
Zrobiony!
Właśnie wyjęłam z pieca.
W niedzielę będę miała okazję go skosztować, miejmy nadzieję, że gościom i domownikom zasmakuje :) Nie mam się raczej czego bać, bo już teraz wygląda i pachnie obłędnie!!

Wesołych Świąt!!
zauberi
12.04.2011 15:19 odpowiedz
w końcu się wzięłam w garść i zrobiłam ten pasztet :) siedzi sobie teraz w piekarniku i pachnie cudownie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2010 20:47 odpowiedz
Cieszę się, że kolejna osoba przekonała się, że przygotowanie pasztetu nie wiąże się z ogromnym wkładem pracy i czasu :) I super, że Ci posmakował :) Pozdrawiam :)
chocolaterie
chocolaterie
04.11.2010 18:43 odpowiedz
ZROBIŁAM :) Pasztet jest przepyszny :) Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Na pewno powtórzę :) I niech nikt mi już nie mów, że z pasztetem jest dużo roboty. Wszystkie składniki potraktowałam w misce ręcznym blenderem z braku maszynki do mielenia.
izaa_a
17.09.2010 08:37 odpowiedz
piękny pasztet takie domowe są najlepsze
ozzie
ozzie
16.09.2010 12:26 odpowiedz
Właśnie chodzi mi po głowie domowy pasztet. Zawsze myślałam że pasztet robi się z surowych mięs. Twoja propozycja jest niezwykle kusząca. Chętnie go wypróbuję:))
majazteca
15.09.2010 21:34 odpowiedz
Chcialabym byc Twoim gosciem i zalapac sie na taki pyszny pasztecik :) Oczywiscie przepis zapisuje :)
polacyprzyjechali
15.09.2010 09:32 odpowiedz
Pasztet z moimi ulubionymi suszonymi pomidorami? Trzy razy tak!!!
abbra
15.09.2010 06:41 odpowiedz
Ładnie się prezentuje z tymi pomidorami :)
amarantqa
14.09.2010 13:28 odpowiedz
Wspaniale wygląda :) pozazdrościć mi pozostaje na razie Twoim gościom, ale z pewnością i kiedyś swoich takim pasztetem poczęstuję.
fantazjemagdyk
14.09.2010 10:41 odpowiedz
zapisałam ten przepis i wykonam z pewnością, zachęciłaś mnie wizją imprezy gdzie nie będe stać w kuchni :) pzodrawiam
eve3.0
13.09.2010 22:35 odpowiedz
Kasia, przepiękne :)))) a zdjęcia niezwykle smakowite! aż mi ślinianki wariują :D
nigdy nie robiłam sama pasztetu, u nas w domu to tylko mama je robi... różne, różniste.. ale na Twój się skuszę...

pozdrawiam serdecznie!
nobleva
13.09.2010 22:24 odpowiedz
Musi być świetny ten pasztet, dawno nie robiłam żadnego, a ten naprawdę zachęca.
chanya13
13.09.2010 21:43 odpowiedz
Nigdy jeszcze nie robiłam pasztetu, ale dzięki Twoim fotkom na pewno się skuszę. A poza tym chętnie znalazłabym się na Twojej imprezie :-)
karmel-itka
13.09.2010 20:57 odpowiedz
wygląda... przecudnie! az mi szczęka na jego widok opadła. musiałam ją z podłogi zbierac ;p
kabamaiga
13.09.2010 20:38 odpowiedz
Kasiu wspaniałości. Ja kocham kurze mięso i kocham pasztety. Muszę spróbować i tego.
majanaboxing
13.09.2010 20:28 odpowiedz
Smacznie wygląda ten pasztecik. Bardzo lubię :)
darki85
13.09.2010 19:36 odpowiedz
chętnie bym zjadła kanapkę z takim pasztetem (:
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.09.2010 19:00 odpowiedz
Zauberi gotujemy całe nogi, nie tylko pałki :) To będą jakies 3 nóżki, nie za małe :)
justmydelicious
13.09.2010 18:15 odpowiedz
uwielbiam domowe pasztety! jednak do tej pory jadłam tylko z królików :)
Retrose
13.09.2010 17:38 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie! Nigdy nie robłlam pasztetów w przekonaniu, że za dużo z nimi zachodu, ale twój przepis temu przeczy. Poza tym dodatek suszonych pomidorów czyni go bardziej dla mnie atrakcyjnym, wyobrażam sobie, jakie wrażenie robi na gościach...
kulinarnespotkania
13.09.2010 15:01 odpowiedz
pasztet pierwsza klasa:) wyglada bardzo ladnie i na pewno jest smaczny:)
przepis zapisalm do wyprobowania. Pozdrawiam:)
gosiab_3
13.09.2010 14:22 odpowiedz
alez pysznie wyglada!!! i masz racje,zawsze sie takie pysznosci sprawdzaja podczas biesiadowania :)
Pozdrawiam :)
zauberi
13.09.2010 13:41 odpowiedz
hej mam takie pytanie, nóżki tzn. całe udka (nie tylko pałki)? Bo mam wielką ochotę na ten pasztet :) pozdrawiam
edysia79
13.09.2010 12:32 odpowiedz
Fantastyczna propozycja Kasiu.
Chętnie wpadłabym do Ciebie na imprezę, bo wspaniale gotujesz ;)
milk_chocolate84
13.09.2010 11:59 odpowiedz
Jeszcze nie miałam okazji piec pasztetu, ale coś czuję że ten stan już długo nie potrwa :) Obok takiego pasztetu nie można przejść obojętnie ;)
Gospodarananarzeczona
Gospodarananarzeczona
13.09.2010 11:53 odpowiedz
Idzie jesien, czas wziąć się za pasztety. Ten nieźle się prezentuje!
mikimama
13.09.2010 11:46 odpowiedz
Ale musi być pyszny!
elau66wr
13.09.2010 11:39 odpowiedz
Wygląda bardzo smakowicie. Łączy moje ulubione smaki: POMIDORY, które kocham i bazylię. Aż chciałoby się po czymś takim od razu pojechać do Grecji.
lo
lo
13.09.2010 11:37 odpowiedz
Uwielbiam domowe pasztety i zawsze je robię z przyjemnością. Jako osoba, która praktycznie nie kupuje żadnych sklepowych wędlin, z wielką ochotą wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)