
Obecność dzisiejszego przepisu zawdzięczamy Grzegorzowi, który nie tylko go wymyślił, ale też zezwolił mi na jego upublicznienie ;)
Ciasto cebulowe, bo to ono odgrywa w dzisiejszym wpisie główną rolę, w pierwszej wersji stanowiło panierkę do przygotowywanych jako sylwestrowa przekąska smażonych pieczarek. I mało powiedzieć, że te pieczarki okazały się hitem. Po prostu nie można było się od nich oderwać, zwłaszcza gdy odrobinę przestygły. Później przygotowywaliśmy je jeszcze kilka razy i zawsze, przy okazji spotkań towarzyskich, znikały jako pierwsze.
Ostatnio jednak Grzegorz wpadł na pomysł przygotowania w tymże cieście paluszków rybnych i ponownie był to strzał w dziesiątkę! Połączenie ryby i puszystego ciasta z dodatkiem puree z cebuli to duet idealny.
Jeśli zdecydujecie się przygotować w nim również pieczarki, to pokrójcie je w plastry o grubości około 1 cm. Możecie też użyć bardzo drobnych pieczarek (jakich ja użyłam jako dodatek do ryby) i wówczas nie ma potrzeba ich kroić.
Zachęcam Was do wykorzystania przepisu i przygotowania zarówno ryby jak i pieczarek, a ja już zacieram ręce na smażone w nim plastry cukinii :)

Składniki:
* 3-4 filety z białej ryby (np. dorsz, morszczuk, miruna)
* 1/2 cytryny
* sól
Ciasto:
* 2 bardzo duże cebule
* 2 jajka
* 7-8 pełnych łyżek mleka
* 12-15 łyżek mąki pszennej tortowej
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
* 1 duży kubek gęstego jogurtu naturalnego
* 1 pełna łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka drobno posiekanego koperku
* sól i pieprz do smaku
* szczypta cukru do smaku
Dodatkowo:
* olej do smażenia (ok. 250 ml)
* pieczarki (opcjonalnie)
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na około 30 minut, aby smaki się połączyły.
Rybę kroimy w około 3-4 cm paski, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą.
Cebulę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy z mlekiem i jajkami w malakserze do czasu, aż uzyskamy gładką masę. (Jeśli nie posiadacie malaksera lub blendera z pojemnikiem do siekania, możecie zetrzeć cebulę na drobnych oczkach tarki).
Do masy cebulowej dodajemy sól, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do chwili aż powstanie gładkie ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na racuchy, lub nawet być od niego trochę gęściejsza.
Zanurzone w cieście kawałki ryby smażymy z obu stron na maleńkim ogniu do chwili, aż ciasto się zarumieni. Zbyt duży ogień sprawi, że ciasto szybko się przyrumieni, ale ryba pozostanie surowa).
Do ryby można podać obsmażone na rumiano pieczarki lub miks sałat z sosem winegret.
Smacznego :)
Opublikowano: 18 lutego 2016
Tagi:
ryba
Kategoria:
Ryba
Anna - Tu nie tyle chodzi o rybę, co o ciasto. Ono nie będzie smaczne po tak długim czasie. Należy je smażyć od razy po przygotowaniu.