
Bita śmietana, maliny, konfitura różana i oprószony suszonymi płatkami róż lukier.
Oto propozycja pączków, które nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają.
Stanowią również świetną propozycję deseru, nie tylko z okazji Tłustego Czwartku.

Składniki na 12 sztuk
- 500 g mąki przennej tortowej
- 3 łyżki cukru
- 35 g drożdży
- 250 ml mleka (o temperaturze 35 st.)
- 60 g stopionego i przestudzonego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki spirytusu
Krem
- 1 litr śmietanki 36%
- 500 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- świeże maliny
- 1 słoiczek konfitury z płatków róż
- suszone płatki róż
- lukier (3 szklanki cukru pudru + ok. 6 łyżek zimnej wody)
- 6 kostek smalcu do smażenia
Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Do drożdży wlewamy podgrzane mleko i odstawiamy na około 20 minut.
Spienione od drożdży mleko wlewamy do mąki, dodajemy masło, żółtka oraz spirytus.
Zagniatamy przez około 10-15 minut.
Ciasto jest dość klejące, ale tak powinno być.
Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 12 części (ok. 75g sztuka).
Każdą część turlamy do chwili powstania kulki i odstawiamy je na kolejne 20 minut.
W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki - na niezbyt dużej mocy - do chwili, aż zarumienią się z obu stron.
Zbyt szybko smażone pączki spalą się na zewnątrz, ale pozostaną surowe w środku.
Po wyjęciu z tłuszczu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, a następnie studzimy i przekrawamy na pół.
Górną część pączka polewamy lukrem, posypyjemy płatkami róż i odstawiamy do zastygnięcia.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wlewamy płynną kremówkę.
Miksujemy do chwili powstania gęstego kremu (ale nie za długo, by krem się nie zważył).
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na pączka tworząc gniazdko z zagłębieniem po środku, które wypełniamy łyżeczką konfitury.
Na wierzchu układamy maliny, a całość przykrywamy (lekko dociskając) polukrowaną wcześniej połową pączka.
Smacznego!
Opublikowano: 10 lutego 2021