
Ponieważ rozpoczynający się właśnie weekend zapowiada się dość upalnie, a od jakiegoś czasu dostępne są już krajowe truskawki, pomyślałam że to idealny moment by zaproponować Wam przygotowanie mrożonej kawy z dodatkiem lodów, bitej śmietany oraz owocowego musu.
Tak przygotowana kawa to nie tylko słodki i orzeźwiający, ale też delikatnie pobudzający (by nie przespać tak pięknego dnia!)deser, który z pewnością znajdzie swoich zwolenników zarówno wśród fanów kawy, jak i truskawek :)
Składniki na 1 porcję (szklanka ok. 400 ml):
* 1 gałka lodów (użyłam truskawkowych, ale mogą być też waniliowe lub czekoladowe)
* ok. 10 mocno dojrzałych truskawek
* 2 łyżeczki cukru pudru
* 1 przestudzone espresso (jeśli wolicie mocniejszy smak, użyjcie podwójnej porcji kawy)
* 100 ml zimnego mleka
* kilka kostek lodu
* bita śmietana
Umyte i obrane truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus.
Na dnie szklanki umieszczamy lody, a następnie zalewamy je musem. Następnie do szklanki delikatnie wlewamy kawę oraz mleko i dodajemy lód. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną.
Podajemy od razu.
Smacznego :)
Opublikowano: 28 maja 2016
Kategoria:
Zimne