
Wczoraj udało mi się kupić malutkie cukinie o cienkiej, jasnozielonej skórce. Cukinie na tyle młode, że mają jeszcze ten cudowny, słodki smak, a jednocześnie są chrupiące i nie mają sporych gniazd nasiennych z dużymi, niesmacznymi pestkami.
Chociaż grillowane w ziołowo czosnkowej oliwie z pewnością byłyby pyszne, spróbowałam zrobić z nich mizerię. Z koperkiem, czosnkiem, jogurtem i odrobiną śmietany, świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub czosnkowych grzanek z masłem i odrobiną parmezanu.
Wygląda na to, że wiosna zagościła u mnie na dobre.
Składniki na 2 porcje:
* 2 młode, cienkie cukinie
* 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
* 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%
* 1 duży ząbek czosnku
* 1/2 pęczka koperku
* sól i pieprz do smaku
Umyte cukinie kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plasterki (najlepiej sprawdza się tu obieraczka do warzyw), oprószamy solą i odstawiamy na 30 minut aby zmiękła.
Jogurt łączymy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanym koperkiem i szczyptą pieprzu. Sos również odstawiamy na 30 minut, by smaki się połączyły.
Kiedy cukinia zmięknie odlewamy z niej wodę i dodajemy sos. Podajemy od razu.
Smacznego :)
Opublikowano: 24 kwietnia 2015
Tagi:
cukinia
Kategoria:
Sałatki