
Był już mazurek w niespotykanym, purpurowym kolorze (klik klik), a dziś mazurek w kolorze soczystej, wiosennej zieleni.
Nie jest to taki typowy, bardzo słodki mazurek, więc powinien przypaść do gustu osobom, które ogólnie nie przepadają za słodkimi wypiekami.
Ciasto:
* 260 g mąki
* 40 g cukru pudru
* 150 g zimnego masła
* 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
* 1 żółtko
* 4 łyżki wody
Masa migdałowa:
* 100 g mascarpone
* 100 g masła migdałowego
* 2 łyżki cukru pudru
Masa z matchą:
* 200 g mascarpone
* 200 ml kremówki
* 1 pełna łyżka cukru pudru
* 2/3 łyżeczki matchy
Dodatkowo:
* 2 spore łyżki konfitury z czarnej porzeczki
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. (Jeśli posiadacie malakser, to zdecydowanie polecam Wam przygotowanie w nim ciasta. Zajmuje to około 30 sekund.)
Ciasto przekładamy na oprószony mąką papier do pieczenia, wałkujemy na grubość około pół centymetra i wykrawamy z niego kształt jajka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego rulon o średnicy około 1-1,5 cm. Brzeg jajka smarujemy wodą i przyklejamy do niego rulon. Ciasto (pomijając brzeg) nakłuwamy widelcem i przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę z piekarnika.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia, ok. 15 minut. Studzimy.
Mascarpone miksujemy z masłem migdałowym i cukrem pudrem.
Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą, a na niej (delikatnie) rozsmarowujemy masę migdałową.
Kremówkę łączymy z mascarpone, matchą oraz cukrem pudrem. Miksujemy do chwili powstania gęstego kremy, który następnie wyciskamy szprycą na masę migdałową.
Mazurek przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy z niej pół godziny przed podaniem.
Smacznego :)
Opublikowano: 27 marca 2018
Spirulina ma charakterystyczny smak i będzie on wyczywalny.