29

Kruche ciasto z jagodami i mascarpone




Pierwsze dni lipca praktycznie przespałam. Kładłam się wcześnie, wstawałam późno, dosypiałam popołudniami. Nie miałam nawet czasu nacieszyć się trwającym latem. Nie zdążyłam jeszcze kupić wiszących donic z ulubionymi surfiniami, a ogrodowy balkonowy zestaw wypoczynkowy nadal kurzy się w piwnicy. Mam nadzieję, że w najbliższych dniach się to zmieni. 

Powoli schodzi ze mnie zmęczenie po kilku ekstremalnie pracowitych miesiącach. Zaczynam doceniać spokoje poranki, a podwójne espresso wypijane naprędce przy ekspresie zamieniłam na leniwe cappuccino pod gołym niebem. I chyba nikt nie zdaje sobie sprawy, jak bardzo cieszę się tym wolnym czasem. Pochłaniam lekkie książki z kuchnią południa Europy w tle, a Peter Pezzelli świetnie wplata w swoje powieści opisy włoskich przysmaków.

Ale ja dzisiaj nie we włoskich klimatach (chociaż ten dodatek mascarpone...). 

Kruche, bardzo delikatne ciasto z mnóstwem jagód. Jedno z lepszych ciast z jagodami jakie do tej pory jadłam, a jednocześnie bardzo proste i w miarę szybkie.

Polecam na leniwe, weekendowe popołudnie.       



Ciasto:

* 550 g mąki krupczatki

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 250 g masła

* 3 jajka (rozmiar M)

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

* 250 g mascarpone

* 2 jajka

* 2 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

* 600 g jagód 

Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy posiekane masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto, podsypując sobie stolnicę krupczatką.

Ciasto ma być miękkie i delikatne.  

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.

Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy spód blaszki i wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekamy około 13-15 minut (do lekkiego zrumienienia).

Ser miksujemy z jajkami oraz cukrem i wykładamy na lekko przestudzone ciasto. Na ser wysypujemy jagody, a na jagody ścieramy schłodzone ciasto.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-45 minut.

Kiedy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego :)




Opublikowano: 9 lipca 2013
Tagi: jagody
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (29)
Ewa
Ewa
18.08.2018 12:35 odpowiedz
Ciasto dobre ale szału nie ma. Do mojego notatnika nie trafi.
Delicious Titbits
05.08.2015 08:47 odpowiedz
Ciacho smakowało całej rodzinie ...na pewno będzie gościło w moim domu z różnymi owocami :) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.05.2014 07:03 odpowiedz
Witam,

Wszystkie moje wypieki pieczone są na opcji góra + dół.

Pozdrawiam :)
Asia
Asia
18.05.2014 10:39 odpowiedz
Wygląda bardzo zachęcająco :) Czy powinno piec się to ciasto z termoobiegiem, czy góra dół? i czy można zastąpić jagody truskawkami? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.02.2014 16:28 odpowiedz
Mrożone.
Emi
Emi
02.02.2014 11:04 odpowiedz
Uda się z mrożonymi jagodami? Jeśli tak, to czy wysypać mrożone, czy rozmrożone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2013 14:08 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
Ania
Ania
13.08.2013 13:55 odpowiedz
Łatwe, szybkie i przepyszne. Na stałe zagościło na stole mojej rodziny. Pozdrawiam serdecznie!
Beata
04.08.2013 13:54 odpowiedz
Pyszne! Cukier puder na wierzchu zwieńcza i dopełnia całość!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2013 09:48 odpowiedz
Przepraszam, o jaki komentarz chodzi?

Jedyny z tego IP (Agnieszka out.frontex.europa.eu) został opublikowany przed chwilą.
Agnieszka
Agnieszka
31.07.2013 09:33 odpowiedz
Wysłałam kilka dni temu komentarz, lecz niestety widzę, że nie został opublikowany. Bardzo cenię blogi, gdzie publikowane są wszystkie komentarze, gdyż można z nich uzyskać wiele cennych rad. I według mnie tak to powinno działać - komentarze mają służyć do wymiany doświadczeń. Szkoda, że u Pani na blogu nie można przeczytać żadnych porad i tak to nie działa. Bardzo to jest przykre, gdyż pierwszy raz mi się zadzrzyło, że ktoś nie opublikował mojego komentarza. Szkoda.
wedelka
29.07.2013 14:16 odpowiedz
Upiekłam to ciasto w weekend. Wyszło idealnie i było przepyszne ;) Kruche ciasto rozpływało się w ustach i bez problemów się z nim współpracowało. Masa z serka przybliżała trochę włoskie klimaty i moje ulubione tiramisu, a jagodowe nadzienie było idealnym dopełnieniem całości. Dziękuję za przepis i pozdrawiam ;)
aganessa
29.07.2013 12:44 odpowiedz
Niestety ciasto mnie nie zachwyciło :-( Ser w ogóle nie wyczuwalny, jak też go nie widać. Ciasto bardzo suche i niesłodkie. Myślę, że na ponad pół kilograma mąki trzeba dać trochę więcej cukru. Każdy spróbował i nie sięgnął po następny kawałek, więc stoi prawie cała blaszka. Zapraszam, jeśli ktoś ma ochoe, gdyż inaczej się zmarnuje :-(
jolantaszyndlarewicz
15.07.2013 16:31 odpowiedz
Wygląda niezwykle smakowicie:) Mam nadzieje, że uda mi się je upiec w tym tygodniu .... jak nie zapomnę masła kupić w większej ilości niż tylko do smarowania chleba:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2013 19:23 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa :)
talablaska
14.07.2013 19:03 odpowiedz
Ciacho mnie zachwyciło, a od pięknych fotek kopara opadła :D Hortensje prześliczne!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2013 18:27 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowało :)
Pozdrawiam
Ola
Ola
14.07.2013 14:06 odpowiedz
Wlasnie upieklam - mialo byc dla gosci, ale moj domowy lasuch opedzlowal pol blaszki :))))
bryssska
11.07.2013 21:16 odpowiedz
wygląda super,
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.07.2013 13:53 odpowiedz
Proszę bardzo :)
rai
rai
10.07.2013 07:41 odpowiedz
Zrobiłam! Pyszne! Dziękuję :)
majanaboxing
09.07.2013 23:05 odpowiedz
Jakie piękne ciasto ! Pyszne. I piękne zdjęcia Kasiu. Pozdrawiam:)
kuchenny bałagan
kuchenny bałagan
09.07.2013 22:05 odpowiedz
Ale ślicznie podane! Hortensje przepiękne :)
kabamaiga
09.07.2013 19:44 odpowiedz
Oj rozumiem to przemęczenie. Ja zaczynam właśnie drugi tydzień urlopu i powoli, powolutku zaczynam wolniej oddychać.
Inspirowane Smakiem
09.07.2013 18:55 odpowiedz
Wygląda pysznie. :) Tak lekko i letnio!
mikimama
09.07.2013 11:25 odpowiedz
W tej letniej scenerii wygląda fantastycznie!
olakonwa
09.07.2013 10:06 odpowiedz
Jak tylko dorwe nasze polskie jagody to sie zabieram za ten cud.
andźka
09.07.2013 09:59 odpowiedz
Zdjęcia ciacha wywołują u mnie nagłe wytwarzanie się nadmiernej ilości śliny :)
majazteca
09.07.2013 09:46 odpowiedz
Jak zwykle pysznie i pieknie u Ciebie Kasiu :) Ja z jagodami jeszcze nic nie pieklam w tym sezonie. Czas najwyzszy :)

Pozdrowienia.