Spaghetti pie, czyli zapiekanka z makaronu. Dziś wersja bezmięsna, ale jeśli lubicie, można dodać ugotowanego kurczaka lub kiełbasę. Równie dobrze możecie przygotować ją w małej tortownicy.
Składniki:
* 1/2 paczki spaghetti
* 200 g sera żółtego
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka
* 1 duża cebula
* 1 marchewka
* pęczek dymki
* 1 duży pomidor
* 4 jajka
* 1/3 szklanki śmietanki 36%
* pół pęczka pietruszki
* sól
* pieprz
* oregano
* oliwa
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Papryki, cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ok 5 minut na oliwie. Solimy i pieprzymy do smaku. Pomidora pozbawiamy pestek i kroimy w taką samą małą kostkę i dodajemy do usmażonych warzyw. Do warzyw dodajemy też posiekaną dymkę i pietruszkę. Warzywa mieszamy z makaronem i dodajemy utarty ser.
Jajka mieszamy ze śmietanką, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę oregano. Formę natłuszczamy oliwą (możemy też podsypać bułką tartą) i przekładamy makaron po czym polewamy go sosem jajecznym. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)

Niestety 18% śmoetana się tu nie sprawdzi. W ogóle nie pasuje i się zważy ;)
Tak, po upieczeniu kroimy zapiekankę na kawałki.
Proponuję tortownicę o średnicy 23-24 cm.
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam:)
zdjecie rewelacyjne :)
fajny pomysł :)
Przejrzę lodówkę, może mi się uda zrobić w tym tygodniu.
Pozdrawiam
Składniki w moim typie. I te kolory...
Amber
Pozdrawiam! :)
Pozdrawiam :)