15

Gulasz z kurczaka z boczkiem i suszonymi śliwkami




Jeśli myślicie, że suszone śliwki najsmaczniejszy duet tworzą ze schabem, to już po pierwszej łyżce tego gulaszu zmienicie zdanie na ten temat. Podobnie, jeśli myślicie, że gulasze z kurczaka są nudne :)

Śliwki oraz śmietanka sprawiają, że sos jest lekko słodki, a dodatek ostrej papryki nadaje mu pikantnego charakteru. Boczek natomiast sprawia, że sos staje się aromatyczny i uważam, że pominięcie go zdecydowanie w niekorzystny sposób odbiłoby się na efekcie końcowym. 

Idealnym dodatkiem do gulaszu są kluski śląskie, ale jeśli nie straszne Wam dodatkowe kalorie, sprawdzi się on także jako dodatek do placków ziemniaczanych. 

Składniki:

* ok. 500-600 g filetu z kurczaka

* 100 g cienko pokrojonego boczku wędzonego (surowego)

* 100 g suszonych śliwek

* 1 duża ceula

* 250 ml śmietanki 30%

* 2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1/3 łyżeczki ostrej papryki

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 2-3 łyżki oleju

* sól

Kluski śląskie:

* ok. 1 kg mącznych ziemniaków (waga po obraniu)

* 1 jajko

* 1 żółtko

* mąka ziemniaczana

* sól




GULASZ

Na dużej patelni podsmażamy na oleju pokrojony w kostkę boczek (tylko do lekkiego zarumienienia), a następnie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Podsmażone składniki oprószamy obiema paprykami i smażymy jeszcze przez moment, po czym na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy do chwili aż mięso obsmaży się z zewnątrz a następnie na patelnię wlewamy 2 szklanki wody i dusimy całość (bez przykrycia) przez 20 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy przekrojone na pół śliwki oraz natkę i dusimy kolejne 10-15 minut. Jeśli w międzyczasie woda całkowicie odparuje, dolewamy około pół szklanki. 

Na koniec dodajemy śmietankę wymieszaną ze 100 ml wrzątku i całość gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Podajemy z kluskami śląskimi.

KLUSKI 

Ziemniaki gotujemy (najlepiej dzień wcześniej), ubijamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Następnego dnia ziemniaki przekładamy do miski i spłaszczamy dłonią, by uzyskać jednolitą powierzchnię. Ziemniaki dzielimy na 4 równe części, wyjmujemy jedną z nich i powstałe zagłębienie wypełniamy mąką ziemniaczaną w taki sposób, aby wyrównała się z poziomem pozostałych ziemniaków. Dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko, żółtko oraz sporą szczyptę soli. Mieszamy do chwili powstania gładkiego, jednolitego ciasta z którego formujemy kulki, a następnie robimy w nich zagłębienie.

Gotujemy w osolonej wodzie przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia. 

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 27 lutego 2017
Tagi: boczek kurczak
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
KiM
KiM
15.09.2019 20:21 odpowiedz
Przepis na stałe zagościł w naszej kuchni. Polecam z pampuchami. Dzieciaki uwielbiają. Polecam i dziękuję za przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.09.2019 07:41 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :) 
Pozdrawiam
Ewelina
Ewelina
06.02.2019 12:54 odpowiedz
Pycha! Narzeczony prosił o dokładkę chociaż nie przepada za knedlami a suszonych śliwek nie lubi. Przepis na stałe wchodzi do naszego menu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2017 22:20 odpowiedz
Ten sos powinien być lekko słodkawy :)
KingaL
KingaL
05.12.2017 22:19 odpowiedz
czy po dodaniu smietanki 30 sos nie bedzie slodkawy? zastanawiam sie czy nie lepiej dac smietane18?
Ania
Ania
12.04.2017 16:25 odpowiedz
Dziękuję za przepis. Mąż zachwycony
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2017 12:39 odpowiedz
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
Magda
Magda
23.03.2017 10:41 odpowiedz
Pyszne, robiłam dwa razy, w tym drugi raz na większą imprezę rodzinną i nie byłoby osoby, której by nie smakowało :)
Edka
Edka
21.03.2017 15:00 odpowiedz
Pyszne! U nas raz z kaszą bulgur, raz z ryżem. Na pewno jeszcze powtórzymy!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.03.2017 21:28 odpowiedz
Solą najlepiej oprószyć mięso przed smażeniem.
Emka
Emka
12.03.2017 20:40 odpowiedz
Zrobione i rewelacja. Szybko i pysznie. Zdecydowanie polecam!!!
Ps.zastanawiałam się tylko, w którym momencie dodać sól,bo w przepisie nie ma
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.03.2017 19:53 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
Magda
Magda
11.03.2017 18:28 odpowiedz
Wlasnie zjedlismy. Bardzo smaczne. Podalam z gniochi, zeby zaoszczedzic czas. Polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.02.2017 22:24 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
kasia
kasia
28.02.2017 17:46 odpowiedz
Pani Kasiu, skorzystałam z tego przepisu na gulasz z boczkiem i... mąż jest zachwycony ;-) Dziękujemy za pyszny obiad!