4

Dżem z rabarbaru - przepis




Dzisiaj mam dla Was przepis na dżem, którego smak chyba najmocniej kojarzy mi się z wiosną i po który chętnie sięgam zimą jako dodatek do naleśników, słodkiej chałki czy sernika.

Niech Was nie zmyli kolor mojego dżemu - nie zostały użyte do niego żadne dodatkowe owoce w kolorze czerwonym :) Warunkiem uzyskania dżemu o tak intensywnej barwie jest po prostu zakup odpowiedniego rabarbaru. Przede wszystkim wybierajcie rabarbar malinowy, o intensywnej barwie. Mocno dojrzały rabarbar zazwyczaj jest czerwony również w środku, a w przypadku odmiany malinowej zdarza się to dość często. Po drugie, im cieńsze łodygi, tym lepiej. A po trzecie, absolutnie nie obierajcie go ze skórki. Pod wpływem temperatury całkowicie się ona rozpadnie i pogłębi barwę dżemu. 

Jeśli uznacie, że dżem nie jest wystarczająco słodki, możecie dodać cukru pod koniec gotowania, ale wówczas koniecznie musicie go ponownie zagotować. 



Składniki:

* 2 kg mocno dojrzałego rabarbaru

* 2-2,5 szklanki cukru

* 2 łyżki soku z cytryny

Umyty rabarbar kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny, aby rabarbar puścił sok. Po tym czasie do rabarbaru dodajemy sok z cytryny i wstawiamy na palnik.

Rabarbar gotujemy do czasu aż całkowicie się rozpadnie, a nadmiar soku odparuje (mnie zajęło to ok. 30-40 minut).

W ostatniej fazie gotowania rabarbar należy dość często mieszać, aby nie przywierał do dna.

Gorący dżem (a najlepiej prosto z palnika) przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy na nakrętkach do czasu, aż wystygnie. W przypadku dżemu nie ma potrzeby pasteryzowania, ale jeśli planujecie przygotować porcję na okres dłuższy niż pół roku, proponuję napełnieniem podgrzać słoiki w piekarniku (ok. 30 minut w 120 stopniach). 

Smacznego :)


Opublikowano: 26 maja 2016
Tagi: rabarbar
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
AniaW
AniaW
27.05.2016 17:33 odpowiedz
Ile sloiczkow wychodzi z takiej ilosci rabarbaru??
katre
27.05.2016 16:41 odpowiedz
super, uwielbiam dżemy, trzeba będzie wypróbować przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.05.2016 09:38 odpowiedz
Przed, kiedy są jeszcze puste. I wówczas, po wyjęciu z piekarnika, do takich gorących słoików lejemy gorący dżem. Wówczas pasteryzowanie jest już zbędne.
Paulina
Paulina
27.05.2016 00:24 odpowiedz
Przed napełnienie czy po podgrzać słoiki w piekarniku?