
Co prawda sernik który Wam dziś prezentuję jest propozycją zdecydowanie bardziej jesienną niż zimowo-świąteczną, niemniej jednak jest przepyszny i świetnie nadaje się na takie odświętne okazje. Jego smak może stanowić oryginalny kontrast do pierników i miodownika, ale też być nietypową propozycją na Nowy Rok.
Jeśli nie znajdziecie w sklepach miękkich gruszek, możecie użyć gruszek z puszki lub z kompotu. Zwłaszcza te drugie świetnie się do niego nadają. Polecam jednak poszukać w supermarketach świeżych gruszek. Nawet jeśli teraz nie będą idealnie dojrzałe, można je pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu i z pewnością nie tylko zmiękną, ale i nabiorą słodyczy.
A jeśli nie znajdziecie satysfakcjonujących Was owoców, użyjcie jabłek i dodajcie do nich odrobinę cynamonu. Taki czekoladowy sernik z szarlotkowym akcentem z pewnością posmakuje Waszym bliskim :)
Spód:
* 160 g herbatników
* 85 g masła
* 1 łyżka gorzkiego kakao
* 1 łyżka cukru pudru
* 1/3 łyżeczki cynamonu
Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):
* 850 g twarogu sernikowego
* 100 g gorzkiej czekolady
* 100 g mlecznej czekolady
* 4 jajka
* 150 g cukru
* 80 ml śmietanki 36%
* 1 łyżeczka mąki
Mus dyniowo gruszkowy:
* 1,5 kg słodkich i miękkich gruszek
* 5 łyżek puree dyniowego
* 1-2 łyżki cukru
* 150 ml wrzątku
* 3 łyżeczki żelatyny
Bita śmietana:
* 500 ml kremówki (36%)
* 2 pełne łyżki cukru pudru
Herbatniki mielimy, łączymy z cukrem, kakao i cynamonem a następnie dodajemy do nich stopione i lekko przestudzone masło. Dokładnie łączymy i tak powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm dociskając dłonią lub szklanką z płaskim dnem. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Obie czekolady topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Ser łączymy z jajkami, cukrem, mąką i śmietanką. Miksujemy na średniej prędkości obrotach przez około 30 sekund, a następnie dodajemy wąskim strumieniem czekoladę i miksujemy masę na najszybszych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.
Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 75 minut. Upieczony sernik odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
Gruszki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy dynię. Owoce miksujemy na gładki mus.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do owoców. Tężejący mus przelewamy na sernik i odstawiamy do lodówki aby stężał. Przed podaniem sernik dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego :)
Opublikowano: 13 grudnia 2013
Kategoria:
Pieczone