15

Ciasto z agrestem




Nigdy nie przepadałam za agrestem i sporadycznie używam go w swojej kuchni. Zwykle jest to jeden wypiek w sezonie i to głównie dlatego, że Grzegorz bardzo go lubi. Tym razem wybrałam właśnie to ciasto i muszę przyznać, że niesamowicie mnie zaskoczyło. Jest przepyszne. Tylko zdrowy rozsądek nie pozwolił nam zjeść od razy połowy. Ja, nie lubiąca agrestu, uzależniłam się od jego smaku i zapachu. 

W tym roku stałam się posiadaczką maleńkiego krzaczka agrestu, którego dwie gałązki zaowocowały raptem kilkunastoma owocami. Mam nadzieję, że w przyszłym roku plon będzie większy, bo z pewnością będę chciała je powtórzyć. 

Niestety agrest powoli się kończy i jeśli z jakiś przyczyn nie możecie wykonać go teraz, zamroźcie sobie woreczek owoców. Szkoda by było nie poznać tego smaku.     

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm 

Biszkopt:

* 2 duże jajka

* 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)

* 1/4 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeia

Masa agrestowa:

* 700 g dojrzałego agrestu

* 200 ml wody

* 2 budynie śmietankowe + 100 ml wody

* 120 g cukru

Masa śmietanowa:

* 400 ml śmietanki 36%

* 2 łyżki cukru pudru

* 1 galaretka agrestowa

* 150 ml wrzątku

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją do masy jajecznej. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy.    

Obrany z końcówek agrest zasypujemy cukrem, zalewamy wodą (200 ml) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 5-6 minut a następnie blendujemy na gładki mus (nie jest to konieczne, więc jeśli nie macie blendera nie przejmujcie się i rozgniećcie agrest widelcem). Agrest ponownie podgrzewamy i dodajemy do niego budynie rozmieszane w 100 ml wody. Mieszamy do chwili aż zgęstnieje. Gorący budyń przelewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a następnie wlewamy do niej galaretkę i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita. (Jeśli galaretka nie będzie zimna, śmietana się zważy.)

Śmietanę szybko przekładamy na masę agrestową, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego :)


Opublikowano: 18 lipca 2014
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2014 10:32 odpowiedz
Tak, dokładnie.
iva
iva
13.08.2014 10:15 odpowiedz
a jesli zamienie agrest na maliny to tez je gotowac w 200 ml wody?
Paula
Paula
23.07.2014 11:58 odpowiedz
Czy te budynie to z cukrem czy bez cukru?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.07.2014 13:20 odpowiedz
Magda - jak Ci wygodniej, czyli pewnie zamrozić.
PS. Dlaczego linkujesz do WP?
magda-mazek
21.07.2014 12:19 odpowiedz
Czy agrest lepiej zamrozić czy zawekować ? to ciasto jako pierwsze poszło na dziadka imieninach :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.07.2014 07:09 odpowiedz
O jak dużą blachę chodzi? 25x40 cm?
Jeśli tak, proszę podwoić składniki.
werka
werka
20.07.2014 22:53 odpowiedz
czy moglabym prosic proporcje na to ciasto na standardowa blache prostokatna?
magda-mazek
19.07.2014 22:43 odpowiedz
Ciasto jest orzeźwiające w sam raz na takie upały.Smaczne, chociaż nie lubię agrestu a ubóstwiam truskawki i maliny :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2014 14:46 odpowiedz
w Tej sytuacji proponuję spód tortownicy wyłożyć okrągłymi biszkoptami (tylko nie podłużnymi typu lady fingers).
BeciaB
BeciaB
18.07.2014 14:22 odpowiedz
Witam.Ciasto, jak zwykle, wygląda obłędnie. A że mam w ogródku krzaczek agrestu,chciałbym je wypróbować. Mam tylko jeden problem zepsuł mi się piekarnik i nie mogę upiec biszkoptu. Jaki Pani sugeruje zrobić spód ??!! Dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam :)
karmel-itka
18.07.2014 12:32 odpowiedz
robiłam kiedyś podobne - jest pyszne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2014 11:10 odpowiedz
Zdecydowanie proszę zwiększyć ilość składników na masę agrestową i śmietanową o połowę. Biszkopt proszę przygotować wg. proporcji:

* 3 duże jajka

* 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)

* 1/3 szklanki cukru

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeia
magda-mazek
18.07.2014 11:07 odpowiedz
ja mam tortownice 27 cm czy zwiększyć składniki ?czy tak można zostawić jak w przepisie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2014 10:47 odpowiedz
Ciasto jest tak delikatne, że moim zdaniem kruche tu nie pasuje. Oczywiście można tak zrobić, ale moim zdaniem nie wpłynie korzystnie na całokształt.
Agniecha
Agniecha
18.07.2014 10:21 odpowiedz
Witam,

czy można zastąpić biszkopt kruchym ciastem??