
Jednym z ciast jakie przygotowałam na Święta był Pijak. To lekkie i hojnie nasączone procentami ciasto przypadło do gustu wszystkim moim gościom i dlatego dziś polecam Wam je jako idealny wypiek na Sylwestra i Nowy Rok.
Składniki na formę o wymiarach 20x30 cm
Ciasto jasne:
* 3 jajka
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 1 szklanka mąki pszennej tortowej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo kokosowe:
* 4 duże jajka
* 1/2 szklanki maku
* 1 szklanka wiórków kokosowych
* 1/2 szklanki cukru
Masa:
* 1/2 litra mleka
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 3/4 szklanki cukru
* 250 g miękkiego masła
* 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Polewa:
* 3 pełne łyżki masła
* 3 łyżki mleka
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki kakao (z czubkiem)
Poncz:
* 1/2 szklanki wody
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka cukru
* 5 łyżek wódki
Dodatkowo:
* 250 ml wódki
* 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
Ciasto jasne
Jajka ubijamy z cukrem do chwili powstania jasnej, puszystej masy, do której dodajemy olej i miksujemy minutkę, do czasu aż składniki się połączą. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (boki pozostawiamy wolne) i przelewamy do niej ciasto. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto kokosowo makowe
Spód formy (w której wcześniej piekło się jasne ciasto) wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 7-8 minut), a następnie dodajemy do niej mak oraz kokos. Mieszamy do chwili połączenia się składników, a następnie masę przelewamy do formy, którą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 22-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia
Masa
1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy je na gorące mleko. Cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń zgęstnieje, a następnie odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia. (Aby na budyniu nie utworzył się kożuch, można przykryć go folią spożywczą ok. 20 minut po ugotowaniu, kiedy już nie paruje).
Miękkie masło miksujemy do chwili utworzenia się jasnej, puszystej masy, a następnie dodajemy do niej po łyżce budyniu i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. Pod koniec miksowania do masy można dodac łyżkę spirytusu.
Poncz
Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Składanie ciasta
Jasne ciasto wkładamy do blaszki i obficie je ponczujemy. Na ciasto wykładamy połowę masy, wyrównujemy ją i przykrywamy ciastem kokosowo makowym, na którym rozsmarowujemy pozostały krem.
Wódkę przelewamy do miseczki i zanurzamy w niej całe biszkopty, które układamy na wierzchu ciasta, a kiedy całe ciasto pokryją już biszkopty, wstawiamy je na godzinę do lodówki.
Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) do chwili połączenia się. Polewę odstawiamy do przestygnięcia (od czasu do czasu mieszając) a następnie polewamy nią schłodzone ciasto. (Polewa nie musi byc bardzo zimna, ale nie powinna byc też zbyt gorąca)
Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc zalecam wyjąc je z lodówki około pół godziny przed podaniem.
Smacznego :)

Opublikowano: 28 grudnia 2014
dziekuje za odpowidz