
Co prawda Walentynki już jutro, ale mam dziś dla Was słodką, idealną na tę okazję, propozycję.
Ciasto jest lekkie i bardzo delikatne, a czekolada, kawa, cynamon i banany tworzą pyszne połączenie. Pamiętajcie też by ciasto dobrze naponczować, wówczas będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
Gorąco polecam i z okazji jutrzejszego święta życzę Wam dużo miłości. Każdego dnia.
Biszkopt:
* 4 jajka
* 2/3 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru
* 1,5 łyżki kakao
* 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g startej gorzkiej czekolady
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa:
* 650 ml kremówki
* 250 g mascarpone
* 5 łyżek cukru pudru
* 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 2 łyżeczki żelatyny
* 120 ml wrzątku
Poncz:
* 150 ml mocnej, słodkiej kawy
Polewa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 7-8 łyżek mleka
* 1 pełna łyżka miękkiego masła
Dodatkowo:
* 3 dojrzałe banany
* pół cytryny
Jajka ubijamy z cukrem ja jasną, puszystą masę a następnie dodajemy wodę i olej.
Mąkę łączymy z kakao, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką do chwili połączenia się składników.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na pół.
Żelatynę łączymy z kawą i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy do chwili aż się połączą i utworzą sztywną masę (sztywniejszą niż bita śmietana). Następnie dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i ponczujemy. Wykładamy na niego połowę masy kawowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wykładamy drugą warstwę kremu i przykrywamy naponczowanym biszkoptem. Lekko dociskamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Połamaną czekoladę łączymy w misce z mlekiem i masłem i topimy je w kąpieli wodnej do chwili powstania gładkiej i jednolitej masy którą pokrywamy wierzch ciasta.
Ciasto podajemy schłodzone.
Smacznego :)
* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.
Opublikowano: 13 lutego 2014
Co mogłabym dodać do masy zamiast kawy? Chciałabym zrobić to ciasto jako tort urodzinowy dla dziecka, które smaku kawy nie znosi ,no i wiadomo, że to nie jest za bardzo zdrowe dla dzieci. Wogóle pominąć ten składnik, czy np dodać kakao lub czekoladę? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
A jak chodzi o żelatynę, to zawsze rozpuszczam ją w gorącej wodzie (zalewam ją wodą z czajnika) i nigdy jeszcze się nie zdarzyło, żeby straciła swoje właściwości.
Czy jeżeli chcę zmniejszyć ilość śmietanki do 500ml muszę też zmniejszyć ilość pozostałych składników na mus kawowy? I czy przez wrzątek żelatyna nie straci swoich właściwości?
Ciasto jest wspaniałe, interesujący smak! Zrobiłam je dla mojej przyjaciółki na urodziny, była zachwycona. Przystroiłam tulipanami i do ponczu dodałam kieliszeczek whisky:) Dziękuję:)
Pozdrawiam
A jedyna możliwość, żeby biszkopt nie wyrósł to nie dodanie proszku, chociaż jak są jajka to i tak powinien podrosnąć bez proszku.
Dziękuję za taki super przepis :)
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)
Pozdrawiam :)
Chciałbym zrobić to ciasto, tylko mam pytanie, czy jajka ubijamy całe z cukrem czy tylko białka z cukrem i potem dodajemy żółtka bo tak zazwyczaj robię biszkopta?
Pozdrawiam :)