
Kiedy jakiś czas temu odwiedziła nas koleżanka i przywiozła ze sobą tę babkę, to już po pierwszym kawałku wiedziałam, że muszę wziąć od niej przepis i podzielić się nim z Wami.
Bo takimi przepisami po prostu trzeba się dzielić ;)
Babka nie tylko jest pyszna, ale też jak mówi koleżanka, to taki wypiek, który zawsze wychodzi. Więc jeśli z jakiś powodów jesteście zrażeni do pieczenia babek, to być może ten przepis zmieni Wasze nastawienie ;)
Oboje z Grzegorzem stwierdzamy, że im jest starsza, tym lepsza - zwłaszcza, jeśli będziecie przechowywać ją w woreczku. Wóczas, mam wrażenie, że z dnia na dzień jest coraz bardziej wilgotna i delitatna.
Proponuję Wam ją w ramach wypieków wielkanocnych, ale prawda jest taka, że do przygotowania jej nie potrzeba żadnej konkretnej okazji. Świetnie sprawdzo się jako ciasto na weekend lub dodatek do kawy, kiedy wpada do Was koleżanka.
To jak? Skusicie się? :)

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm:
- 4 duże jajka (najlepiej XL)
- 250 g bardzo miękkiej margaryny
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki kakao
- 70 ml mleka
Białka ubijamy z połową cukru pudru (ok. 7-8 minut).
Pozostały cukier oraz cukier waniliowy łączymy z margaryną i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu powstania jasnej, puszystej masy.
Do masy maślanej, cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz budyniami i dodajemy po jednej łyżce do masy maślanej. Na koniec wlewamy mleko.
Do ciasta dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (spód oraz boki) i delikatnie smarujemy go olejem.
Na dnie keksówki umieszczamy pierwszą część jasnego ciasta, na nim ciasto kakaowe i całość przykrywamy drugą porcją jasnego ciasta.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (opcja góra + dół) i pieczemy 60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu babkę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przed podaniem możecie oprószyć ją cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowano: 28 marca 2019